ЗАКУСКА
Пърженки с кашкавал
Прoдукти: 80 г краве масло, 80 г брашно, 400 мл прясно мляко, 150 г кашкавал, 4 жълтъка, индийско орехче, черен пипер, сол, 1 яйце, 1-2 с.л. галета, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме светла запръжка от маслото и брашното. Разреждаме с млякото и варим до получаването на гъст сос. Прибавяме настъргания кашкавал, разбитите жълтъци и подправките. Посоляваме на вкус и омесваме гладко тесто, което оформяме като правоъгълник върху намаслена тавичка. Оставяме тестото да престои една нощ на хладно. На другия ден изрязваме от него правоъгълничета, които потапяме в разбитото яйце, овалваме в галетата и пържим от двете страни в сгорещеното олио. Поднасяме пърженките топли.
ОБЯД
Студена супа от макарони и краставици
Продукти за 4 порции: 3 краставици, 100 г дребни макарони, 2 ч.ч. обезмаслен пилешки бульон, 2 ч.ч. нискомаслено кисело мляко, 2-3 скилидки чесън, 2 с.л ситно нарязан копър, 2 с.л. ситно нарязан зелен лук, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 2 с.л. ситно нарязан джоджен, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме и оставяме да изстинат. Обелваме краставиците и ги нарязваме на ситно. Разбиваме киселото мляко заедно с бульона. Добавяме макароните, краставиците и счукания чесън. Поръсваме със ситно нарязаните зелени подправки и поднасяме.
Кебап във фолио
Прoдукти: 1 кг свинско месо, 15 средни гъби, 4-5 глави лук, 1 к.ч. бяло вино, 100 г краве масло (мас), 2-3 с.л. лютеница (кетчуп), 3-4 домата, черен пипер, чубрица, кимион, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, прибавяме ситно нарязаните гъби и домати, лютеницата (кетчупа), виното и подправките. Посоляваме на вкус. Разбъркваме всичко и оставяме на хладно за 24 часа. Оформяме 5 листа фолио, намазваме ги с мазнина и разпределяме отгоре готовата смес, като добавяме по 1 люта чушка и бучка масло(мас). Увиваме кебапа във фолиото и го печем в умерено загрята.
Пастички от бишкоти
Прoдукти: 2 пакета бишкоти, 50 г краве масло, 1 жълтък, 4 с.л. пудра захар, 2 с.л. какао, 250 мл прясно мляко, 100 г шоколад.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъка заедно с маслото, размекнато до стайна температура, и 2 с.л. пудра захар. Бием, докато получим гладък крем. Сваряваме прясното мляко заедно с какаото и останалата пудра захар. В широка и плитка чиния настъргваме на ситно ренде шоколада. Разрязваме всяка бишкота на 4 парчета, след което слепваме две по две парчетата, като ги намазваме помежду им с приготвения крем. После ги потапяме в охладения млечен сироп и ги овалваме в настъргания шоколад. Държим пастичките на хладно място, докато ги сервираме, за да не се разтопи шоколадът.
ВЕЧЕРЯ
Гювечета по унгарски
Прoдукти: 200 г сирене, 200 г телешки или хамбургски салам (може шунка), 200 г кашкавал, 80 г масло, 2 яйца, 4 с.л. ситно нарязан лук, 4 леко лютиви чушки, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: На дъното на леко намаслени 4 гювечета разпределяме лука, върху него филии сирене, отгоре парче колбас. Покриваме с настъргания кашкавал, като под него слагаме масло. Отстрани забождаме чушките - по 1 на гювече. Запичаме 15-20 минути. Преди да са се запекли съвсем, ги заливаме с разбитите с малко вода яйца. Връщаме във фурната да се запекат до златисто.
Шоколадов крем “Навара”
Прoдукти: 180 г шоколад, 1/2к.ч. сварено кафе, 4 яйца, 1 с.л. светъл ром, 300 г сметана, лешници.
Нaчин на приготвяне: Наливаме кафето в подходящ съд, който слагаме на водна баня, прибавяме настъргания шоколад и бъркаме, докато се разтвори, прибавяме жълтъците, които сме отделили от белтъците, и рома. Разбиваме белтъците на твърд сняг, прибавяме сметаната и бъркаме, докато сместа се втвърди. След това прибавяме към разтопения в кафето шоколад и продължаваме да бъркаме. Наливаме крема в стъклени чаши, украсяваме го със ситно нарязани лешници и охлаждаме.
Въпросите около кафето и сърцето са често коментирани - от консуматори до учени. Не е чудно, че дори научните данни са противоречиви! Но за едно има единомислие - то е, че кафето не фигурира в списъка...
Древните лекари смятали, че за да не боледува, човек трябва да остава гол поне два часа дневно. Съвременните обитатели на големите градове надали могат да си позволят това, въпреки че заради силно зам...
Едва ли ще се намери българска градина, в която да не расте поне един божур. Това великолепно цвете е познато дори на малките деца – нали венците, с които се украсяват портретите на нашите първоучител...
Лятото свърши и е време да кажем „сбогом” на сандалите, джапанките, изобщо на леките и удобни летни обувки. Преходът към затворените зимни обувки често ни „подарява” мазоли по краката. Може да се изба...