Още рецепти » 17 май

 17 май

ЗАКУСКА

Кръгли милинки

Прoдукти: 500 г брашно, 1/2 пакетче / малко/ мая, 1 с.л. сол, 1 ч.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 2 с.л. кисело мляко, олио.

Нaчин на приготвяне: От брашното, маята,солта, замесваме средно меко тесто. Точим го на кора с 0,5 см дебелина. Поръсваме със сиренето и навиваме на руло. След това нарязваме 8 парчета. В обилно намаслена тава редим парчетата, на около 2 см разстояние помежду им. Поръсваме с олио. Поставяме тавата в найлонов плик и я оставяме в хладилника за 1 нощ. Разбиваме яйцата с киселото мляко, заливаме милинките и ги печем 15-20 мин.

ОБЯД

Зелена супа с картофи

Прoдукти: 5 картофа, 5-7 стръка зелен лук, 150 г киселец, 1 с.л. масло, 4 с.л. кисело мляко, 1 яйце, черен пипер, магданоз, сол, вода.

Нaчин на приготвяне: Почистваме зеленчуците. Нарязваме пресния лук на ситно, а киселеца - на ивици. Заливаме ги със 7-8 ч.ч. гореща вода, посоляваме и оставяме да кипнат. Добавяме нарязаните на кубчета картофи и варим до готовност. Пускаме 1 лъжица масло. Дръпваме готовата супа от огъня и я застройваме с яйцето и киселото мляко. Поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Консумираме супата студена.

Агнешко с цели домати

Прoдукти: 800 г агнешко месо, 2 глави лук, 500 г дребни домати, 1 к.ч. мазнина, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го запържваме в сгорещената мазнина. Прибавяме ситно нарязания лук и също леко го запържваме. Поръсваме червения пипер и посоляваме на вкус. Наливаме 1 1/2 ч.ч. гореща вода и варим на умерен огън. След 15-20 мин прибавяме целите доматчета и брашното, размито в малко вода. Доваряваме ястието на умерен огън, за да не се разкъсат доматите. Накрая поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Ягодово суфле

Прoдукти: 500 г ягоди, 150 г захар, 2 яйца, 50 г брашно, 200 мл течна сметана, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 20 г краве масло, настърганата кора от 1 лимон, сол.

Нaчин на приготвяне: Поръсваме ягодите с 50 г захар и ги оставяме да попият захарта, след което отцеждаме ягодовия сок. Отделно разбиваме жълтъците с останалата захар. При непрекъснато бъркане последователно прибавяме брашното, пресято с бакпулвера и ванилията, настърганата лимонова кора, сметаната и 1 щипка сол. Накрая сипваме отцедения ягодов сок, внимателно съединяваме с разбитите на сняг белтъци и изсипваме сместа в намаслена тавичка. Печем 30 мин в слаба фурна.

ВЕЧЕРЯ

Пиле с мед

Прoдукти: 2 малки пилета, 100 г мед, 60 г краве масло, 1 с.л. розова вода, 4 с.л. смлени орехови ядки, джинджифил, сол, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме пилетата надлъжно на две и ги посоляваме. Разтопяваме маслото и го смесваме с меда. В бялото месо и бутчетата на пилетата с остър нож правим разрези, в които наливаме половината от маслената смес. Останалата част от сместа разреждаме с розовата вода и намазваме с нея пилетата от всички страни. Изпържваме така подготвените пилешки порции в сгорещена мазнина, нареждаме ги в подходящ съд за сервиране и ги поръсваме със смлените орехови ядки и малко джинджифил.

Шоколадова пяна

Прoдукти: 1 1/2 шоколад /около 150 г/, 2 с.л. вода, 5 яйца, 180 г пудра захар, 50 г бренди.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме шоколада на водна баня. Прибавяме захарта, водата и разбъркваме, докато се разтопи захарта. Отделяме жълтъците и постепенно ги прибавяме към сместа, като разбъркваме на водна баня, докато се сгъсти. Прибавяме брендито. Постепенно прибавяме разбитите на твърд сняг белтъци, разделяме шоколадовата пяна в 4-6 чаши и ги държим 2 часа в хладилник.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Оранжевият цвят в интериора

Този топъл и блестящ цвят на огъня и слънцето сгрява, стимулира и възбужда. Той предизвиква чувство на топлина и на лекота. В стаята, където има оттенъци на оранжевото ти се иска да се движиш и да дей...

Декоративен троскот за мързелива морава

Какво всъщност представлява декоративният троскот? - Това е вид коренищна, силно сухоустойчива трева, която се развива добре във всякакви почви: сухи, каменливи или тежки глинести, както и на силно пр...

Направете банята градина

Според мнозина банята не е идеалното място за живи растения и затова предпочитат да украсяват помещението с изкуствени. Често обаче се захласваме по снимките в списанията, но колко са онези смелчаци, ...

Да си направим красива завеса

Завесите отразяват вкуса на обитателите, техните предпочитания и начин на живот. Те са украсата на прозореца и играят важна роля в интериорния дизайн. Да постигнете майсторство в оформянето на прозорц...

Начало