Още рецепти » 06 юли

 06 юли

ЗАКУСКА

Катми без мая

Прoдукти: 1 ч.ч. брашно, щипка сол, 1/2 ч.ч. вода, олио за намазняване на сача, масло за намазняване на катмите, натрошено сирене или конфитюр за плънка

Нaчин на приготвяне: С миксер разбиваме на гладка каша като за палачинково тесто брашното, водата и солта. Ако е необходимо, наливаме допълнително вода. Слагаме сача на огъня. С натопена в олиото домакинска салфетка мажем сача. Гребем с черпак от сместа, изливаме я на равномерен тънък слой по дъното на сача, така че целият да се запълни и печем, докато започнат да се появяват кафяви мехурчета по тестото. Със шпатула сваляме палачинката и я слагаме в голяма и затоплена чиния. Мажем тънко с масло, още докато катмата е топла. Така постъпваме до изчерпване на продуктите. Пълним катмите със сирене или сладко и ги завиваме на рула или пликчета. Отгоре всяко пликче може да полеем с разтопено масло.

ОБЯД

Агнешка чорба с кус-кус

Продукти за 4-5 порции: 500 г агнешко месо от гърдите, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 връзка джоджен, 1 к.ч. кус-кус, 3 с.л. олио, 1 ч.л. кимион, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парченца. Задушаваме го в олиото и малко вода. Прибавяме едро нарязаните чесън и лук. Заливаме с 1-1,5 л гореща вода, посоляваме и варим 15 мин на тих огън. Добавяме кус-кус, варим още 15 мин и отстраняваме от огъня. Поръсваме готовата чорба с черен пипер, ситно нарязан магданоз и кимион.

Печено свинско месо в тесто

Продукти за 6 порции: 500 г готово тесто, 1 кг свинско месо, 500 г домати, 1 жълтък, 1 с. л. масло, 1 ч. л. олио, няколко клонки магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме месото и го подсушаваме. Разточваме 2/3 от тестото върху набрашнена повърхност на правоъгълник 20 х 30 см и слагаме месото в центъра. Краищата намазваме с жълтък и загръщаме като притискаме ръбовете. Останалото тесто разточваме и с него правим украса върху рулото във вид на решетка или други фигури, намазваме с останалия жълтък. Формата за печене обливаме с хладка вода, поставяме в нея рулото и печем 1 час във фурната. В смес от маслото и олиото запържваме доматите, посоляваме и подправяме с черния пипер и магданоза. Печеното нарязваме на по-едри парчета и сервираме с доматения сос.

Торта от белтъци

Прoдукти: 12 белтъка, 280 г лешници, 280 г пудра захар, 40 г шоколад, канела, карамфил, кората на половин лимон, шоколадова глазура.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците на твърд сняг и прибавяме към тях смлените лешници, захарта, настъргания шоколад, канелата, карамфила и настърганата лимонова кора. Изсипваме в намаслена и набрашнена форма и печем в умерена фурна. След като изстине, покриваме с шоколадова глазура.

ВЕЧЕРЯ

Виенски шницел

Продукти за 4 порции: 600 г телешко месо от бута, 2 яйца, прясно мляко, брашно, галета, олио, сол, мазнина за пържене,

Нaчин на приготвяне: Отрязваме 4 шницела от бута /не трябва да са много тънки/, начукваме ги добре и ги овалваме в брашно. Потапяме в яйцата, разбити с няколко капки олио, 2 с.л. прясно мляко и сол, овалваме в галета, като леко я притискаме към шницела, изтръскваме излишната галета и изпържваме шницелите от двете страни.

Захаросана диня

Прoдукти: 4 резена диня, 3 белтъка, 1ч.ч. смес от пудра захар и кокосови стърготини.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме ледено студената диня, държана върху решетка в горните отделения на хладилника на кубченца. Разбиваме белтъците на сняг,но не и на пяна заедно с пудрата захар и стърготините. Потапяме едно по едно парченцата в получената смес, набодени на дълга игла или шишче,за да не се цапаме и пак ги поставяме върху решетка. Прибираме в хладилника /камерата/ и сервираме с подходящ алкохол или оставяме да се изсушат в слаба фурна,оваляни в кристална захар.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Направете на лимона къщичка за зимата

Имам голям лимон, на 5-6 години, расте в стаята в дървено каче с размери 1х1 м, но поради огромните си размери трябва да бъде изнесено навън. Какви условия трябва да му осигуря за нормално презимуване...

Как се поставят фототапети

За да се насладите на красотата на необикновени морски брегове, високи скали, водопади, да се любувате на екзотични растения и животни, не е задължително да пътувате “през девет планини в десета”. ...

Тайният език на бебетата

Още в първите секунди на своя живот бебетата започват да издават звуци, които имат своето значение, смята австралийската изследователка Присцила Данстън. Тя е съставила бебешки буквар. Музикалният слу...

Летни сарми

Сарми с гъби Прoдукти: 500 г печурки, 1 ч.ч. ориз,, 2 глави лук, 2 с.л. стафиди, 1 к.ч. олио, 2 жълтъка, 1 ч.ч. кисело мляко, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол, лозови листа. Нaчин на при...

Начало