Още рецепти » 12 февруари

 12 февруари

ЗАКУСКА

Дърпана баница

Прoдукти: 1 кг брашно, 1 ч.ч. хладка вода, 1 щипка сол, 1 щипка сода бикарбонат; зa плънката: 3 яйца, 200 г сирене; зa заливката: 3 яйца; олио за топене.

Нaчин на приготвяне: Замесваме меко тесто за баница от брашното, солта, содата и водата. Разделяме тестото на топчици, посипваме ги с брашно, завиваме ги с влажна кърпа и ги оставяме на топло да почиват 15-20 мин. Сгорещяваме олиото за топене. Вземаме една по една тестените топки, потапяме ги в сгорещеното олио и ги разтягаме на кръгове с диаметъра на тавата. Намасляваме дъното на тавата и започваме да редим корите като помежду слагаме по малко от плънката, която сме приготвили от натрошеното сирене и разбитите яйца. Покриваме с последната кора и заливаме с разбитите яйца за заливката. Печем в предварително загрята умерена фурна. Баницата е готова, когато краищата започнат да се отлепят от тавата.

ОБЯД

Габровска чорба

Продукти за 5-6 порции: 1 малка кисела зелка, 1 с.л. свинска мас, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 2 ч.л. червен пипер, 100 г солена сланина, 1 дафинов лист, 10-12 зърна черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме ситно нарязания лук в сгорещената свинска мас. Прибавяме препеченото брашно и когато се задуши, отстраняваме от огъня. Слагаме 1 ч.л. червен пипер, наливаме 1 к.ч. гореща вода, разбъркваме и връщаме на огъня. Прибавяме нарязаното на тънки лентички зеле и задушаваме под похлупак. След 10 мин наливаме 1,5 л гореща вода, прибавяме нарязаната на кубчета сланина, дафиновия лист, черния пипер и останалия червен пипер и варим на умерен огън, докато се свари зелето.

Пиле с топено сирене и кисело мляко

Продукти за 4 порции: 1 пиле, 50 г краве масло, 1 кутия топено сирене, 1 кофичка кисело мляко, чубрица, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на парчета. Намазваме дъното на йенска тенджера с масло и нареждаме в нея 1 ред пилешко месо. Отгоре слагаме парчета топено сирене. Нареждаме втори ред пилешко месо и отново слагаме топено сирене. Отгоре тук там слагаме парченца масло и подправяме със стрита чубрица, черен пипер и сол на вкус. Разбиваме млякото с 1 к.ч. вода и заливаме продуктите с тази смес. Захлупваме и печем 30 мин в умерено загрята фурна.

Шарлота с ябълки и извара

Прoдукти: 400 г сух бял хляб /нарязан на филийки/, 2 ч.ч. прясно мляко, 300 г мека извара, 3-4 ябълки, 100 г захар, 1 жълтък, 60 мл олио, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на тънки филийки и ги накисваме в млякото. Обелваме ябълките и ги настъргваме на едро ренде. Разбиваме изварата с жълтъка и захарта. Покриваме дъното на намаслена тавичка с накиснати филийки хляб, като внимаваме да останат цели. Отгоре разстиламе ябълки, а върху тях – изварата. Разстиламе втори пласт ябълки и покриваме с останалия хляб. Поръсваме с олиото и останалото мляко и изпичаме в умерено загрята фурна. Поръсваме готовата шарлота с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Крокети с плънка от кайма

Продукти за 4-5 порции: 1 кг картофи, 1 ч.ч. брашно, 5 яйца, 1 к.ч. галета, 50 г сирене или кашкавал, 1 глава лук, 200-300 г кайма /телешка или смес/, магданоз, кимион, черен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Измиваме картофите и ги варим в подсолена вода. Обелваме сварените картофи и ги намачкваме или настъргваме на ситно ренде. Прибавяме половината от галетата и от брашното, 3 цели яйца и 2 жълтъка, настърганото на ситно ренде сирене, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Омесваме сместа и разточваме върху намаслената маса кора с дебелина 1 см, а от кората изрязваме квадрати, широки около 10 см. Отделно нарязваме лука на ситно, задушаваме го в малко мазнина, а след това го омесваме с каймата, към която сме добавили малко кимион и сол. С помощта на нож отделяме внимателно квадратите от масата и в средата на всеки квадрат слагаме част от приготвената плънка. Оформяме кюфтета, които потапяме в двата леко разбити жълтъка, а след това в смес от останалото брашно и галета, и пържим в сгорещената мазнина.

Хамбургско парфе

Прoдукти: 5 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 1/2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 с.л. какао, конячна есенция, шоколадови пръчици за поръсване; зa сиропа: 1 ч.ч. вода, 6 с.л. захар; зa намазване: 1 ч.ч. подсладена сметана, конфитюр от ягоди.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно със захарта, прибавяме какаото и пресятото с бакпулвера брашно, поръсваме малко конячна есенция и омесваме гладко тесто. Разстиламе го в намаслена и набрашнена тавичка и изпичаме в умерена фурна. Приготвяме сироп от водата и захарта и заливаме изстиналия блат. Намазваме го с ягодов конфитюр и разбитата сметана и поръсваме с шоколадовите пръчици.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Бани укрепват детското здраве

Баня с орехови листа и морска сол При лимфатични и рахитични деца, при малчугани, които се потят особено много или имат отпусната мускулатура, не могат да си вдигат главата, да сядат и т.н., с из...

Майнау - островът на цветята

Намиращият се в земята на граф Бернадот остров Майнау често е наричан “Остров на цветята”. „Добре би било да съм кралица, но и да съм графиня не е лошо” – обичала да казва жената на графа. В уникал...

СЛАДОЛЕДИ

Ледена пяна Прoдукти: 4 яйца, 2 к.ч. захар, 1 с.л. нескафе, 1 к.ч. прясно мляко, 40 г натурален шоколад, 2 с.л. ром, 30 г краве масло, 1 кофичка сладка сметана. Нaчин на приготвяне: Разделям...

Триградското ждрело

Намира в западната част на Родопите. Това е и най-големия карстов район в България с над 150 пещери. Ако сте любители на пещерния туризъм това е вашето място. Приключенията започват от момента, ...

Начало