Още рецепти » 14 декември

 14 декември

ЗАКУСКА

Тутманик с кайма

Прoдукти: 400 г маслено тесто, 400 г свинска кайма, 1 к.ч. прясно мляко, 1 филия хляб без кората, 1 скилидка чесън, 2 яйца, черен пипер, индийско орехче, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба в млякото и го изстискваме. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещена мазнина заедно с каймата, индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. Отстраняваме от огъня, прибавяме накиснатия и изстискан хляб и едното от яйцата и омесваме добре. Разделяме тестото на две части, от които разточваме кори. Слагаме едната кора на дъното на намаслена тавичка, разстиламе върху нея плънката и покриваме с втората кора. Намазваме отгоре тутманика с второто яйце, надупчваме го с филица и го печем около 30 мин в предварително загрята гореща фурна.

ОБЯД

Пилешка чорба с картофи

Продукти за 4-5 порции: 1 по-малко пиле /около 500-600 г/, 3 глави лук, 2 с.л. краве масло, 3-4 картофа, 2-3 домата, 1 с.л. ситно нарязана прясна чубрица /или 1 ч.л. стрита суха чубрица/, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето както е цяло в подсолена вода, заедно със ситно нарязания лук и маслото. Изваждаме го, отстраняваме костите и нарязваме месото на малки парченца, които връщаме в чорбата. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета картофи и варим на умерен огън. След 10 мин слагаме обелените и настъргани домати и доваряваме чорбата. Непосредствено преди да отстраним от огъня, поръсваме с чубрица.

Кебап от свинско месо с домати

Продукти за 4 порции: 800 г свинско месо от бута, 3 с.л. олио, 3-4 глави лук, 6-7 домата, 150 г варена наденица, 1 ч.ч. бяло вино, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, които запържваме в сгорещеното олио заедно със ситно нарязания лук. След 10 мин подправяме с черен пипер и сол и прибавяме обелените и настъргани домати. Слагаме нарязаната наденица и задушаваме 10 мин. После прехвърляме ястито в тавичка, наливаме виното и запичаме 15 мин в умерена фурна.

Сребърен кекс

Прoдукти: 6 белтъка, 150 г захар, 1 пакетче краве масло, 150 г брашно, 2 ванилии, 1 с.л. ром или коняк.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме омекналото на стайна температура масло с половината от захарта, докато бухне и побелее. Пресяваме брашното 2-3 пъти, за да поеме въздух. Разбиваме белтъците с останалата захар на твърд сняг. Към разбитото масло прибавяме ванилията и рома, лъжица по лъжица сипваме брашното, а накрая смесваме с белтъците като съвсем леко разбъркваме. Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с брашно форма и печем в умерена фурна, която не отваряме в началото на печенето. Поднасяме кекса, обилно поръсен с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Лазаня с гъби

Прoдукти: 400 г тиквички, 200 г домати, 200 г гъби, 2 червени чушки, 250 г сирене, 200 г спанак, 250 г кашкавал, 4 ч.ч. доматен сос, 3 с.л. пресен босилек, 1 ч.л. сол, кори за лазаня.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме тиквичките и чушките на кубчета, доматите - на парчета, гъбите - на лентички. Смесваме ги в тенджера, заливаме с чаша вода и ги сваряваме. Накрая добавяме босилека и махаме от котлона. Почистваме спанака, сваряваме го и отцеждаме. Смесваме го с 1 ч.ч. ситно настърган кашкавал и натрошено сирене. Формата за печене намазваме с 1 ч.ч. доматено пюре. Слагаме 1/4 от корите и разстиламе 1 ч.ч. спаначено пюре. Покриваме с още един пласт кори и с 1 ч.ч. доматен сос. Следващия ред гарнираме с гъбената смес. Редим на пластове до изчерпване на продуктите. Завършваме с кори и доматен сос. Покриваме ястието плътно с фолио и печем 45 минути. Махаме фолиото, поръсваме лазанята с останалия кашкавал и запичаме още 15 минути.

Монте Бианко

Прoдукти: 1,5 кг кестени, 300 г захар, 1 л мляко, 1/2 к. ч. ром, 500 г сметана

Нaчин на приготвяне: Обелваме кестените от първата кора и ги кипваме няколко минути във вода. Докато са още топли, грижливо обелваме вътрешната кора. Слагаме ги в широка тенджера с малко мляко - колкото да се покрият, но така, че да се виждат. Варим сместа, като бъркаме с дървена лъжица, за да не загори и да поеме напълно млякото. Трябва да се получи пюре, което не е течно. Пасираме го през най-едрото ренде. Претегляме го и добавяме захар с тегло 1/4 от теглото на кестеновата маса. (Ако кестеновата маса е 800 г, добавяме 200 г захар.)
Сипваме 1 малка чашка ром. Слагаме сместа в тавичка и печем около 10 мин в слаба фурна, като пак разбъркваме с дървена лъжица. Кестеновата маса трябва да стане суха. След това я изсипваме в друг съд и слагаме в хладилника. Охладената добре смес пасираме през най-ситното ренде, като оставяме да пада свободно в чинията, в която ще се сервира сладкишът, докато се получи конус. Не бива да я притискаме и оформяме допълнително. Накрая покриваме конуса с разбита сметана. Шприцоваме сметана на върха на купчинката. Много внимателно я спускаме надолу с нож, без да натискаме, така че целият конус да се покрие с тънък пласт. Накрая украсяваме с шприцовани розички на върха и по периферията.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Плумерията е гордост за всяка градина

Родът Плумерия (Plumeria) съдържа 5 вида, широко разпространени по тихоокеанските острови, в Южна Америка, Калифорния и Мексико. Там растението израства като дърво с височина до 9 м. При нашите климат...

ВЕРСАЙ – какво да видите за 2 часа

Построен през втората половина на XVII в. от Краля Слънце - Луи XIV, Версай се е превърнал в символ на френското величие, в апотеоз на разточителството и разкоша. Дворецът е включен в програмата на вс...

Декоративните треви в нашата градина

Природата е създала изключително разнообразие от треви. Много от тях притежават високи декоративни качества, постигнати понякога в резултат на целенасочена селекция. Засети в градината, те могат да пр...

Венеция - най-красивият град

Може би никой друг град през вековете не е предизвиквал толкова много хвалебствия от страна на велики писатели и пътешественици,както Венеция.Тя е била и си остава феномен - La Serenissima - Най-ведра...

Начало