Още рецепти » 08 декември

 08 декември

ЗАКУСКА

Пържени филийки

Прoдукти: 500 г сух бял хляб, 2 с.л. брашно, 2 яйца, 1/4ч.л. сода бикарбонат, 1 непълна ч.ч. прясно мляко, 1 пакетче краве масло, 1 щипка сол, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на филийки. Размиваме брашното на каша в малко студено мляко. Прибавяме разбитите яйца, солта и содата. При непрекъснато бъркане сипваме на тънка струя останалото мляко. Разбиваме, докато получим гладка каша с гъстотата на боза. Потапяме хлебните филийки в тази каша и след това ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина. Поднасяме ги поръсени с пудра захар.

ОБЯД

Млечна супа с ориз

Продукти за 4 порции: 3 с.л. ориз, 2 с.л. краве масло, 100 г сирене (кашкавал), 4 ч.ч. прясно мляко, чубрица, 2 яйца, сол.

Нaчин на приготвяне: Запържваме ориза в маслото и заливаме с 2 ч.ч. вода. Прибавяме млякото и оставяме да ври 15 минути. Малко преди да свалим от котлона слагаме чубрицата и застройваме с разбитите яйца и настръганото сирене (кашкавал).

Яхния от праз и сини сливи

Прoдукти: 5-6 стръка праз, 250 г сини сливи, 3-4 глави лук, 3 с.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 80 г краве масло, 1 ч.л. червен пипер, 1 дафинов лист, черен пипер, бахар, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в по-голямата част от маслото. Щом поомекне, поръсваме брашното и червения пипер, посоляваме на вкус и прибавяме доматеното пюре, размито в 2 ч.ч. вода. Оставяме ястието да ври на тих огън. Нарязваме праза на кръгчета и го запържваме в останалото масло. Попарваме сливите във вряла вода, отцеждаме и ги слагаме в ястието заедно с праза. Пускаме по няколко зрънца бахар и черен пипер, добавяме дафиновия лист и доваряваме на тих огън.

Реване с мляко

Прoдукти: 5 яйца, 2 ч.ч. захар, 300 г брашно, 1 ванилия, 4 ч.ч. прясно мляко.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с 1 ч.ч захар, докато сместа започне да отделя мехурчета. След това бавно при непрекъснато бъркане прибавяме маслото. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена тавичка и печем 30 мин в предварително загрята силна фурна. Изваждаме реването от фурната, оставяме го да изстине, нарязваме го на квадратчета и го заливаме със свареното мляко, в което сме разтворили останалата захар и ванилията. Сервираме десерта, след като сме го охлаждали поне 4-5 часа.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от целина

Продукти за 4 порции: 1 голяма глава целина, 1 ч.ч. ориз, половин пакетче краве масло, 1 к.ч. месен или зеленчуков бульон, 2 яйца, 1 к.ч. галета, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме целината и оставяме да се поотцеди. Сгорещяваме маслото, разреждаме с бульона, сипваме целината и задушаваме 15 мин. Прибавяме ориза и задушаваме, докато поеме соса. Щом сместа изстине и прибавяме жълтъците и малко галета, за да получим достатъчно гъста смес. Оформяме кюфтета, потапяме ги в разбитите белтъци, овалваме ги в галета и пържим в сгорещено олио

Кисел от ябълки с карамфил и канела

Прoдукти: 1 кг ябълки, 1 пръчица канела, 3-4 зърна карамфил, 4 с.л.нишесте, 200-300 г захар.

Нaчин на приготвяне: Измиваме ябълките и ги нарязваме на резенчета, без да ги белим. Почистваме ги от семенната част и ги заливаме с 6-7 ч.ч. вода. Прибавяме канелата и карамфила и варим, докато съвсем се размекнат. Прецеждаме ги и отмерваме получения сок с чаши. На всяка чаша сок прибавяме по 1 равна с.л. нишесте, като размиваме предварително нишестето в 1 ч.ч. от сока и след това го сипваме в останалия сок. Прибавяме захарта и бъркаме сместа на умерен огън, докато заври и се сгъсти. Разсипваме още горещия кисел в широки стъклени чаши, изплакнати със студена вода. Поднасяме го след като се охлади добре.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

На пикник с добра компания

Ако решите да се разходите сред природата през през оставащите дни до края на месеца, то пикникът е едно от най-приятните занимания там. Нужно ви се само малко време за подготовка и незабравимите почи...

Страховете на невръстните

Детето ви отказва дa спи на тъмно, крие се от приятелите, които ви идват на гости, пищи при вида на пчела или муха, плаши се от домашната ви котка... Каквито и да са страховете му, не ги отминавайте с...

Камелията – тази капризна красавица

Камелията произхожда от земите на Япония, Индия и Китай и е известна като най-капризната сред цветята. Начинаещите любители не само у нас, но и в Европа от много любов я поставят в топли помещения, ко...

Ананас в саксия

Ананасът е сред най-странните южноамерикански плодови култури, прекрачили Атлантическата водна шир и намерили широки обятия в Азия, Австралия и Европа. Той е дете на не особено приятни екологичн...

Начало