ЗАКУСКА
Сладки гевречета
Прoдукти: 300 г брашно, 100 г маргарин или краве масло, 2 жълтъка, 2 с.л. захар, 1 1/2 к.ч. прясно мляко, 30 г мая, сол, настъргана лимонова кора, пудра захар за ръсене, ванилия; за сиропа: 3 с.л. захар, 3 с.л. вода.
Нaчин на приготвяне: От втасалата мая, пресятото брашно, захарта, жълтъците, млякото, солта и настърганата лимонова кора омесваме твърдо тесто, към което при месенето прибавяме разтопената мазнина. Оставяме тестото 30 мин давтаса, след което късаме от него топчета с големината на орех и ги разточваме на пръчици, които оформяме като гевречета. Оставяме гевречетата да втасат, нареждаме ги в намаслена тавичка и печем в умерена фурна. След като изпечените гевречета изстинат, намазваме ги със сиропа от захарта и водата и ги поръсваме с пудра захар, която сме разбъркали с ванилията.
ОБЯД
Студена доматена супа
Прoдукти: 600 г домати, 2 малки глави лук, 1 к.ч. червено вино, 1 краставичка, 8 маслини, 1 скилидка чесън, 2 с.л. олио, захар, черен пипер, магданоз, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите, нарязваме ги на малки парченца и ги смесваме със ситно нарязания лук. Посоляваме, поръсваме с черен пипер, слагаме щипка захар и наливаме виното и 4 ч.ч. студена вода. Отделно счукваме чесъна, смесваме го с червения пипер и при непрекъснато бъркане капка по капка прибавяме олиото. Изсипваме чесновата смес в супата и прибавяме обелената и нарязаната на кубчета краставичка и накълцаните маслини. Разбъркваме супата и я оставяме да се изстуди в хладилник. Преди да поднесем, поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Пилешки пилаф
Прoдукти: 1 пиле, 1 ч.ч. ориз, 2-3 глави лук, 6 ч.ч. вода, 1 1/2к.ч. стафиди, 2 с.л. прясно мляко, сол на вкус.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме пилето, обезкостяваме го и го нарязваме на малки парченца. Пускаме късчетата месо във врящата вода, към която прибавяме млякото, и ги варим докато омекнат. След това изваждаме месото и слагаме в бульона изчистения и измит ориз и ситно нарязания лук. Варим 25 мин, връщаме месото, прибавяме стафидите, посоляваме и задушаваме ястието на слаб огън още 10 мин.
Локумки
Прoдукти: 500 г брашно, 250 г локум, 1/2 кофичка кисело мляко, 60 г захар, 120 г пудра захар, 80 г свинска мас, 80 мл олио, 100 г орехови ядки, 100 г орехови ядки, 5 г сода бикарбонат, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Пресяваме брашното два пъти и при непрекъснато бъркане прибавяме към него смесеното с хлебната сода кисело мляко, кристалната захар и мазнината лъжица по лъжица. Омесваме умерено твърдо тесто и го разточваме на кора дебела 5 мм. С помощта на чаена чаша изрязваме от кората кръгчета, върху които слагаме парченца локум и по малко смлени орехови ядки. След това сгъваме кръговете така, че да получим полумесеци, притискаме краищата им и ги нареждаме в намазнена тавичка. Печем ги в умерена фурна, докато порозовеят. Овалваме котовите локумки в размесената с ванилията пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Кашкавал с кисели краставички в гювече
Прoдукти: 350 г кашкавал, 3-4 кисели краставички, 5 яйца, 1 ч.ч. заквасена сметана, половин пакетче краве масло, 2 с.л. брашно, копър, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме кашкавала на малки кубчета, овалваме го в брашното и го заливаме със сметаната. Прибавяме ситно нарязаните краставички, подправяме с черен пипер и сол, разбъркваме и разпределяме сместа в 5 глинени гювечета. Запичаме леко във фурната, чукваме във всяко гювече по едно яйце и допичаме, докато се втвърди белтъкът на яйцата. Поръсваме готовите гювечета със ситно нарязан копър.
Лек крем
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 2 яйца, 1 1/2 ч.ч. захар, 5 с.л. брашно, 5-6 с.л. захар за карамел, счукани орехи или бадеми за украса.
Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме със захарта и брашното. Прибавяме към прясното мляко. В подходяща тенджера карамелизираме 5-6 с.л. захар до тъмно кафяво. Изсипваме млечната смес и бъркаме непрекъснато, докато започне да пуща мехури. Отстраняваме от огъня и разсипваме в купички. След като кремът изстине, украсяваме с по 1 с.л. от разбитите на твърд сняг белтъци и със счукани бадеми или орехи.
Сенната хрема е едно от най-честите заболявания на дихателните пътища. Явява се през пролетта и лятото и причинител е прашецът от цветята и дърветата, попаднал в носа. Значение имат и вдишването на пр...
Глината отдавна се използва като лечебно средство както за компреси и промивки, така и вътрешно. Вътрешната употреба на глината води до ефективно изчистване на организма. Тя обира токсините, гнилостн...
Таката (Tacca) е любопитно растение с широко разперени крилоподобни прицветници има разкошни черно-кафяви цветове с дълги “мустаци”. Тя е член на малобройното семейство Такови (Taccaceae), многогодишн...
ЕЛЕНА НИКОЛОВА, с.ЯМНА Пилешки бутчета със зеленчуци Прoдукти: 4 пилешки бутчета, 3 моркова, 2 глави лук, 3 скилидки чесън, 150 г сладка царевица, 2 печени чушки, 1 ч.ч. бира, сол, магданоз....