Още рецепти » 07 юни

 07 юни

ЗАКУСКА

Пърженки с кашкавал

Прoдукти: 80 г краве масло, 80 г брашно, 400 мл прясно мляко, 150 г кашкавал, 4 жълтъка, индийско орехче, черен пипер, сол, 1 яйце, 1-2 с.л. галета, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Приготвяме светла запръжка от маслото и брашното. Разреждаме с млякото и варим до получаването на гъст сос. Прибавяме настъргания кашкавал, разбитите жълтъци и подправките. Посоляваме на вкус и омесваме гладко тесто, което оформяме като правоъгълник върху намаслена тавичка. Оставяме тестото да престои една нощ на хладно. На другия ден изрязваме от него правоъгълничета, които потапяме в разбитото яйце, овалваме в галетата и пържим от двете страни в сгорещеното олио. Поднасяме пърженките топли.

ОБЯД

Студена супа от макарони и краставици

Продукти за 4 порции: 3 краставици, 100 г дребни макарони, 2 ч.ч. обезмаслен пилешки бульон, 2 ч.ч. нискомаслено кисело мляко, 2-3 скилидки чесън, 2 с.л ситно нарязан копър, 2 с.л. ситно нарязан зелен лук, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 2 с.л. ситно нарязан джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме и оставяме да изстинат. Обелваме краставиците и ги нарязваме на ситно. Разбиваме киселото мляко заедно с бульона. Добавяме макароните, краставиците и счукания чесън. Поръсваме със ситно нарязаните зелени подправки и поднасяме.

Кебап във фолио

Прoдукти: 1 кг свинско месо, 15 средни гъби, 4-5 глави лук, 1 к.ч. бяло вино, 100 г краве масло (мас), 2-3 с.л. лютеница (кетчуп), 3-4 домата, черен пипер, чубрица, кимион, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, прибавяме ситно нарязаните гъби и домати, лютеницата (кетчупа), виното и подправките. Посоляваме на вкус. Разбъркваме всичко и оставяме на хладно за 24 часа. Оформяме 5 листа фолио, намазваме ги с мазнина и разпределяме отгоре готовата смес, като добавяме по 1 люта чушка и бучка масло(мас). Увиваме кебапа във фолиото и го печем в умерено загрята.

Пастички от бишкоти

Прoдукти: 2 пакета бишкоти, 50 г краве масло, 1 жълтък, 4 с.л. пудра захар, 2 с.л. какао, 250 мл прясно мляко, 100 г шоколад.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъка заедно с маслото, размекнато до стайна температура, и 2 с.л. пудра захар. Бием, докато получим гладък крем. Сваряваме прясното мляко заедно с какаото и останалата пудра захар. В широка и плитка чиния настъргваме на ситно ренде шоколада. Разрязваме всяка бишкота на 4 парчета, след което слепваме две по две парчетата, като ги намазваме помежду им с приготвения крем. После ги потапяме в охладения млечен сироп и ги овалваме в настъргания шоколад. Държим пастичките на хладно място, докато ги сервираме, за да не се разтопи шоколадът.

ВЕЧЕРЯ

Гювечета по унгарски

Прoдукти: 200 г сирене, 200 г телешки или хамбургски салам (може шунка), 200 г кашкавал, 80 г масло, 2 яйца, 4 с.л. ситно нарязан лук, 4 леко лютиви чушки, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: На дъното на леко намаслени 4 гювечета разпределяме лука, върху него филии сирене, отгоре парче колбас. Покриваме с настъргания кашкавал, като под него слагаме масло. Отстрани забождаме чушките - по 1 на гювече. Запичаме 15-20 минути. Преди да са се запекли съвсем, ги заливаме с разбитите с малко вода яйца. Връщаме във фурната да се запекат до златисто.

Шоколадов крем “Навара”

Прoдукти: 180 г шоколад, 1/2к.ч. сварено кафе, 4 яйца, 1 с.л. светъл ром, 300 г сметана, лешници.

Нaчин на приготвяне: Наливаме кафето в подходящ съд, който слагаме на водна баня, прибавяме настъргания шоколад и бъркаме, докато се разтвори, прибавяме жълтъците, които сме отделили от белтъците, и рома. Разбиваме белтъците на твърд сняг, прибавяме сметаната и бъркаме, докато сместа се втвърди. След това прибавяме към разтопения в кафето шоколад и продължаваме да бъркаме. Наливаме крема в стъклени чаши, украсяваме го със ситно нарязани лешници и охлаждаме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Отгледайте си петунии от семена

Трудно е да си представим какви надежди са възлагали на петунията онези изследователи и пътешественици преди два века, когато са я пренесли от Южна Америка в Европа. Днес обаче със сигурност можем да ...

Водна градина у дома

Става дума за едно чудесно допълнение. Включването на водния елемент прави градината по-приветлива и създава отпускаща атмосфера. Въпреки, че много хора предпочитат по-мащабните по размер езерца, това...

Засадете левизия край каменния зид

Левизията е растение, което е предназначено за каменисти места и идва от Северна Америка. От голямата листна корона излизат фини стъбла, по които като съзвездия блестят бледорозови или яркорозови цвет...

Полипи в стомаха

Преди 3 години в стомаха на 13-годишния ми син откриха полип на широка основа. През пролетта на тази година откриха втори. Засега лекарите не лекуват с нищо, а само наблюдават. Има ли някакво нетрадиц...

Начало