ЗАКУСКА
Катми без мая
Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, щипка сол, 1/2 ч.ч. вода, олио за намазняване на сача, масло за намазняване на катмите, натрошено сирене или конфитюр за плънка
Нaчин на приготвяне: С миксер разбиваме на гладка каша като за палачинково тесто брашното, водата и солта. Ако е необходимо, наливаме допълнително вода. Слагаме сача на огъня. С натопена в олиото домакинска салфетка мажем сача. Гребем с черпак от сместа, изливаме я на равномерен тънък слой по дъното на сача, така че целият да се запълни и печем, докато започнат да се появяват кафяви мехурчета по тестото. Със шпатула сваляме палачинката и я слагаме в голяма и затоплена чиния. Мажем тънко с масло, още докато катмата е топла. Така постъпваме до изчерпване на продуктите. Пълним катмите със сирене или сладко и ги завиваме на рула или пликчета. Отгоре всяко пликче може да полеем с разтопено масло.
ОБЯД
Крем чорба от моркови
Прoдукти: 3-4 сочни моркова, 5-6 с.л. масло, 1-2 с. л. галета, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме морковите, нарязваме ги на резени и ги запържваме в маслото заедно с галетата. Заливаме с вряла вода, посоляваме и варим на умерен огън. След 30 мин сваляме супата от огъня, сипваме в супник и сервираме със запържени парченца бял хляб или с пирожки.
Мусака с праз
Прoдукти: 1 кг кайма (смес), 7-8 стръка праз, 1 глава кромид лук, 2-3 с. л. олио, сол, червен пипер, черен пипер, 1 с. л. доматено пюре, 1 лимон.
Нaчин на приготвяне: Пържим каймата в олиото, докато се раздроби добре. Солим със сол, червен и черен пипер, прибавяме ситно нарязания лук и доматеното пюре, размито в малко студена вода. Държим на огъня още 5-10 мин. В плитка тенджера редим пласт от почистения, измит и нарязан на парченца по 2 см праз. Разстиламе каймата. Нареждаме парченцата обелен лимон. Отгоре я покриваме с останалия праз, нарязан също на парченца. Покриваме с гореща вода. Варим на тих котлон, докато празът омекне.
Картофен сладкиш
Прoдукти: 100 г сварени и смачкани на пюре картофи, 150 г пудра захар, 300 г брашно, половин пакетче краве масло, 1 яйце, 1 ч.л. какао, 1 ч.л. ром, 1 ч.л. канела, 3 карамфилчета, 1 бакпулвер, конфитюр, 1/2 к.ч. прясно мляко, белени бадеми, захар на пясък.
Нaчин на приготвяне: Омесваме тесто от картофеното пюре, брашното, захарта /пудра захар/, размекнатото масло, яйцето, какаото, канелата, счукания карамфил и бакпулвера. Разделяме тестото на две равни части и ги разточваме на кори. Поставяме едната кора в предварително намаслена тава, намазваме я с конфитюра и покриваме с другата кора. Отгоре заливаме с млякото, поръсваме със счукани бадеми и захар на пясък и печем в предварително загрята фурна. След като сладкишът изстине, нарязваме го на продълговати парчета.
ВЕЧЕРЯ
Черен дроб с гъби
Прoдукти: 600 г телешки дроб, 200 г гъби, 3 глави лук, 1 ч.ч. вино, олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме дроба на филийки, които нареждаме в тавичка. Гъбите също правим на филийки, поръсваме ги с черен пипер и слагаме върху парчетата дроб. Нарязваме лука и с него покриваме дроба и гъбите. Заливаме с олиото, водата и виното и печем в силна фурна.
Печени дюли
Прoдукти: 5 дюли, 1 к.ч. захар, 1 щипка индийско орехче, 1 щипка канела.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме 4 дюли на по 6 парчета и ги почистваме от семенната част. Веднага овалваме всяко парче в захар. Нареждаме ги в тавичка и ги поръсваме с подправките. Отделно нарязваме на малки парченца петата дюля, прибавяме семената от другите дюли и останалата захар. Заливаме с 1 ч.ч. вода, кипваме и варим 5-6 мин. След това прецеждаме течността, заливаме с нея дюлите в тавичката и ги печем, докато омекнат.
Таката (Tacca) е любопитно растение с широко разперени крилоподобни прицветници има разкошни черно-кафяви цветове с дълги “мустаци”. Тя е член на малобройното семейство Такови (Taccaceae), многогодишн...
Според начина на отваряне вратите се делят на крилати, сгъваеми, плъзгащи се и въртящи се. По силата на своите конструктивни особености последният тип се използва предимно за помещения с голям поток п...
Разговаряме с проф. дмн д-р Румяна Рахнева. Проф. Рахнева е детски нервокардиолог с огромен опит зад гърба си. Работи в областта на хипертонията от 1970 г., от основаването на първия диспансер в...
Бърз сироп от малини Прoдукти: 1 кг малини, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина Нaчин на приготвяне: Слагаме малините за варене и доливаме толкова вода, колкото да ги покрие. Варим, докато ом...