ЗАКУСКА
Кифлички с кокосов аромат
Прoдукти: 1/2 ч.ч. стопено масло, 1/2 ч.ч. кокосова мазнина, 1/2 ч.ч. прясно мляко, 4 жълтъка, 5-6 с.л. захар, около 500 г брашно, 1 ванилия, мая, колкото орех, сол, кокосови стърготини Плънка: 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. бяла “Пина Колада”(или друг подобен ликьор), 1 ч.ч. кокосови стърготини, 1 ванилия, 3 светли локумчета, желателно с кокосов аромат или добавяме 1 капка есенция.
Нaчин на приготвяне:Размиваме маята в малко мляко, 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Оставяме настрани, а през това време пресяваме брашното, което е желателно да бъде специално за козуначени изделия. Добавяме останалите продукти и замесваме тесто. За около половин час то започва да удвоява обема си. След това разточваме на тънка кора и нарязваме на квадрати. Объркваме продуктите за плънката, слагаме ги за малко на котлона, а когато сместа изстине, разстиламе върху тестените квадратчета. Навиваме кифлички, които намазваме с жълтък и печем в умерена фурна. Докато са още топли, овалваме в пудра захар, разбъркана с ванилия.
ОБЯД
Рибник
Продукти за 4 порции: 1 сафрид с главата, 30 г краве масло, 1 морков, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, сол, лимонов сок, чесън.
Нaчин на приготвяне: Заливаме рибата със студена вода и я сваряваме на тих огън. Почистваме я от костите, нарязваме я на дребни парченца и я връщаме в прецедения бульон. Прибавяме свареното мляко и сол на вкус. Слагаме супата на огъня да кипне и прибавяме маслото. Охлаждаме готовата супа и подправяме със счукан чесън и лимонов сок. При поднасяне поръсваме с черен пипер.
Паниран толстолоб
Продукти за 4 порции: 800 г филе от толстолоб, 3 яйца, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. бира, 1 ч.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме рибното филе на филийки с дебелина 1 см. Посоляваме филенцата, поръсваме с черен пипер и оставяме да престоят 1 час. Разбиваме яйцата и прибавяме към тях 1 с.л. брашно, като бъркаме непрекъснато, за да не се получат гранули. Наливаме постепенно бирата и бъркаме, докато получим гладка каша. Овалваме в останалото брашно всяко от рибните филенца, потапяме в приготвената паста и пържим в сгорещената мазнина, докато рибните парчета се зачервят от всички страни.
Бананови кексчета
Прoдукти: 200 г пресято брашно,180 г захар, 100 мл растително масло, 1 яйце, 130 мл прясно мля-ко, 1 пакетче бакпулвер, 1/2 ч. л. сода бикарбонат, 3 банана, 1/2 ч. л. канела, 3 с. л. какао; Зa глазура-та: 200 г натурален шоколад, цветни захарни пръчици.
Нaчин на приготвяне: Бием яйцето със захарта, докато се получи гъста пяна. Последователно прибавяме растителното масло, млякото, обелените и смачкани на пюре банани и разбиваме добре с мик-сер. Накрая прибавяме брашното, пресято с бакпулвера, содата, канелата и какаото. Полученото тесто раз-пределяме в 12 малки формички за кекс, намазани с масло. Кексчетата печем 20-25 минути в предварително загрята фурна при 180 градуса. Изваждаме ги и оставяме да изстинат. Шоколада разтопяваме на водна ба-ня и нанасяме равномерно върху кексчетата. След като глазурата позасъхне, поръсваме сладкишите с цвет-ни захарни пръчици.
ВЕЧЕРЯ
Скариди с чесън
Продукти за 4 порции: 500 г почистени скариди, 1 глава лук, 5-6 скилидки чесън, 1 червена пиперка, 3 с.л. зехтин, 1 ч.л. сух риган, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Счукваме чесъна с малко сол и го сипваме в зехтина. Прибавяме стрития риган и разбъркваме. Заливаме скаридите с тази смес и ги оставяме за 1-2 в хладилник. Нарязваме лука на филийки, а чушките - на ивички. Разпределяме ги върху 4 намаслени листа от алуминиево фолио. Слагаме отгоре скаридите, загъваме плътно с фолиото и печем 10-15 мин в умерено загрята фурна. Поръсваме готовото ястие с наситнен магданоз, черен пипер и сол и поднасяме веднага.
Круши с шоколад
Прoдукти: 4-5 круши, 100 г масло, 1 с. л. пудра захар, 100 г шоколад, 1 жълтък, 80 г печени, без-солни бадеми.
Нaчин на приготвяне: Обелваме крушите, разрязваме ги по дължина на две половинки и ги почист-ваме от семките. Слагаме ги в сгорещеното масло и задушаваме на слаб огън. След това изваждаме круши-те, разпределяме ги в чинии или ги разполагаме в продълговата чиния за сервиране. Към соса, останал от тях в тигана прибавяме пудрата захар, разтопения на водна баня шоколад и разбития жълтък. С шоколадо-вия сос поливаме крушите, а отгоре ги поръсваме със счуканите бадеми. Сервираме десерта веднага.
Замисляли ли сте се кое е най-важното в дома? Уют и красота? Съчетанието на цветове и предмети? Комфорт и ергономика? Това, разбира се, е много ценно. Но може би най-ценното е хармонията. Между всички...
Всеки родител мечтае първите, а и следващите години на наследниците му да минат като в приказка. Производителите на мебели горещо поддържат тази идея, обмисляйки все по-внимателно елементите от интери...
Дребните проблеми, с които ежедневно се сблъсква всяка домакиня, могат да бъдат отстранени бързо е без много усилия, ако приложите няколко малки „хитринки”. Електричеството Ако искате да р...
Поставиха на дъщеря ми диагноза "Синдром на Търнър". Много се притеснявам, че няма да израсте и ще има труден живот. Каква е прогнозата? Ниският ръст е един от важните белези на синдром...