Още рецепти » 12 ноември

 12 ноември

ЗАКУСКА

Кифлички с орехова плънка

Прoдукти: 300 г брашно, 3/4 ч.ч. олио, 2 с.л. захар, 1 щипка сол, 1 ч.ч. пепелява вода; зa плънката: 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1-2 с.л. захар, 2 белтъка, 1 ч.л. канела, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Замесваме средно твърдо тесто от брашното, олиото, захарта, солта и пепелявата вода. Разделяме тестото на 8 топки и от всяка топка разточваме кора с големината на чиния за хранене, а всяка кора разделяме по диаметъра та 3 триъгълника. Отделно смесваме смлените орехи със захарта, канелата и разбитите на сняг белтъци. Слагаме в основата на всеки триъгълник по малко от плънката и навиваме кифлички. Нареждаме кифличките в намаслена тавичка и ги изпичаме в умерено загрята фурна. Поръсваме готовите кифлички с пудра захар.

ОБЯД

Супа от риба по градинарски

Продукти за 5 порции: 1 мерлуза с главата, 3 с.л. олио, 1 глава лук, 2 моркова, 1 парче целина, 1 корен от магданоз, лимонов сок, черен пипер, девисил, сол.

Нaчин на приготвяне: Обезкостяваме рибата и я нарязваме на парченца. Заливаме рибената глава, перките и костите с 4-5 ч.ч. студена вода, прибавяме 1/3 от едро нарязаните кореноплоди, посоляваме и варим на умерен огън. Прецеждаме получения бульон. В мазнината и 1 с.л. вода задушаваме ситно нарязания лук и останалите кореноплоди, които предварително сме настъргали. Слагаме рибния бульон да заври и прибавяме към него парчетата риба и задушените кореноплоди. Варим супата до омекване на рибата, подправяме с лимонов сок и сол на вкус и поръсваме с черен пипер и дребно нарязан девисил.

Риба на фурна

Продукти за 5 порции: 1 кг филе от хек или налим, 500 г картофи, 2 жълтъка, 60 г краве масло, 4-5 с.л. прясна сметана, 2 с.л. настърган кашкавал, 1 с.л. брашно, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции, които варим в подсолена вода. Отцеждаме ги от бульона и ги нареждаме в средата на намаслена тавичка. Наоколо нареждаме обелените и нарязани на еднакви парчета картофи. Разбиваме жълтъците със сметаната и при непрекъснато бъркане прибавяме маслото, леко препеченото брашно и настъргания кашкавал. Накрая разреждаме с малко бульон от рибата, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Заливаме рибата и картофите с така приготвения бульон и печем 20 мин в умерена фурна.

Макарони с ябълки

Прoдукти: 300 г макарони, 500 г ябълки, 1 к.ч. счукани орехови ядки, 1 ч.ч. захар, 3-4 яйца, 3 ч.ч. прясно мляко, 2 ванилии.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в леко подсолена вода и ги отцеждаме. Разстиламе половината от тях в намаслена тавичка. Отгоре разпределяме обелените и настъргани ябълки. Поръсваме счуканите орехи и покриваме с останалите макарони. Отделно разбиваме яйцата заедно с млякото, захарта и ванилията. Заливаме макароните с тази смес и запичаме в силно загрята фурна.

ВЕЧЕРЯ

Ризото с раци

Прoдукти: 300 г рулца от раци, 300 г гъби, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. доматен сос, 1 к.ч. бяло вино, 100 г краве масло, 1 глава лук, 1 корен магданоз, 1 морков, 1 дафинов лист, 50 г настърган кашкавал, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме моркова, магданозения корен и лука на много мънички кубчета и ги запържваме в част от маслото. Наливаме виното, прибавяме дафиновия лист и 2-3 зърна черен пипер и варим, докато виното остане наполовина. Прибавяме доматения сос и варим още 10 мин. Накрая подправяме с малко разтопено масло. Отделно нарязваме гъбите на ивички и ги задушаваме в останалото масло. Прибавяме нарязаните рачешки рулца, заливаме с приготвения и задушаваме 10 мин на умерен огън. Сваряваме ориза в подсолена вода, отцеждаме и смесваме с настъргания кашкавал. Разстиламе го в широка чиния за сервиране, разпределяме отгоре сместа от гъбите и раците и поръсваме с наситнен магданоз.

Лимонов мус

Прoдукти: 7 яйца, 250 мл вода, кората и сокът от 1 лимон, 200 г захар, вишни от сладко за украса.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с водата и лимоновия сок и прецеждаме през гъсто сито или цедка. Прибавяме захарта и ситно настърганата лимонова кора. Слагаме сместа на огъня и бием с телта, така че да получим гъста пяна, като внимаваме да не заври, защото в такъв случай мусът ще спадне. Наливаме сгъстената и бухнала пяна в стъклени чаши и я слагаме в хладилника, за да стегне. Преди да поднесем, украсяваме с вишни от сладко.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Берн – градът на мечките

Според легендата херцог Бертхолд фон Церинген бродил из тези места, когато насреща му изкочила мечка и с поглед настойчиво го „помолила” да я убие. Пронизана от неговата стрела, мечката „благодарно” и...

Фуксия украсява двора и терасата

Фуксията не може да се обърка с никое друго растение. Питат ли ви кое е то - достатъчно да кажете: цветовете му са като рокля на балерина”. В тях има нещо и от новогодишната елха, увенчана с разноцве...

Напълнете градината с иглики

Ако ни се иска да си направим игликина поляна както в песните и приказките, трябва да се съобразим с естествените изисквания на тези горски чеда. Въпреки че понасят все още слабото пролетно слънце, на...

Направете си вино от боровинки

Богатството на витамин С и В, каротин, калий, магнезий, танин, ябълчена и винена киселина, което се съдържа в боровинките, преминава във виното. Неговата алкохолна ферментация обаче се потиска от нали...

Начало