ЗАКУСКА
Понички с извара
Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, половин пакетче краве масло, 1 ванилия, 2 яйца, 200 г безсолна извара, 1 равна ч.л. бакпулвер, 1 к.ч. стафиди, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме размекнатото масло заедно със захарта и ванилията. Прибавяме разбитите яйца и изварата. При непрекъснато бъркане постепенно сипваме пресятото с бакпулвера брашно. Бъркаме, докато получим гладка смес. Накрая прибавяме стафидите. С лъжица гребваме от сместа и пускаме във врящата мазнина. Пържим поничките до златисто оцветяване и от двете страни.
ОБЯД
Супа от домати и грис
Продукти за 4-5 порции: 750 г домати, 1 к.ч. грис, 60 г краве масло, 3 твърдо сварени яйца, черен пипер, сол, листа от магданоз и целина.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме доматите и леко ги посоляваме. Сваряваме ги в 1 ч.ч. вода, претриваме през цедка, заливаме ги с 1 л вода и оставяме да заврят отново. Прибавяме на тънка струя и при непрекъснато бъркане гриса и варим още 10 мин. Преди да отстраним от огъня прибавяме ситно нарязаните листа от магданоз и целина и поръсваме с черен пипер. Поднасяме супата с нарязаните на кубченца твърдо сварени яйца.
Каша с яйца и сирене
Продукти за 3-4 порции: 3 с.л. брашно, 5 с.л. разтопено краве масло, 1 ч.ч. натрошено сирене, 4 яйца, 1 щипка сода бикарбонат, сол.
Нaчин на приготвяне: На тих огън в сух тиган препичаме брашното, като бъркаме с дървена лъжица. Прибавяме сгорещеното масло и варим на тих огън, като продължаваме да бъркаме. На части наливаме толкова вода, колкото да получим рядка каша. Когато кашата започне да се сгъстява, прибавяме натрошеното сирене и яйцата, които сме разбили със содата. Посоляваме и отстраняваме от огъня.
Сладкиш с кайсии
Прoдукти: 400 г юфка, 1 пакетче сирене „Крема”, 1 пакетче краве масло, 200 г захар, 1 к.ч. лимонов сок, 12 яйца, 1 компот от кайсии, канела, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката в леко подсолена вода и отцеждаме. Разбиваме сиренето заедно със захарта и размекнатото масло на гладък крем. При непрекъснато бъркане прибавяме едно по едно яйцата и лимоновия сок. Сипваме готовия крем при юфката и внимателно разбъркваме. Разстиламе половината от сместа в намаслена тавичка и отгоре покриваме с отцедените, обелени и нарязани кайсии. Върху тях разстиламе останалата юфка, поръсваме с канела и печемв умерено загрята фурна до зачервяване.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета с ориз
Продукти за 4 порции: 200 г ориз, 1 яйце, 1 филия бял хляб /без кората/, 1 глава лук, 1 к.ч. олио, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 2-3 с.л. брашно, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Варим ориза в малко вода, докато стане на каша. След това пасираме. Изчакваме да изстине и го смесваме с яйцето и накиснатия и отцеден хляб. Прибавяме настъргания лук, ситно нарязания магданоз, черен пипер и сол на вкус. Ако е необходимо, сгъстяваме с малко брашно. Оформяме от сместа малки кюфтенца, овалваме ги в брашното и изпържваме в сгорещената мазнина.
Плодова салата с целувки
Прoдукти: 3 големи ябълки, 3 целувки, 1 кг студено кисело мляко, 2 с.л. сладко от ароматен плод, 2 с.л. стафиди, 1 мандарина, нарязана на парченца, или 1/2 портокал.
Нaчин на приготвяне: Обелваме, почистваме и нарязваме ябълките на дребни парченца. В широки чаши редим пласт ябълки, размесени с парченца мандарина, пласт кисело мляко, натрошени целувки, стафиди. Последният пласт е от мляко. Гарнираме със сладко.
Едно от най-противоречивите като културно овощно растение е лешникът. Обичан от всички като плод заради неговата вкусна и полезна ядка, ценен като суровина в сладкарството и шоколадовото производство...
Баница с грис Прoдукти: 500 г бяло брашно, 2 яйца, 1 к.ч. олио, 1 ч.л. сол, 250 мл хладка вода, 1,5 л прясно мляко, 1 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. краве масло, 1 1/2ч.ч. грис, 6 яйца за плън...
Видът плейоне формозан произхожда от Тибет. Там той успява да цъфти разкошно по скали, обхванати от мъхове, или върху стъбла и клони на загинали дървета. Затова е подходящ за отглеждане в алпинеуми ил...
Според йогите, краката са разпределително табло. Може да се „включите” във всяка една част на тялото, ако знаете какъв участък от стъпалото трябва да масажирате. В краката има 72 000 нервни окончания....