ЗАКУСКА
Катми
Прoдукти: 500 г брашно, 2 яйца, 100 г краве масло /или свинска мас/, 15 г мая за хляб, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 2 ч.ч. вода.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с водата и постепенно прибавяме към нея брашното и яйцата, които сме разбили заедно със захарта и солта. Оставяме сместа около 30 мин за да втаса. После с черпак изливаме катми върху намасления и сгорещен сач. Изпичаме ги от двете страни до порозовяване. Веднага намазваме готовата катма с масло или мас, за да омекне.
ОБЯД
Супа с шунка и картофи
Прoдукти: 500 г картофи, 150 г шунка, 1 глава лук, 1 глава целина, 2 ч.ч прясно мляко, 5 с.л. брашно, 4 ч.ч. вода, 1 кубче пилешки бульон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, целината, картофите и шунката, сипваме ги в тенжера с водата и варим на умерен огън. Щом картофите поомекнат, добавяме кубчето бульон и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Отделно запържваме брашното в разтопеното масло и при непрекъснато бъркане сипваме на тънка струйка млякото. Варим 4-5 мин и сипваме в супата, след което я оставяме да поври още десетина минути.
Котлети със сирене
Продукти за 4 порции: 4 свински котлета, 500 г домати, 4 филийки пушено сирене, 4 блокчета топено сирене, 2 с.л. течна сметана, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 50 мл олио, 1 ч.л.смлян чесън, 1 ч.л. смлян кориандър, 1 ч.л. сушен риган, 1 к.л. ким, 3-4 скилидки чесън, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме месото, начукваме го леко и го запържваме от двете страни в сгорещеното олио. Подправяме котлетите с черен пипер и сол на вкус. Смесваме обелените и настъргани домати с нарязаните маслини, 2 скилидки счукан чесън и подправките. Разтопяваме сирената на водна баня, прибавяме останалия счукан чесън и сметаната и бъркаме, докато получим хомогенна смес.
В пръстен сът сипваме 4-5 с.л. от доматения сос, нареджаме отгоре котлетите и заливаме с останалия сос. Поръсваме виното и олиото, покриваме с алуминиево фолио и печем 30 мин в гореща фурна.
Десерт с праскови
Прoдукти: 4 праскови, 30 г краве масло, 2 с.л. кристална захар, 50 г смлени бадеми, 20 г натурален шоколад, 1 с.л. стафиди, 1 с.л. светъл ром, 2 с.л. пудра захар, 1 к.ч. десертно бяло вино, 1 белтък или сметана за гарниране.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото с кристалната захар. Прибавяме бадемите, настъргания шоколад, стафидите, натопени в рома, и разбъркваме добре. Обелваме и разполовяваме прасковите. С лъжичка разширяваме вдлъбнатината и я пълним с приготвената смес. Нареждаме прасковите в намазан с масло и поръсен с пудра захар огнеупорен съд. Заливаме с виното и печем 20 мин в умерена фурна. Поднасяме десерта, гарниран с разбита сметана или разбит на сняг белтък.
ВЕЧЕРЯ
Мозък по шопски
Продукти за 5 порции: 600-700 г мозък, 1 к.ч. брашно, 1 непълна ч.ч. олио, четвърт пакетче краве масло, 5 пиперки, 5 домата, 5 люти чушлета, 1 малка глава лук, 5 яйца, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме мозъка от ципата и кръвоносните съдове, сваряваме го в подсолена вода и го отцеждаме. Нарязваме сварения мозък на филийки, които поръсваме с черен пипер, овалваме в брашното и изпържваме в половината от олиото. В останалото олио последователно задушаваме ситно нарязания лук, почистените от дръжките и семената и нарязани на парченца чушки, нарязаните на кръгчета домати. В 5 гювечета разпределяме изпържения мозък, задушените зеленчуци и лютите чушлета. Отгоре поръсваме ситно нарязания магданоз и счукваме по 1 яйце. Посоляваме на вкус, заливаме с разтопеното масло, захлупваме и запичаме гювечетата в силна фурна.
Желирани динени парченца
Прoдукти: 4 резена диня, 2 пакетчета желатин, 1 бутилка бяло вино или шампанско, 1 ч.ч. къпини, 1 к.ч. касис, захар на вкус.
Нaчин на приготвяне: Динята нарязваме на парченца, от които отстраняваме семките. Разтваряме желатина във вода, а след около 10 минути на водна баня. Разбъркваме с виното, изсипваме подсушените плодове, леко разбъркваме и прибираме в камерата на хладилника, след като сме разпределили в купички. На следващия ден сервираме обърнати. Съдържанието отделяме по-лесно като потапяме съдчетата в гореща вода за кратко. Отгоре може да полеем с подходящ топинг или леко разредено желе.
Освен традиционните за нашата страна овощни видове, в много райони условията позволяват отглеждането и на някои субтропични, южни култури. Такива са смокинята, райската ябълка, нарът, дафинът и др. По...
Времето на засяване на семената за разсад зависи от скоростта на развитие на растенията Най-ранният срок е средата на януари-началото на февруари, най-късният – края на април: • в средата н...
Има ли на света нещо по-вкусно от картофът. Пресните обварени картофчета с копър и чесън, картофите печени в жар, пържени във фритюрник, запечени във фурната... Днес този най-разпространен зеленчук ...
Как минава денят на човек, който ще живее сто години. Какви са здравословните тайни на дълголетието? Какво трябва да направите, за да го постигнете? Вземете си котка Карен Алън, декан на У...