Още рецепти » 06 януари

 06 януари

ЗАКУСКА

Пирожки със сирене и сусам

Прoдукти: 200 г краве сирене, 2 яйца, 1 к.ч. настърган кашкавал, 1 пакет бутер тесто, 1 к.ч. сусам, 1 пакетче краве масло, магданоз, джоджен.

Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето с вилица, добавяме настъргания кашкавал, яйцата, черен пипер и ситно нарязани магданоз и джоджен. Нарязваме тестото на правоъгълници с размери 5/30 см. Всяка ивица намазваме с разтопено масло и разстиламе по 1 ч.л. от приготвената плънка. Сгъваме лентите на триъгълник и слепваме краищата им. Напръскваме готовите пирожки с вода и ги поръсваме със сусам. Подреждаме ги в намаслена тавичка и ги печем 15 мин в умерено силна фурна. Поднасяме ги топли.

ОБЯД

Чорба от свинско месо с домати

Продукти за 5-6 порции: 400 г обезкостено свинско месо, 1 к.ч. натрошено фиде, 2-3 домата, 1 с.л. брашно, 1 л зелев сок, магданоз.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на малки хапки и го варим с малко вода под похлупак, докато започне да омеква. Тогава прибавяме натрошеното фиде, а след 10 мин – обелените и настъргани домати. След още 5-6 мин наливаме зелевия сок. Отделно препичаме в сух тиган брашното, разреждаме го с 1 к.ч. хладка вода, сипваме го в чорбата и варим още 10 мин. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязания магданоз.

Воденичарска кавърма

Прoдукти: 1 кг крехко свинско месо, 300 г гъби, 4-5 глави кромид лук, 500 г свински черен дроб, 4 с.л. мазнина, 3-4 с.л. вино, 1-2 люти чушки, чубрица, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на късчета и го задушаваме в мазнина и малко вода. Прибавяме филийките лук, а малко след това и нарязаните на кубчета дроб и гъби. Слагаме виното и малко вода, подправяме с черния пипер и чубрицата, посоляваме и печем ястието в пръстен гювеч.

Сладко макаронено рагу

Прoдукти: 250 г макарони, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 120 г захар, 4 яйца, 250 г настъргано сирене, 150 г твърд кашкавал, 5 с.л. масло, 1-2 с.л. галета, 1-2 с.л. пудра захар

Нaчин на приготвяне: Кипваме заедно водата и млякото и сваряваме макароните, внимавайки да не се разварят. Отделно разбиваме яйцата със захарта, докато захарта се стопи. Ароматизираме с ванилията. Прибавяме настърганото сирене, настъргания кашкавал и объркваме внимателно яйчената смес. Изсипваме макароните в намаслена тавичка. Заливаме ги със сладко-солената смес, поливаме отгоре с разтопено масло, наръсваме с галета и печем в умерена фурна, докато десертът приятно поруменее. Преди сервиране поръсваме с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Пържоли с гъби

Продукти за 5 порции: 5 свински пържоли, 2 чушки, 2 с. л. брашно, 500 г печурки, 12 с. л. доматено пюре, 1 к. ч. бяло вино, 3-4 с.л. олио, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Начукваме пържолите с дървено чукче, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Изпържваме ги в мазнината и ги изваждаме. В същата мазнина задушаваме нарязаните чушки и гъби. След като омекнат, прибавяме и запържваме брашното. Заливаме сместа с виното и варим 15-20 минути, като накрая прибавяме дафиновия лист. Накрая заливаме пържолите със соса и поднасяме с гарнитура по избор.

Толумбички

Прoдукти: 300 г брашно, 50 г масло (или олио), 250 мл вода, 5 яйца, 2 ч. л. захар, 2 щипки сол, 200 мл олио за пържене; зa сиропа: 300 г захар, 300 мл вода, сокът от 1/2 лимон или 1 ванилия.

Нaчин на приготвяне: Водата заедно с маслото, захарта и солта загряваме до кипене. Прибавяме брашното, като разбъркваме непрекъснато с дървена лъжица, докато се превърне в гладко тесто. Тестото изсипваме в тавичка и оставяме да изстине, като от време на време разбъркваме, за да не хване кора. Изсти-налото тесто слагаме в купа и към него при непрекъснато разбиване прибавяме едно по едно яйцата. От приготвеното тесто шприцоваме с назъбен шприц толумбички, които пържим до зачервяване в сгорещеното олио. След като изстинат, ги заливаме с приготвения от посочените продукти сироп.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Домашни мекици

Мекици с мая Прoдукти: 400 г брашно, 250 мл вода, 20 г мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар,1 1/2ч.ч. олио. Нaчин на приготвяне: Стриваме маята заедно със захарта и разреждаме с малко затоплен...

Напълнете градината с иглики

Ако ни се иска да си направим игликина поляна както в песните и приказките, трябва да се съобразим с естествените изисквания на тези горски чеда. Въпреки че понасят все още слабото пролетно слънце, на...

Какво да сготвим с джанки

Пай с джанки Прoдукти: 5 яйца, 1 1/2 ч.ч. захар, 2 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. гореща вода, 2 пакетчета краве масло, 1 с.л. бакпулвер, 2 ванилии или настъргана кора от 1 лимон, 700 г джанки, изчистен...

Как да сготвим черен дроб?

Брюкселски медальон Прoдукти: 4 резена целина, 2 с.л. краве масло, 4 парчета черен дроб, 1 яйце, брашно, галета, лимонов сок, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Почистваме целината и я изпъ...

Начало