Още рецепти » 15 февруари

 15 февруари

ЗАКУСКА

Мини кроасанчета

Прoдукти: 250 г краве масло, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 бакпуловер, 1/2 ч.л. сода, 150 г настъргано сирене, 150 г кашкавал, 4 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сол.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и смесваме с останалите продукти. От тази смес омесваме тесто и оставяме да престои 2 часа в хладилника. Разделяме охладеното тесто на 5 топки. Всяка топка разточваме и нарязваме на 16 триъгълника, които завиваме от широката към по-тясната страна. Получените кроасанчета намазваме с жълтък и по желаните поръсваме със сусам. Печем в умерена фурна.

ОБЯД

Неаполитанска супа с дреболии

Продукти за 4-5 порции: 400 г пилешки дреболии, 300 г различни зеленчуци /праз, моркови, целина, лук, картофи/, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. краве масло, магданоз, кашкавал, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме дреболиите и ги сваряваме в леко подсолена вода. Прибавяме ситно нарязаните зеленчуци и варим на умерен огън, докато омекнат. Подправяме с доматеното пюре, размито в 1 к.ч. хладка вода, посоляваме и поръсваме обилно с черен пипер.Накрая слагаме маслото, разбъркваме и отстраняваме от огъня. Поръсваме готовата супа със ситно нарязан магданоз и настърган кашкавал.

Пикантни сарми

Продукти за 4 порции: 4 пушени пилешки бутчета, 1 кг кисело зеле, 3-4 с.л. свинска мас, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.ч. зелев сок, стрита чубрица, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме бутчетата на две и ги поръсваме със смес от черен пипер, чубрица и половината от червения пипер. Загъваме всяко парче с двоен зелев лист и ги нареждаме върху останалото зеле, което сме нарязали на ситно. Поръсваме с останалия червен пипер, разтопената мас и зелевия сок. Притискаме с чиния и варим на тих огън.

Кекс с нишесте

Прoдукти: 5 яйца, 1ч.ч. масло, 1ч.ч. пудра захар, 200г бяло нишесте, 1 бакпулвер, 2 ванилии

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата, маслото и захарта. Прибавяме нишестето, в което предварително сме сипали бакпулвера и ванилията. Полученото тесто изливаме в кексова форма и печем 30 мин в умерена фурна.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от праз и орехи

Продукти за 5-6 порции: 7-8 стръка праз, 5-6 картофа, 3-4 яйца, 3 к.ч. счукани орехи, 1-2 с.л. галета, черен пипер, сол, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме праза на парчета, които сваряваме в подсолена вода. Отделно сваряваме обелените картофи. Прекарваме изцедените зеленчуци през месомелачка и омесваме от тях кайма, като добавяме яйцата, едро счуканите орехи, галетата, сол и черен пипер на вкус. Оформяме с мокри ръце кюфтета, които овалваме в брашно и пържим в горещо олио.

Кадаиф с орехови ядки

Прoдукти: 300 г кадаиф, 50 г краве масло, 2 к.ч. счукани орехови ядки, 500 г захар, 4 ч.ч. вода, 1 пакетче ванилия, 1/2 ч.л. лимонена киселина.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе половината от кадаифа на равномерен пласт в тавичка и поръсваме с ореховите ядки. Върху ядките разстиламе останалия кадаиф и поръсваме с разтопеното масло. Печем в умерена фурна, докато сладкишът добие златист цвят. Оставяме да изстине и заливаме с горещ сироп, приготвен от захарта, водата, ванилията и лимонената киселина.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кафето и сърцето

Трябва ли да пият кафе хората със сърдечно-съдови проблеми? Кардиолозите често чуват този въпрос от своите пациенти. Едни от тях по старому препоръчват да не се пие кафе, тъй като повишава кръвното...

Консервирaне на домати

Домати с вишневи листа Прoдукти: 5 кг здрави и узрели домати, 4 л вода, 2 ч.ч. сол, 1 ч.ч. тиквено семе, лозови листа, зелении Нaчин на приготвяне: Увиваме всеки домат поотделно в лист от вишна...

Причудливите тикви

Много често в градините и по терасите има места, които не са в тон с общата хармония. Обикновено това са неприветливи стени или поостарели дъсчени огради, които са високи и не могат да се скрият зад о...

Сега цикламата е в стихията си

Малко са цветята, които ни радват с красиви цветове и фин аромат през цялата зима. Може би затова цикламата е безспорна фаворитка сред стайните растения в студения сезон. Освен че изглежда елегантно и...

Начало