Още рецепти » 15 юли

 15 юли

ЗАКУСКА

Пърженки

Прoдукти: 500 г брашно, 150 г сирене, 2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 щипка сода бикарбонат, 1 ч.л. кристална захар, 1 к.ч. пудра захар, 1 1/2к.ч. мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме сиренето на ренде и го разбъркваме с яйцата. Разбиваме сместа добре и прибавяме към нея останалите продукти. Омесваме средно твърдо тесто и го разточваме на кора с дебелина около 5 мм. Разрязваме кората на правоъгълници, които изпържваме в сгорещената мазнина. Поднасяме ги топли, поръсени с пудра захар.

ОБЯД

Сурова чорба

Продукти за 4 порции: 3-4 сурови пиперки /или 3-4 домата/, 1 глава лук /или 1 кисела ябълка/, 1 ч.ч. натрошено сухо сирене, 1-2 с.л. олио, оцет, сол.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме на ситно ренде чушките /или обелените домати/ и лука /или обелената ябълка/. С дървена лъжица стриваме сиренето и го смесваме със зеленчуците. Разбъркваме добре и наливаме 3-4 ч.ч. студена вода. Прибавяме олиото и подправяме на вкус със сол и оцет.

Гъби с ориз и тиквички

Продукти за 4 порции: 2 средно големи тиквички, 200 г гъби, 200 г ориз, 6 с.л. разтопено краве масло, 2-3 с.л. настърган кашкавал, черен пипер, сол, 3-4 с.л., доматен сос за гарниране.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза, отцеждаме и го попарваме с половината от маслото, което леко сме запържили. Обелваме тиквичките, нарязваме ги на малки кубчета, посоляваме и ги изпържваме в сгорещеното олио. Нарязваме гъбите на ивички и ги задушаваме в останалото масло. Смесваме ги с ориза и тиквичките. Поръсваме с черен пипер, разбъркваме леко и изсипваме в голяма чиния за сервиране. Поръсваме с настъргания кашкавал и поливаме наоколо с доматен сос.

Морски скали

Прoдукти: 4 белтъка, 200 г захар, 100 г нарязани орехови ядки, масло и брашно за намазване и поръсване на тавата.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците със захарта на топло, докато се сгъстят. Прибавяме орехите и разбъркваме. С чаена лъжичка вземаме от сместа и изсипваме в тава, заслана с хартия, намазана с масло и поръсена с брашно. Печем “скаличките” в слаба фурна.

ВЕЧЕРЯ

Омлет по трънски

Прoдукти: 8 яйца, 100 г картофи, 3-4 с.л. олио, 1 връзка копър, 60 г краве масло, 5 с.л. сметана, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме и обелваме картофите, нарязваме ги на тънки парчета и пържим в сгорещеното олио. Отделно разбиваме яйцата и към тях прибавяме сметаната, настъргания кашкавал, ситно нарязан копър, черен пипер и сол. Изсипваме сместа при картофите и запържваме на силен огън, като непрекъснато бъркаме. Щом яйцата стегнат, оставяме омлета леко да се запече от едната страна и обръщаме в чиния. Разтопяваме маслото в тигана и пущаме за малко омлета с неизпържената страна надолу, за да се доизпържи.

Мляко с грис

Прoдукти: 1 ч.ч. грис, 3 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. вода, 40 г краве масло, 1-2 с.л. захар, сол.

Нaчин на приготвяне: Възвираме на огъня водата заедно с млякото и на тънка струйка сипваме гриса. Бъркаме непрекъснато, докато сместа се сгъсти. Отстраняваме от огъня и подправяме с маслото, захарта и сол на вкус.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Домашни бонбони

Бонбони с кафе Прoдукти: 125 г захар, 50 г краве масло, 1 ч.ч. прецедено силно кафе, 1 ч.ч. сметана, малко олио. Нaчин на приготвяне: Слагаме в тенджерка на силен огън захарта и маслото и варим...

Домашни мекици

Мекици с мая Прoдукти: 400 г брашно, 250 мл вода, 20 г мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар,1 1/2ч.ч. олио. Нaчин на приготвяне: Стриваме маята заедно със захарта и разреждаме с малко затоплен...

Избрано от турската кухня

Супа от маруля с ориз Прoдукти: 2 средно големи марули, 1 връзка зелен лук, 4 с.л. ориз, 1 с.л. брашно, 4 с.л. олио, лимонов сок, копър, магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Накисва...

Психологическо безплодие: възможно ли е?

Доста жени са наясно с този проблем от личен опит. Искате да родите, а не можете да забременеете или да износите детето, въпреки че нямате здравословни проблеми? Това е т.нар. психологическо безплодие...

Начало