ЗАКУСКА
Тутманик с готово тесто
Прoдукти: 1 кг готово хлебно тесто, 250 г мазнина, 300 г сирене, 1 яйце, пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Разделяме готовото тесто на 12 топки и от всяка топка разточваме кора с диаметър 15 см. С разтопената мазнина слепваме корите по три. От получените четири питки разточваме нови кори. Нареждаме корите една върху друга в обилно намаслена тавичка. Върху първата, втората и третата кора поръсваме натрошеното сирене. Покриваме с четвъртата кора и намазваме отгоре с останалата мазнина и разбитото яйце. Печем тутманика в умерено загрята фурна. Поднасяме го топъл. По желание можем да го поръсим с пудра захар.
ОБЯД
Телешки джолан
Прoдукти: 2 кг телешки джолан, 50 г моркови, 60 г целина, 50 г лук, 50 г пащърнак, 300 г картофи, 40 мл оцет, 30 г хрян, 1 дафинов лист, 10-12 зърна черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на парчета джолана, посоляваме и го слагаме в тенджера. Заливаме с вода и варим на слаб огън, докато месото омекне. Изваждаме месото и го обезкостяваме, а бульонът прецеждаме. Заливаме месото с прецедения бульон и прибавяме нарязаните моркови, целина, пащърнак, лук и картофи. Посоляваме, пускаме дафиновия лист и черния пипер и варим на слаб огън до омекване на зеленчуците. Сервираме супата топла, заедно с настъргания и размесен със сол и оцет хрян.
Пълнено свинско
Прoдукти: 1кг свинско филе, 2 парчета шунка, мащерка, 100 г кашкавал, 4 резенчета бекон, 2 големи глави лук, 150мл коняк (шери).
Нaчин на приготвяне: Разрязваме филето по дължина на две. В двете парчета оформяме “джобове” за пълнене. Посоляваме. Нарязваме шунката и кашкавала на пръчици и ги нареждаме като плънка в джобовете. Поръсваме отгоре с мащерка и завиваме ролца, които завързваме с връв напряко. Запичаме ги в тавичка върху слой от лук, като покриваме филето с резенчетата бекон и заливаме всичко това с вино.
Бисквитена торта с банани
Прoдукти: 1 пакет и половина меки бисквити, 1 пакетче краве масло, 3 жълтъка, 7 с. л. брашно, 1 л прясно мляко, 1 ванилия, 1 ч. ч. захар, 2 банана.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото и сипваме в него разтопеното масло, ванилията и захарта. След като се разтопи захарта, добавяме жълтъците, разбити предварително с брашното, и 100 мл вода. Варим крема като непрекъснато бъркаме. Бисквитите редим в тавичка на три пласта, като всеки заливаме с крем и покриваме с резенчета банан. Най-отгоре по желание настъргваме шоколад. Сервираме тортата охладена.
ВЕЧЕРЯ
Вълчи кюфтета
Прoдукти: 500 г свинска кайма, 2-3 глави лук, 100 г бекон, 250 г печурки, 3 с.л. олио, магданоз, кимион, чубрица, черен пипер, сол; за гарнитурата: 500 г картофи, 40 г краве масло, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука, гъбите и бекона на ситно и ги задушаваме в сгорещената мазнина. После ги смесваме с каймата, прибавяме подправките и омесваме добре. Оформяме от сместа кюфтета, които изпържваме от двете страни в тефлонов тиган без мазнина. Сваряваме картофите в разтопеното масло, обелваме ги и ги нарязваме на дребно. Запържваме картофите в разтопеното масло и ги поръсваме с наситнен копър.
Крем карамел
Прoдукти: 800 яйца, 500 г захар, 1 л прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: В сух тиган загряваме 150 г захар до образуването на карамел. Разливаме готовия карамел, докато е още топъл в намаслени метални формички. Разбиваме яйцата с останалата захар и постепенно прибавяме топлото мляко. Наливаме сместа във формичките и ги нареждаме в тавичка. Наливаме вода до средата на формичките и печем в слаба фурна, като внимаваме водата да не кипне. Оставяме готовия крем да се охлади във формичките, след което го обръщаме в чинийките за сервиране.
Опънатият таван е едно от най-красивите и дълготрайни видове облицовка. Неговите необичайни форми могат да преобразят пространството във всяка стая. Правилния подбор на колорита и структурата му позво...
За опасностите, които крие лошият холестерол, разговаряме с проф. д-р Светла Торбова - Проф. Торбова, каква е причината за появата на висок холестерол? - Най-честата причина за повишаване на хо...
Гордата осанка и блясъкът в очите изчезват, когато се появи болка в областта на шията. Обикновено толкова гъвкава и подвижва, изведнъж шията ти започва да „скърца” или изобщо не можеш да я извиеш встр...
Ниш е чист и подреден съвременен град, кацнал върху двата бряга на р. Нишава. Въпреки че е само на 150 км от София, градът рядко влиза в маршрутите на българските туристи. Ако все пак решите да посети...