ЗАКУСКА
Мини кроасанчета
Прoдукти: 250 г краве масло, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 бакпуловер, 1/2 ч.л. сода, 150 г настъргано сирене, 150 г кашкавал, 4 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сол.
Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото и смесваме с останалите продукти. От тази смес омесваме тесто и оставяме да престои 2 часа в хладилника. Разделяме охладеното тесто на 5 топки. Всяка топка разточваме и нарязваме на 16 триъгълника, които завиваме от широката към по-тясната страна. Получените кроасанчета намазваме с жълтък и по желаните поръсваме със сусам. Печем в умерена фурна.
ОБЯД
Зимна зеленчукова чорба
Прoдукти: 5-6 домата, 2 глави лук, 1 к.ч. олио, 2 моркова, 3 картофа, 1 парче целина, 2 чушки от сурова туршия, 1 к.ч. стерилизиран грах, 1 к.ч. зелен боб от консерва, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 с.л. брашно, 2 яйца, 1 с.л. разтопено краве масло, 2 яйца, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в сгорещеното олио. Когато поомекне, наливаме 1 л гореща вода и засилваме огъня. Щом водата заври слагаме нарязаните на кубчета картофи, моркови и целина, нарязаните на малки парченца чушки и обелените и настъргани домати. Прибавяме боба и граха, посоляваме на вкус и варим 30 мин на умерен огън. Приготвяме застройка от леко препеченото брашно, киселото мляко и разбитите яйца. Отстраняваме чорбата от огъня и я поръсваме с разтопеното масло и ситно нарязан магданоз.
Риба с маслини
Прoдукти: 4 филета от морска риба, 1 глава лук, 3 с.л. лимонов сок, 4 домата, 2 скилидки чесън, масло за намазване на тавата, 20 маслини без костилките, 5 с.л. олио, черен пипер, сол, малко изсушен босилек.
Нaчин на приготвяне: Измиваме филетата, подсушаваме ги и ги напръскваме с лимоновия сок. Наръсваме ги с черен пипер и сол. Слагаме ги да престоят 30 минути в хладилника. Почистваме лука и го нарязваме на ситно. Обелваме доматите и ги накълцваме на дребно. Разбъркваме доматите с пресования чесън и поръсваме сместа с черен пипер и сол. Маслините нарязваме на половинки. Намазваме с масло тавата за печене и я поръсваме с лука. Отгоре нареждаме маслините и сипваме доматената смес. Слагаме филетата и заливаме с олиото. Пъхаме рибата да се пече в загрятата до 200 градуса фурна. Преди да я сервираме, поръсваме с босилек.
Кекс с вряла вода
Прoдукти: 5 яйца, 1 1/2 ч.ч. захар, 1 к.ч. олио, 3 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 ванилия, 1 с.л. какао.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. При непрекъснато бъркане наливаме на тънка струйка олиото, сипваме брашното с бакпулвера и на части прибавяме 1 ч.ч. вряла вода. Ароматизираме с ванилията. Отделяме 1 ч.ч. от сместа и я оцветяваме с какаото. Слагаме я върху останалото тесто и внимателно разбъркваме. Изсипваме тестото в намаслена и набрашнена тавичка и печем в умерено загрята фурна.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от картофи и ориз
Прoдукти: 6 картофа, 2 к.ч. ориз, 2 яйца, 50 г сирене, 1 глава лук, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол, брашно за овалване, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пасираме. Отделно в подсолена вода сварявамеориза. Размесваме го с картофеното пюре, яйцата, натрошеното сирене, нарязаните на ситно лук и магданоз. Подправяме със сол и черен пипер. Разбъркваме сместа добре и оформяме кюфтетата, които овалваме в брашно и пържим в силно сгорещено олио.
Ванилен крем с извара
Прoдукти: 2 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. захар, 1 яйце, 400 г извара, 40 г нишесте, 1-2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме изварата с част от захарта и част от млякото. Смесваме нишестето с жълтъка, ванилията останалите захар и мляко. Варим на огъня до получаване на гъст крем. Изчакваме да изстине, прибавяме към него изварата и внимателно съединяваме с разбития на сняг белтък. По желание украсяваме с плодове или заливаме с плодов сироп.
Обръщате ли достатъчно внимание на това какво ядат наследниците ви? Навярно смятате, че докато са малки, те могат да консумират всичко без ограничения. Не е така. Ако още в най-ранна възраст детето не...
Мекици с мая Прoдукти: 400 г брашно, 250 мл вода, 20 г мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар,1 1/2ч.ч. олио. Нaчин на приготвяне: Стриваме маята заедно със захарта и разреждаме с малко затоплен...
Идеята за рационалното използване на тавана е на френския архитект Франсоа Мансар (1598-1666). Неговото име се свързва със създаването на мансардата – другото име на таванска стая със скосен покрив. ...
“Погребани” под земята, невидими за света, корените на дърветата не притежават нито красотата на короната, нито изяществото на цветовете, нито сладостта на плодовете. Въпреки това от векове те предизв...