Още рецепти » 13 февруари

 13 февруари

ЗАКУСКА

Кифлички с орехова плънка

Прoдукти: 300 г брашно, 3/4 ч.ч. олио, 2 с.л. захар, 1 щипка сол, 1 ч.ч. пепелява вода; зa плънката: 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1-2 с.л. захар, 2 белтъка, 1 ч.л. канела, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Замесваме средно твърдо тесто от брашното, олиото, захарта, солта и пепелявата вода. Разделяме тестото на 8 топки и от всяка топка разточваме кора с големината на чиния за хранене, а всяка кора разделяме по диаметъра та 3 триъгълника. Отделно смесваме смлените орехи със захарта, канелата и разбитите на сняг белтъци. Слагаме в основата на всеки триъгълник по малко от плънката и навиваме кифлички. Нареждаме кифличките в намаслена тавичка и ги изпичаме в умерено загрята фурна. Поръсваме готовите кифлички с пудра захар.

ОБЯД

Супа с ориз

Продукти за 4 порции: 1 к.ч. ориз, 1-2 с.л. олио, 1 глава лук, 1 с.л. брашно, 1 яйце, 2-3 с.л. кисело мляко, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио заедно с брашното. Прибавяме ориза, заливаме с 5-6 ч.ч. подсолена вода и варим на умерен огън. Щом оризът омекне, прекарваме през решетка, разреждаме по желание с гореща вода и варим още няколко минути. Накрая поръсваме със смлян черен пипер и ситно нарязан магданоз. Застройваме супата с разбитото в киселото мляко яйце.

Пиле в млечен сос

Продукти за 4 порции: 1 пиле, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 връзка корени за супа, 2 картофа, 1 ч.л. нишесте, 1 с.л. брашно, 1 щипка настъргана лимонова кора, 1 щипка индийско орехче, 3 ч.ч. бульон от птичи дреболии, 30 г краве масло, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции. Нарязваме на ситно картофите и корените за супа и ги слагаме на дъното на съда, в който ще приготвяме ястието. Отгоре слагаме месото, заливаме с горещия бульон /или с гореща подсолена вода/ и варим до омекване. След това изваждаме месото, обезкостяваме го и го оставяме да се отцеди. След това нареждаме порциите в тавичка, в която сме сипали 2-3 с.л. бульон. Слагаме върху всяка порция по парченце масло и запичаме в умерена фурна. Прецеждаме бульона, в който сме варили пилето, претриваме зеленчука и отново го връщаме в бульона. Прибавяме размитите в малко мляко брашно и нишесте, останалото мляко, лимоновата кора, индийското орехче, лимонов сок и черен пипер на вкус. Посоляваме, ако е необходимо, и варим соса на водна баня, докато се сгъсти. Разпределяме пилешките порции в чиниите за сервиране и заливаме отстрани с приготвения сос.

Пастички от бишкоти

Прoдукти: 2 пакета бишкоти, 50 г краве масло, 1 жълтък, 4 с.л. пудра захар, 2 с.л. какао, 250 мл прясно мляко, 100 г шоколад.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъка заедно с маслото, размекнато до стайна температура, и 2 с.л. пудра захар. Бием, докато получим гладък крем. Сваряваме прясното мляко заедно с какаото и останалата пудра захар. В широка и плитка чиния настъргваме на ситно ренде шоколада. Разрязваме всяка бишкота на 4 парчета, след което слепваме две по две парчетата, като ги намазваме помежду им с приготвения крем. После ги потапяме в охладения млечен сироп и ги овалваме в настъргания шоколад. Държим пастичките на хладно място, докато ги сервираме, за да не се разтопи шоколадът.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от телешко шкембе

Продукти за 4 порции: 500 г шкембе, 1 глава лук, 2-3 с.л. брашно, 3 яйца, 1 бучка маргарин, 1 ч.л. доматено пюре, галета, настърган кашкавал, сол, черен пипер, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Накълцваме почистеното и сварено шкембе на ситно и го оставяме да отлежи. Приготвяме от маслото, брашното, малко вода и 1 жълтък гъст сос, към който прибавяме шкембето,ситно нарязания и запържен лук, черен пипер и сол на вкус. От сместа оформяме големи кюфтета, потапяме ги последователно в брашно, разбити яйца и галета. Изпържваме ги до златисто в гореща мазнина. Веднага след изваждането ги разпределяме в чинии и ги наръсваме с кашкавал. В мазнината прибавяме останалото брашно, размито в малко вода, доматено пюре, по 1 щипка сол и захар и по 1-2 капки оцет и коняк. Сипваме соса в основата на кюфтетата.

Плодов къп

Продукти за 4 порции: 2 големи грейпфрута, 4 малки портокали, 1-2 с.л. пудра захар, отцедени вишни от компот.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме грейпфрутите напречно на две равни части. Внимателно отделяме сърцевината и я нарязваме на кубчета. Обелваме портокалите и също ги нарязваме на кубчета. Смесваме ги с грейпфрута, поръсваме с пудра захар и разбъркваме. Пълим корите от грейпфрутите с плодовата смес и украсяваме отгоре с отцедени вишнички от компот.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Вкусотии с мозък

Супа от телешки мозък Продукти за 5-6 порции: 1 телешки мозък, 2-3 моркова, половин глава целина, 4-5 с.л. разтопено краве масло, 1 ч.ч. гъби, 2 яйца, лимонов сок, черен пипер, сол. Нaчин на...

Домашен ябълков оцет

Почистваме от загнилите места различни сортове ябълки и ги настъргваме на едро ренде или ги нарязваме много ситно. Заливаме ги с вряла вода, така че да ги покрие и оставяме да ферментират няколко дни....

Грижим се за детската коса!

Детската коса е значително по-слаба от тази на възрастните, а кожата на главата - по-чувствителна. От една страна, не са нужни особени познания при грижата за тях - достатъчно е да се мият, решат и от...

Поставете си диагноза пo пулса

Преди няколко хиляди години китайските лечители, забелязали връзката между пулса на човека и неговото здравословно състояние, съставят стройна система за диагностика на най-различни заболявания, като ...

Начало