Още рецепти » 18 декември

 18 декември

ЗАКУСКА

Тутманик на бурми

Прoдукти: 500 г брашно, 150 г свинска мас, 50 г краве масло, 200 г сирене, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 1/2 ч.л. захар, 20 г мая, 1 яйце за намазване.

Нaчин на приготвяне: Стриваме маята със захарта и я разтваряме в прясното мляко. При непрекъснато бъркане постепенно сипваме брашното. Замесваме тесто и го оставяме да втаса. Разделяме втасалото тесто на 6 топки. Разтегляме ги на питки, които потапяме в разтопената мазнина /смес от маста и маслото/. Слагаме три от питките върху обилно намаслена повърхност, разточваме ги на дебела кора и поръсваме отгоре със смес от натрошеното сирене и разбитите яйца. След това навиваме кората на руло и нарязваме рулото на парчета с дължина 5 см. Нареждаме парчетата вертикално в намаслена тавичка. По същия начин правим руло от останалите питки, нарязваме го и подреждаме парчетата в тавичката. Оставяме тутманика да втаса. След това го намазваме с останалата мазнина и разбитото яйце и го изпичаме в умерено загрята фурна.

ОБЯД

Народна чорба

Продукти за 5 порции: 250 г телешко или говеждо месо, 300 г джолан, 1,5 л вода, 2-3 глави лук, 3-4 малки моркова, 1 парче целина заедно с листата, 1 парче пащърнак, 1-2 корена от магданоз, 1 стрък праз, 1 домат, 5-6 скилидки чесън, 2 филии хляб, 2 с.л. извара, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Избираме шарено месо, заливаме го със студена вода, добавяме джоланчето, посоляваме и варим на слаб огън. Обираме внимателно пяната. Малко преди да омекне месото, прибавяве целите глави лук, целите морковчета /ако са големи, разрязваме ги на 2-3 парчета/, корените от пащърнак и магданоз, праза, нарязан на едри парчета, целината - корен и стъбла, скилидките чесън, клончетата магданоз и накрая - добре узрелия домат. Не доливаме вода. Свареното месо и зеленчуците трябва да омекнат, но да не се разкашкат. Поднасяме чорбата гореща с кубчета от препечен хляб и малко извара.

Тас-кебап

Прoдукти: 1 кг телешко месо, 1/2 ч.ч. растително масло, 4 глави лук, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1/2 ч.ч. вино, 10 зърна черен пипер, 5-6 зърна бахар, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме месото от костите, нарязваме на парченца и задушаваме в мазнината и малко вода заедно със ситно нарязания лук. Когато лукът омекне, прибавяме доматеното пюре, брашното и червения пипер. Заливаме ястието с бульон или гореща вода, посоляваме и оставяме да ври на умерен огън. Когато месото омекне, прибавяме черния пипер, бахара и виното. Готовото ястие трябва да остане на мазнина. Поднасяме кебапа поръсен със ситно нарязан магданоз.

Неделна торта

Прoдукти: 8 яйца, 200 г захар, 100 г нишесте, 2 с.л. какао; зa крема: 300 г краве масло, 300 г пудра захар, 300 мл прясно мляко, 2 белтъка, 1 ванилия, 100 г шоколад.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване, след което прибавяме нишестето и какаото. Всичко разбъркваме много добре и изсипваме в по-голяма тортена форма, покрита с намаслена хартия. Печем блата в умерена фурна. Разбиваме белтъците за крема на сняг. Отделно разтваряме захарта в млякото и прибавяме разбитите белтъци. Слагаме на огъня и бъркаме непрекъснато, докато сместа заври. Отстраняваме от огъня и продължаваме да бъркаме още 5 мин, след което оставяме да изстине. Разбиваме маслото на пяна, прибавяме разтопения шоколад и ванилията. След това смесваме двата крема и разбъркваме много добре. Разрязваме блата на три части, които слепваме с крем. Отгоре и отстрани също намазваме тортата с крем. Украсяваме я по желание.

ВЕЧЕРЯ

Канелони с кайма

Продукти за 4 порции:16 броя канелони, 2 с.л. зехтин, 300 г кайма, 3 с.л. сметана, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 3-4 ч.ч. гъст доматен сос, сол, черен пипер, 1 щипка захар, 1 щипка индийско орехче, 150 г кашкавал, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме канелоните в подсолена вода и ги отцеждаме. Загряваме зехтина на умерен котлон и пържим каймата като бъркаме непрекъснато, за да се раздроби. Подправяме със сол, черен пипер и ситен магданоз. Сваляме от котлона и прибавяме 2 с.л. доматен сос, сметаната и настърганото индийско орехче. Разбъркваме добре. Щприцоваме тази смес във вътрешността на канелоните. В намаслена тавичка наливаме пласт доматен сос, който сме подправили със сол, захар и черен пипер и подреждаме макароните. Отгоре ги заливаме пак с доматен сос. Наръсваме с настъргания кашкавал и печем 10 мин на 200°С, докато кашкавалът поруменее.

Желиран ябълков крем

Прoдукти: 1 кг ябълки, 1 ч.ч. захар, 2 белтъка, сок от 1 лимон, 1 с.л. ситно настъргана лимонова кора, 3 ч.л. желатин; зa крокана: 1 к.ч. захар, 20 г краве масло, 1 к.ч. запечени орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме в съвсем малко вода обелените и едро нарязани ябълки. Когато омекнат, отстраняваме от огъня и ги пасираме. Прибавяме белтъците и захарта и разбиваме с миксер, докато сместа побелее. Прибавяме сока и кората от лимона. Слагаме също така желатина, който сме киснали в 1 к.ч. студена вода, докато набъбне, а след това сме бъркали върху огън, докато се разтвори. Разбъркваме добре ябълковата смес и я изсипваме в предварително намокрена форма. Охлаждаме в хладилник и изсипваме десерта в широка стъклена чиния. Приготвяме светъл карамел от захарта, прибавяме маслото и отстраняваме от огъня. Веднага заливаме опечените и счукани орехови ядки, които сме изсипали в намаслена чиния. Охлаждаме така приготвения крокан до вдвърдяване, счукваме го и поръсваме с него ябълковия крем.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Украсете градината с речни камъчета

Дребните речни камъчета - филц, са многофункционален материал, който с успех се използва при оформянето на градинските пътеки. Днес той е предпочитан като нетрадиционно меко покритие и намира приложен...

Китайското градинско изкуство

Ландшафтният дизайн в Китай винаги се е смятал за изкуство. Създателите на градини в своите идеи и принципи са се ръководили от традиционните ценности на обществото и философските школи, позовавай...

Диетични супи

Вегетарианска супа Прoдукти: 1 парче прясно зеле, 2-3 картофа, 1 тиквичка, 1 домат, 2 моркова, 1 к.ч. грах от консерва, 1 к.ч.сметана, 40 г краве масло, магданоз, сол, 1 л вода. Нaчин на пригот...

Висяща градина на терасата

Все по-актуални в днешно време стават висящите кошници с цветя или с декоративни растения, които внасят разнообразие в интериорната и екстериорната аранжировка на пространството. Кошниците успяха да с...

Начало