Още рецепти » 27 ноември

 27 ноември

ЗАКУСКА

Макарони на фурна

Прoдукти: 400 г макарони, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 200 г сирене, 100 г кашкавал, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме, изплакваме ги и ги заливаме с половината от разтопеното масло. В намаслена тавичка разстиламе половината от сварените макарони, а върху тях поръсваме натрошеното сирене. Покриваме с останалите макарони и заливаме със смес от млякото, брашното, останалото масло и малко сол. Печем в силно загрята фурна. Поръсваме готовите макарони с настъргания кашкавал.

ОБЯД

Супа от смесен зеленчук

Продукти за 4 порции: 2 моркова, 2 картофа, 3-4 гъби, 1 резен целина, половин глава лук, 10-15 стафиди, 3-4 с.л. олио, черен пипер, магданоз, ким, лимонов сок, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в част от мазнината. Прибавяме морковите и целината, нарязани на кубчета, капваме малко вода и ги задушаваме. В отделен съд загряваме 4 ч.ч. подсолена вода и сваряваме нарязаните на дребно гъби и картофи. Прибавяме стафидите, задушените зеленчуци и останалата мазнина. Варим супата още 10 мин на тих огън. След като отстраним от огъня, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Преди поднасяне подправяме с лимонов сок.

Овчарски гювеч

Продукти за 5 порции: 500 г кайма, 1 к.ч. олио, 1 глава лук, 5 домата /пресни или от консерва/, 5 яйца, 150 г сирене, 50 г кашкавал, 5 люти чушлета, черен пипер, чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: В загрятото олио при непрекъснато бъркане прибавяме последователно и задушаваме ситно нарязания лук, каймата и ситно нарязаните домати. Посоляваме и подправяме на вкус с черен пипер и чубрица. Разпределяме в гювечета, поръсваме с натрошеното сирене и заливаме със смес от разбитите яйца и настъргания кашкавал, като в гювечетата слагаме и по 1 люто чушле. Запичаме ястието на фурна и веднага го поднасяме заедно с гювечетата, като отгоре поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Сладки колибки

Прoдукти: 2 опаковки бисквити, 2 ч.ч. прясно мляко, плодове от конфитюр /ягоди, вишни, череши, малини/; зa крема: 1 цяло яйце, 1 жълтък, 100 г захар, 1 пакетче краве масло.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцето и жълтъка със захарта на топло до сгъстяване. Разбиваме отделно маслото на пяна и го сипваме по малко при непрекъснато бъркане в изстиналата яйчна смес. Потапяме бисквитите в прясното мляко и ги нареждаме върху полиетилен или целофан в три колонки по три реда. Между редовете мажем с приготвения крем. По дължината на средната колонка нареждаме плодовете от конфитюра. Внимателно с помощта на целофана повдигаме крайните колонки, така че да се слепят върху средната като покрив на колибка. Оставяме готовия сладкиш да престои в хладилник.

ВЕЧЕРЯ

Акула в белтъчена паста

Продукти за 4 порции: 4 котлета от акула, 1-2 скилидки чесън, 3 белтъка, 2-3 с.л. брашно, сокът от 1 лимон, черен пипер, сол, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме белтъците, като постепенно прибавяме лимоновия сок, счукания чесън, черен пипер и сол на вкус. Измиваме и подсушаваме котлетите, овалваме ги в брашното и ги потапяме в котлетите в приготвената панировка. Изпържваме рибата от двете страни в сгорещената мазнина и я поднасяме с гарнитура от картофено или спаначено пюре.

Мандарини в портокалов сок

Прoдукти: 3 мандарини, 1 ч.ч. портокалов сок, настърганата кора от 1 портокал, 1 к.ч. +2 с.л. захар, 2 с.л. нишесте, 1 белтък, 20 г желатин.

Нaчин на приготвяне: Слагаме настърганата портокалова кора в сока от портокали, сипваме 1 к.ч. захар и доливаме 2 ч.ч. вода. Слагаме сместа на огъня и щом заври, прибавяме нишестето, размито с малко вода. Варим 5-10 мин, прибавяме желатина, разтворен в малко топла вода, и разбъркваме, докато се стопи. Обелваме мандарините и ги разделяме на резенчета. В чаши за крем карамел сипваме по малко от желиращия крем и разпределяме в тях резенчетата от мандарините. Заливаме ги с останалия крем и оставяме да желират. Разбиваме белтъка с останалата захар и го шприцоваме върху кремчетата.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Растения ни пазят от вредни влияния

Способността на стайните растения да даряват своите собственици с по-добро самочувствие е отдава известна. Поначало тази особеност се приписва на магическите свойства на цветовете, енергията на нежния...

Терасите и ландшафтния дизайн

Тераси наричаме откритите площадки, малко приповдигнати над земята или намиращи се на едно ниво с нея. На градинските или дворни участъци тези площадки играят значителна роля като декоративен елемент....

ШАМБОР - прекрасният замък на Франсоа I

Мнозина определят Шамбор като най-красивия замък във Франция. Този замък е предизвиквал възхищението на не едно и две европейски величия. Замислен като обикновена ловна хижа Шамбор се превръща в монум...

Цветя за тъмните ъгли на стаята

За отглеждането на повечето стайни растения се изискват добре осветени помещения, затова те се разполагат на первазите или близо до прозорците. Но някои зелени приятели може да се развиват и в дълбочи...

Начало