Още рецепти » 24 май

 24 май

ЗАКУСКА

Солен кекс

Прoдукти: 3 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче краве масло, половин пакетче /125 г/ маргарин, 20 г мая, 3 ч.ч. брашно, 50 г сирене, 50 г кашкавал, 50 г шунка, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата, сипваме киселото мляко, в което сме разтворили содата, добавяме разтопените масло и маргарин, размитата с малко вода мая, настърганите сирене и кашкавал, нарязаната на съвсем малки парченца шунка, ситно скълцания магданоз и сол на вкус. Постепенно при непрекъсната бъркане изсипваме брашното. Разбиваме сместа добре и я изсипваме в намаслена тавичка. Печем кейка в умерена фурна.

ОБЯД

Супа от кайма и спанак

Продукти за 4-5 порции: 150 г кайма, 500 г спанак, 2 ч.л. сол, 1 ч.л. олио, 2 щипки смлян джинджифил, 1-2 зърна анасон.

Нaчин на приготвяне: Кипваме в тенджера 2 л вода. Замесваме каймата с джинджифила, малко сол и счуканите анасонови зърна. Сипваме и мъничко вода. Оформяме 15-20 по-едри топчета. Нарязваме спанака на едро, след което го бланшираме, като го потапяме няколко пъти последователно в топла и студена вода. Когато водата заври, пущаме едно по едно топчетата и ги оставяме да се варят на силен огън 20 мин. Пет минути преди да я отстраним от огъня, добавяме спанака, останалата сол и олиото. Готовата супа пресипваме в дълбока купа и сервираме гореща.

Агнешко бутче със сос от копър

Продукти за 4-5 порции: 1 агнешко бутче, 1 глава лук, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 непълна ч.л. смлян бахар, 1 с.л. захар, 1 ч.ч. червено сухо вино, 1 с.л. олио, половин пакетче краве масло, сол; за сoса: 1 връзка копър, 2 с.л. разтопено краве масло, 1 с.л. брашно, 2-3 с.л. сметана, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме бутчето, слагаме го в дълбок съд и го заливаме с марината, приготвена от ситно нарязания лук, подправките, захарта, олиото и виното /не слагаме сол/. Оставяме го да престои едно денонощие като от време на време го обръщаме. След това изваждаме бутчето, посоляваме го, намазваме го с маслото и го увиваме в алуминиево фолио. Слагаме го в тавичка и печем 2 часа в умерена фурна. Накрая освобождаваме от фолиото и допичаме още 10-15 мин.
Отделно приготвяме соса, като запържваме в сгорещеното масло ситно нарязания копър. Прибавяме брашното и също леко го запържваме. Разреждаме получената смес с 1 1/2 ч.ч. гореща вода, посоляваме и варим 2-3 мин като непрекъснато бъркаме. Отстраняваме готовия сос от огъня, прибавяме сметаната и разбъркваме добре. Нарязваме изпеченото бутче на порции и го поднасяме, залято със соса.

Френски пудинг „Карамел”

Прoдукти: 80 г захар, 70 г масло, 70 г брашно, 300 мл прясно мляко, 6 яйца, 1 пакетче ванилена захар, 200 г сметана, 2 с. л. пудра захар за украсяване.

Нaчин на приготвяне: Захарта карамелизираме в съд с по-дебело дъно и заливаме с млякото. След като карамелът се разтвори, дръпваме съда от огъня и прибавяме леко разтопеното масло, ванилената захар, брашното и един по един жълтъците. Накрая, без да спираме бъркането, изсипваме белтъците, разбити на твърд сняг. Тестото слагаме в по-малък съд и печем на водна баня 45 минути. Готовия пудинг охлаждаме на стайна температура и тогава изваждаме от съда. Поднасяме го полят със сметана, разбита с пудра захар. Можем да украсим с плодове според сезона.

ВЕЧЕРЯ

Макарони с чушки и черни маслини

Продукти за 4 порции: 400 г къси макарони, 3 чушки, 3-4 домата, 1-2 скилидки чесън, 1 глава лук, 100 г маслини, 3-4 с.л. зехтин, 1 дафинов лист, риган, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода и ги отцеждаме. Обелваме доматите, отстраняваме семената и ги нарязваме. Нарязваме чушките на едро. Лука и чесъна нарязваме на дребно и запържваме в сгорещения зехтин. Добавяме чушките и задушаваме 5 мин. Слагаме доматите и дафиновия лист и разбъркваме. Подправяме с риган, черен пипел и сол на вкус. Варим 20 мин на умерен огън, след което изваждаме дафиновия лист и прибавяме почистените от костилките маслини. Накрая размесваме с макароните.

Ягодов мус с малинов ликьор

Прoдукти: 300 г ягоди, 1 ч.ч. сметана, 100 г захар, 1 с.л. малинов ликьор, 8-10 г желатин, 2 белтъка, 1-2 с.л. сладко от портокалови и лимонови кори.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме желатина в студена вода, изцеждаме, намачкваме го и разтваряме с ликьора на слаб огън. Изчистваме ягодите, измиваме ги и подсушаваме. После ги намачкваме и пасираме до гладка смес, след което прекарваме през тензух или цедка. Добавяме желатина и отново разбъркваме. Изсипваме захарта в тенджера, доливаме приблизително същото количество вода и оставяме да заври, за да получим сироп. Сваляме го от огъня и оставяме да изстине. През това време бием белтъците на сняг и прибавяме захарния сироп, като бъркаме непрекъснато с пасатор. Разбиваме и сметаната с пюрето от ягоди. Съединяваме двете смеси. Слагаме полученото в намокрена или намаслена кръгла форма и оставяме в хладилника за няколко часа. После обръщаме в подходяща чиния и украсяваме със сладко, сметана и цели плодове.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Клематиси украсяват стени и огради

Клематисите са увивни храсти или полухрасти, които се закрепят с помощта на видоизменени листни дръжки. Те достигат до 15-20 м височина. Листата са срещуположно наредени, прости или сложни, съставе...

Фантазии с аспержи

Супа от аспержи с ориз Прoдукти: 300 г аспержи, 1 к.ч. ориз, 200 г сирене, 100 г краве масло, сокът от половин лимон, черен пипер, копър, сол. Нaчин на приготвяне: Киснем нарязаните на малки п...

Домашните отравяния

Какво може да ни отрови? Така например, алкохолът, наркотиците, въглеродният окис, живакът от счупения термометър. А храната, с която сме свикнали, също не е безопасна. При консервите съществува риск ...

Пчелната отрова лекува 99 болести

Както гласи една древна легенда, пчелите са поискали от Бог да им помогне да защитават меда, който произвеждат. А Бог им отговорил: “Ще ви дам оръжие - остро жило, пълно с отрова. Но да знаете - ако е...

Начало