Още рецепти » 04 ноември

 04 ноември

ЗАКУСКА

Понички с кайма

Прoдукти: 400 г месо (по избор), 1 глава лук, 1 кг брашно, 100 г мая, 2 яйца, 100 г краве масло, 200 г извара, 1 щипка захар, черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Сваряваме месото и го прекарваме през месомелачка. Към получената кайма прибавяме обеления и настърган лук и черен пипер на вкус, посоляваме и леко запържваме. Отделно омесваме средно твърдо тесто от брашното, маята, яйцата, изварата, захарта и малко сол. Разточваме тестото на кора с дебелина 5 мм. С помощта на чаша изрязваме кръгчета. Слагаме във всяко кръгче по малко от плънката, прищипваме краищата им и ги изпържваме в силно сгорещено олио.

ОБЯД

Грахова супа с фиде

Продукти за 6 порции: 300 г грах, 1 глава лук, 1 парче целина, 2 домата, 100 г фиде, 40 г краве масло, 7-8 ч.ч. пилешки бульон, 4 с.л. настърган кашкавал, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещената мазнина заедно с нарязаната на тънки резенчета целина. Заливаме с бульона, кипваме и прибавяме граха, обелените и настъргани домати и сол на вкус. Варим на умерен огън. Когато граха омекне, прибавяме натрошеното фиде и доваряваме супата. При сервиране поръсваме с настъргания кашкавал.

Каша от праз

Продукти за 4 порции:3-4 стръка праз (бялата част), 3 с.л. олио, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. кимион, 1 с.л. червен пипер, 1 с.л. вегета, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. зелев сок, 2-3 ч.ч. топла вода.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на ситно и го запържваме в 2 с.л. олио. Щом помекне, наливаме 1 ч.ч. топла вода и задушаваме, докато се изпари водата. После сипваме останалото олио и отново запържваме, като поръсваме една след друга подправките. Накрая наливаме зелевия сок и останалата топла вода и варим 30 мин на умерен огън. След това сипваме брашното, размито в малко вода, разбъркваме и отстраняваме от огъня.

Грис фламери

Прoдукти: 1 л сварено и прецедено прясно мляко, 4 с.л. кристална захар, 4 с.л. грис, 1 щипка сол, 1 ч.ч. сметана, 1 с.л. пудра захар, 2 с.л. плодове от сладко, 2 с.л. ром /или коняк/.

Нaчин на приготвяне: Отцеждаме плодовете от сладкото от сиропа, нарязваме ги на ситно и ги заливаме с рома /коняка/. Приготвяме от кристалната захар светъл карамел. Кипваме млякото с 1 щипка сол и го изсипваме върху карамелизираната захар. Прибавяме гриса и варим до сгъстяване. Разпределяме на порции и охлаждаме. Гарнираме с разбитата с пудрата захар сметана и плодовете от сладкото. По желание при поднасянето можем да поръсим с рома, с който сме полели плодовете.

ВЕЧЕРЯ

Зеле на тиган

Продукти за 4 порции: 1 средна прясна зелка, 5 скилидки чесън, олио (зехтин), 2 с. л. соев сос, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ивички зелето и задушаваме в малко подсолена вода до омекване. Отцеждаме и го оставяме настрана. Сипваме в тигана олиото и задушаваме в него чесъна. Прибавяме зелето и подправките. Преди сервиране поливаме със соев сос и поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Карамелизирано грозде

Прoдукти: 200 г черно грозде, 200 г бяло грозде, 200 г захар, 100 мл ром, лозови листа.

Нaчин на приготвяне: Избираме гроздове с по-едри зърна, измиваме ги, подсушаваме и оронваме зърната. Във всяко зърно забиваме клечка за зъби. В метален съд разтопяваме захарта заедно с рома. Изчакваме да карамелизира добре и намаляваме огъня. Потапяме всяко зърно първо в карамела, а след това в купичка с вода. Нареждаме зърната в плитка чиния, която сме покрили с лозови листа.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

ВЕЛИКДЕНСКИ КОЗУНАЦИ

Козунак венче с боядисани яйца Прoдукти: 500 г бяло брашно, кубче прясна мая, 220 г прясно мляко, 100 г захар, 1 ч. ч. бели стафиди, 3-4 с. л. ром, настърганата кора на 1 лимон, 1/2 ч. ч. обелени и ...

Верандата – прозрачното бижу

Верандите идват у нас преди малко повече от сто години. Остъклени максимално, долепени до къщата, тези пространства често не се използват пълноценно. Дълги години те поддържат славата си на сауна през...

Кафето и сърцето

Трябва ли да пият кафе хората със сърдечно-съдови проблеми? Кардиолозите често чуват този въпрос от своите пациенти. Едни от тях по старому препоръчват да не се пие кафе, тъй като повишава кръвното...

Маслина в саксия

Маслината (Olea europaea) е от предпочитаните и сравнително лесни за отглеждане като бонсаи дървета. Набръчканата кора, интересната форма на ствола и клоните и зелените плодове я правят изключително д...

Начало