ЗАКУСКА
Макарони на фурна
Прoдукти: 400 г макарони, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 200 г сирене, 100 г кашкавал, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме, изплакваме ги и ги заливаме с половината от разтопеното масло. В намаслена тавичка разстиламе половината от сварените макарони, а върху тях поръсваме натрошеното сирене. Покриваме с останалите макарони и заливаме със смес от млякото, брашното, останалото масло и малко сол. Печем в силно загрята фурна. Поръсваме готовите макарони с настъргания кашкавал.
ОБЯД
Супа от смесен зеленчук
Продукти за 4 порции: 2 моркова, 2 картофа, 3-4 гъби, 1 резен целина, половин глава лук, 10-15 стафиди, 3-4 с.л. олио, черен пипер, магданоз, ким, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в част от мазнината. Прибавяме морковите и целината, нарязани на кубчета, капваме малко вода и ги задушаваме. В отделен съд загряваме 4 ч.ч. подсолена вода и сваряваме нарязаните на дребно гъби и картофи. Прибавяме стафидите, задушените зеленчуци и останалата мазнина. Варим супата още 10 мин на тих огън. След като отстраним от огъня, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Преди поднасяне подправяме с лимонов сок.
Овчарски гювеч
Продукти за 5 порции: 500 г кайма, 1 к.ч. олио, 1 глава лук, 5 домата /пресни или от консерва/, 5 яйца, 150 г сирене, 50 г кашкавал, 5 люти чушлета, черен пипер, чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: В загрятото олио при непрекъснато бъркане прибавяме последователно и задушаваме ситно нарязания лук, каймата и ситно нарязаните домати. Посоляваме и подправяме на вкус с черен пипер и чубрица. Разпределяме в гювечета, поръсваме с натрошеното сирене и заливаме със смес от разбитите яйца и настъргания кашкавал, като в гювечетата слагаме и по 1 люто чушле. Запичаме ястието на фурна и веднага го поднасяме заедно с гювечетата, като отгоре поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Сладки колибки
Прoдукти: 2 опаковки бисквити, 2 ч.ч. прясно мляко, плодове от конфитюр /ягоди, вишни, череши, малини/; зa крема: 1 цяло яйце, 1 жълтък, 100 г захар, 1 пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцето и жълтъка със захарта на топло до сгъстяване. Разбиваме отделно маслото на пяна и го сипваме по малко при непрекъснато бъркане в изстиналата яйчна смес. Потапяме бисквитите в прясното мляко и ги нареждаме върху полиетилен или целофан в три колонки по три реда. Между редовете мажем с приготвения крем. По дължината на средната колонка нареждаме плодовете от конфитюра. Внимателно с помощта на целофана повдигаме крайните колонки, така че да се слепят върху средната като покрив на колибка. Оставяме готовия сладкиш да престои в хладилник.
ВЕЧЕРЯ
Акула в белтъчена паста
Продукти за 4 порции: 4 котлета от акула, 1-2 скилидки чесън, 3 белтъка, 2-3 с.л. брашно, сокът от 1 лимон, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците, като постепенно прибавяме лимоновия сок, счукания чесън, черен пипер и сол на вкус. Измиваме и подсушаваме котлетите, овалваме ги в брашното и ги потапяме в котлетите в приготвената панировка. Изпържваме рибата от двете страни в сгорещената мазнина и я поднасяме с гарнитура от картофено или спаначено пюре.
Мандарини в портокалов сок
Прoдукти: 3 мандарини, 1 ч.ч. портокалов сок, настърганата кора от 1 портокал, 1 к.ч. +2 с.л. захар, 2 с.л. нишесте, 1 белтък, 20 г желатин.
Нaчин на приготвяне: Слагаме настърганата портокалова кора в сока от портокали, сипваме 1 к.ч. захар и доливаме 2 ч.ч. вода. Слагаме сместа на огъня и щом заври, прибавяме нишестето, размито с малко вода. Варим 5-10 мин, прибавяме желатина, разтворен в малко топла вода, и разбъркваме, докато се стопи. Обелваме мандарините и ги разделяме на резенчета. В чаши за крем карамел сипваме по малко от желиращия крем и разпределяме в тях резенчетата от мандарините. Заливаме ги с останалия крем и оставяме да желират. Разбиваме белтъка с останалата захар и го шприцоваме върху кремчетата.
Способността на стайните растения да даряват своите собственици с по-добро самочувствие е отдава известна. Поначало тази особеност се приписва на магическите свойства на цветовете, енергията на нежния...
Тераси наричаме откритите площадки, малко приповдигнати над земята или намиращи се на едно ниво с нея. На градинските или дворни участъци тези площадки играят значителна роля като декоративен елемент....
Мнозина определят Шамбор като най-красивия замък във Франция. Този замък е предизвиквал възхищението на не едно и две европейски величия. Замислен като обикновена ловна хижа Шамбор се превръща в монум...
За отглеждането на повечето стайни растения се изискват добре осветени помещения, затова те се разполагат на первазите или близо до прозорците. Но някои зелени приятели може да се развиват и в дълбочи...