Още рецепти » 02 март

 02 март

ЗАКУСКА

Пържена баница

Прoдукти: 500 г брашно, 300 г сирене, 2 яйца, 1 1/2ч.ч. олио, 1 ч.ч. вода, сол.

Нaчин на приготвяне: От брашното, водата и малко сол замесваме средно твърдо тесто. Разделяме го на три топки, които леко сплескваме. Вземаме първата топка, разточваме я леко и я намазваме с олио. Отгоре слагаме втората топка, разточваме и я намазваме с олио. Накрая слагаме третата топка и разточваме много тънка кора. Напръскваме кората с мазнина и разпределяме върху едната половина плънката, която сме приготвили от натрошеното сирене и разбитите яйца. Завиваме с втората половина от кората, притискаме краищата, за да залепнат и изпържваме баницата от двете страни в останалата сгорещена мазнина.

ОБЯД

Пасирана супа от леща

Продукти за 4 порции: 1 ч.ч. леща, 1 к.ч. ориз, 1 връзка зелен лук, 4 с.л. олио, чубрица, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме лещата и ориза и ги заливаме с 1 л студена вода. Варим на умерен огън, докато омекнат /около 1 час/. Прибавяме ситно нарязания зелен лук и олиото. Варим още десетина минути, пасираме супата и подправяме със стрита чубрица и сол. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Манастирска яхния с вино

Продукти за 4 порции: 100 г маслини, 2 глави лук, 1 морков, половин глава целина, 200 г арпадджик, 200 г гъби, 1 к.ч. ориз, 4 картофа, 3 домата, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. вино, 8-10 зърна черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме ситно лука, моркова и целината и ги задушаваме в мазнината. Прибавяме целите главички арпаджик, ситно нарязаните гъби, зърната черен пипер и маслините, които сме изкиснали във вода, за да се обезсолят. Заливаме с виното и 1 ч.ч. вода, посоляваме и варим на тих огън. Когато зеленчукът омекне, прибавяме ориза, нарязаните на кубчета картофи и обелените и настъргани домати. Варим още 5-6 минути, след което изсипваме ястието в тавичка и го запичаме на слаба фурна. След като извадим яхнията от фурната, поръсваме със ситно нарязан магданоз

Оризово сладко

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 100 г ориз, 130 г захар, 1 белтък, 2 с.л. мармелад, 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме ориза с млякото и 2 с.л. захар. Изсипваме в тавичка и оставяме да поизстине. Разбъркваме мармелада с останалата захар, ванилията и разбития на сняг белтък. Разстиламе сместа върху ориза и запичаме на фурна около 10 мин.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от картофи и ориз

Продукти за 5 порции: 6 картофа, 2 к.ч. ориз, 2 яйца, 50 г сирене, 1 глава лук, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол, брашно за овалване, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пасираме. Отделно в подсолена вода сваряваме ориза. Размесваме го с картофеното пюре, яйцата, натрошеното сирене, нарязаните на ситно лук и магданоз. Подправяме със сол и черен пипер. Разбъркваме сместа добре и оформяме кюфтетата, които овалваме в брашно и пържим в силно сгорещено олио.

Юфка с орехи

Продукти за 4 порции: 500 г юфка, 100 г счукани орехови ядки, 1 ч.л. канела, 2 к.ч. пудра захар, 50 г масло, 1 с.л. олио, щипка сол

Нaчин на приготвяне: Възвираме 2 л подсолена вода и сваряваме в нея юфката. Щом уври, прибавяме олиото. Прехвърляме я в гевгир, а после в затоплен съд. Слагаме маслото, канелата, захарта и ядките, разбъркваме добре и веднага сервираме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Съкровищата на Лувъра

В Париж има над 100 музея, но Лувърът се откроява с огромната си и уникална колекция от художествени произведения, събрана от цял свят. Лувърът се появява през 1190 г., когато Филип Огюст вдига в за...

Рогозката – плетеница от трева

Безспорно, приятно е да стъпваш по мек синтетичен килим, украсен с най-невъобразими шарки - ярки розови кръгове, начертани върху неоново проблясващ фон. Но понякога е полезно да се огледаш и да се взр...

Митове и истини за болните зъби

1. Болният зъб се лекува с аспирин или тампонче, напоено със спирт Това е не просто мит. Това е опасна заблуда! Когато тези химични вещества попаднат върху лигавицата в устната кухина, те ще пред...

Градината ще цъфне и без разсад

Не всеки има домашни условия да отгледа собствен разсад за цветя. Това изисква грижи, време и сили. Много по-практично е едногодишните цветя да се засеят направо в почвата – те ще цъфнат малко по-късн...

Начало