Още рецепти » Вашите вкусотии с дреболии

 Вашите вкусотии с дреболии

ЙОШКА ВЪЛЧЕВА, гр. КУЛА

Пилешки дробчета по селски

Прoдукти: 1 кг пилешки дробчета, 4-5 глави лук, олио, сол, черен пипер, магданоз, 3-4 скилидки чесън.

Нaчин на приготвяне: Измиваме дробчетата, отцеждаме ги и запържваме в олиото. Като поомекнат прибавяме лука, нарязан на полумесеци, разбъркваме и дабвяме малко гореща вода. Захлупваме съда и оставяме да къкри на тих огън, докато се изпари водата. След това слагаме накълцания чесън. При сервиране подправяме с черен пипер и магданоз.

МАРИЯ КОЗЛОДЖОВА, с. ЯВРОВО

Пълнени далаци

Прoдукти: 3 свински далака, 100 г бекон, 100 мл олио, 4 глави лук, 3 чушки, 50 г салца, 2 с.л. брашно, 200 мл вино, черен пипер, сол, 1 връзка магданоз.

Нaчин на приготвяне: Далаците разрязваме по дължина и правим разрез под ципата. В олиото изпържваме лука, бекона и чушките, нарязани на дребно. Посоляваме и добавяме магданоза. С тази смес пълним далаците, зашиваме и ги нареждаме в тавичка. Заливаме със сос от салцата, брашното и виното, подправяме с черен пипер и изпичаме в умерена фурна.
Поднасяме с картофено пюре.

Пилешки сърца със сметана

Прoдукти: 250 г пилешки сърца, 1 заквасена сметана, 50 г масло, 1/4 ч.л. индийско орехче, черен пипер, кимион, вегета, 1 ч.ч. бяло вино.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме сърцата до омекване. Слагаме ги в йенска тенджерка, поливаме с виното, прибавяме сметаната и подправките и запичаме до готовност. Сервираме сърчицата, поляти със соса от печенето.

ПЕТКО ГЕОРГИЕВ, гр. ПЛЕВЕН

Пикантни агнешки дреболии

Прoдукти: агнешки дреболии (дроб, сърца, език, червца, шкембе, 400 г гъби, 2 глави лук, 1 ч.ч. олио, 4 яйца, 2 с.л. брашно, 250 г кашкавал, 1 кофичка кисело мляко, 3-4 скилидки чесън, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме дреболиите в подсолена вода (червцата и шкембето сваряваме отделно) и ги нарязваме на кубчета. Смесваме ги в широк съд, добавяме олиото и задушаваме на бавен огън. Отделно задушаваме нарязаните лук и гъби и ги прибавяме към дреболиите. Разстиламе всичко в тавичка, слагаме подправките, счукани скилидки чесън и девисил. Заливаме със смес от яйцата, киселото мляко и брашното. След като ястието се зачерви, отгоре поръсваме настърган кашкавал и допичаме.

ИВАНКА АНКОВА, с. ИСКРЕЦ

Овчарска кавърма

Прoдукти: 500 г агнешки дреболии, 1 к.ч олио, 50 г краве масло, 3 връзки пресен лук, 3 домата, 150 г сирене, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме дреболиите в малко подсолена вода, отцеждаме и ги нарязваме на дребно. Нарязваме бялата част на лука и задушаваме в олиото и 1 с.л. вода. Щом поомекне, прибавяме ситно нарязаните домати, магданоз и пера от лука. Прибавяме също така дреболиите заедно с бульона, подправяме с черен пипер и сол и задушаваме 15-20 мин. После разпределяме сместа в глинени гювечета, поръсваме с натрошеното сирене и заливаме с разтопеното масло. Запичаме гювечетата в силно загрята фурна.

ТОДОРКА ДЕНЕВА, гр. ПАЗАРДЖИК

Дроб сарма

Прoдукти: 1 було, дреболиите от 1 агне (без черния дроб), 1 връзка пресен лук, 3-4 с.л. олио, 1 ч.ч. ориз, сол, черен пипер, сух джоджен, суха чубрица.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме дреболиите в гореща подсолена вода. Отцеждаме и щом изстинат, ги нарязваме на дребни парчета. В сгорещената мазнина задушаваме наситнения лук, докато омекне. Прибавяме ориза и пържим до стъклен. Посоляваме и прибавяме към дреболиите, объркваме хубаво и подправяме с джоджен и чубрица. Пълним булото с тази плънка, завързваме го и печем в намаслена тавичка с малка част от бульона.

ЗАХАРИНКА ВОДЕНИЧАРОВА, с. ЯМНА

Агнешки дреболии с бяло вино

Прoдукти: 1 кг агнешки дреболии, 100 г топено масло, 300 мл доматен сок, 100 мл бяло вино, черен пипер, сол, 1 лимон.

Нaчин на приготвяне: Измиваме добре агнешките дреболии и ги нарязваме на малки парченца. Запържваме ги в горещото масло до златисто, след което наливаме доматения сок и бялото вино. Прибавяме нарязания на парченца лимон, посоляваме и подправяме с черен пипер. Изсипваме всичко в тавичка и печем в предварително загрята фурна до готовност. Поднасяме със зелена салата.

Агнешки дреболии в гювече

Прoдукти: 800 г агнешки дреболии, 200 г тиквички, 250 г патладжан, 3-4 моркова, 1-2 глави лук, 2-3 червени чушки, 1 зелена чушка (може от консерва), 1 глава чесън, 1 ч.л. паста от хрян, 250 г грах, 250 г домати, 2 с.л. доматено пюре, 1-2 кубчета зеленчуков бульон, 4 с.л. олио,1 връзка магданоз, листа от босилек.

Нaчин на приготвяне: Почистваме лука и морковите, нарязваме ги на ситно и запържваме в мазнината заедно с агнешките дреболии. Добавяме чушките, нарязани на ленти, разбъркваме и наливаме 150 мл студена вода. След това добавяме нарязаните на кубчета тиквички и патладжани. Когато зеленчуците омекнат прибавяме скилидките чесън, доматите , граха, хряна и доматеното пюре. Разбъркваме всичко добре и заливаме с разтворения във вода зеленчуков бульон. Разпределяме сместа в гювечета и печем 20 минути на 200°С. Поднасяме гювечетата украсени с листенца от босилек.

ДИМИТРИНКА ЙОРДАНОВА, гр. ДВЕ МОГИЛИ

Чревца с яйца

Прoдукти: 1 кг агнешки чревца, 100 г олио, 3 глави лук, 4 домата, 3-4 скилидки чесън, джоджен, магданоз, 2 моркова, целина, 2 ч.ч. прясно мляко, 5 яйца, 2 с.л. брашно, 40 г краве масло, 50 г кашкавал, сол, черен пипер, дафинов лист.

Нaчин на приготвяне: Измиваме добре чревцата, нарязваме ги на парчета с дължина 3-4 см и ги слагаме в тавичка. Добавяме нарязаните моркови и целина, заливаме с вода и задушаваме във фурната около 40 минути. Запържваме в мазнината нарязания лук и рендосаните домати. Подправяме с джоджен, магданоз, черен пипер, чесън и дафинов лист. С получената смес заливаме чревцата и слагаме ястието за 30 минути в силна фурна. Разбиваме прясното мляко, брашното и яйцата на еднородна смес, заливаме чревцата и отново връщаме във фурната. Малко преди да извадим ястието слагаме парченца масло и поръсваме с настърган кашкавал. Запичаме до златисто и сервираме ястието топло.

Канапе с агнешки дреболии

Прoдукти: 1 агнешки комплект (черен дроб, бял дроб, бъбрек, сърце), 40 г краве масло, филии хляб (според броя на гостите), 1 връзка зелен лук, 1 връзка магданоз, оцет, олио, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Варим агнешките дреболии в подсолена вода до готовност. Изваждаме ги от водата и ги нарязваме на ситно. В тиган сгорещяваме малко масло и изпържваме дреболиите. Подправяме със сол и черен пипер. Филийките изпържваме в олио от двете страни до златисто. Претриваме със сол нарязаните зелен лук и магданоз и овкусяваме с оцет и олио. Във всяка чиния поставяме по една пържена филийка, върху нея сипваме изпържените дреболии и украсяваме с лук и магданоз.

ВЕЛИЧКА КАМЕНОВА, гр. ПЛЕВЕН

Дроб сарма със спанак

Прoдукти: черен дроб, бял дроб и сърце от 1 агне, 1 було, 500 г спанак, 2 връзки зелен лук, 1 к.ч. ориз, 3-4 с.л. олио, 2 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, черен пипер, джоджен, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: В подсолена вода сваряваме агнешките дреболии. Изкисваме булото в студена вода. Попарваме спанака и го нарязваме на дребно. Запържваме в мазнината ситно нарязания лук заедно с ориза и подправяме с черен пипер, джоджен, магданоз и сол на вкус. Добавяме малко от бульона, в който са се варили дреболиите, и оставяме на котлона, докато набъбне оризът. Прибавяме към него дреболиите и спанака. Увиваме цялата смес в булото и слагаме в тавичка. Намазваме отгоре с разбитите яйца, заливаме с 1 ч.ч. прясно мляко и печем до готовност. Поднасяме ястието с кисело мляко.

Агнешки дробчета с бекон и пикантен сос

Прoдукти: 1 кг агнешки дробчета, 300 г бекон, 200 мл червено вино, сол, черен пипер, олио за пържене; зa соса: 50-60 г пушено сирене, 50 г сметана, 100 мл бяло вино, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме дробчетата и ги попарваме в подсолена вода. Нарязваме ги на големи хапки и увиваме всяка в тънък резен бекон. Закрепваме с клечка за зъби. Подправяме с черен пипер и пържим в сгорещено олио, равномерно от всички страни. Накрая дробчетата “погасяваме” в червено вино. Сервираме със сос приготвен по следния начин: В сух тиган слагаме бялото вино и в него разтопяваме пушеното сирене. Добавяме сметаната, черен пипер и ситно нарязан магданоз. Разбъркваме добре и сваляме от котлона.

ВЕЛИЗАР ЦВЕТКОВ, гр. ВРАЦА

Пилешка каварма по Врачански

Прoдукти: 3 броя цели пилешки кълки (около1,5 кг), 300 г дробчета, 250 г гъби, 3-4 глави лук, 2 с.л.доматено пюре, 1 ч.ч. бяло вино, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. смлян черен пипер, 1 с.л. стрита чубрица, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме кълките, обезкостяваме ги и ги нарязваме на парченца. Измиваме дробчетата и също ги нарязваме. Почистените гъби и лука нарязваме на ситно. Най-напред задушаваме в мазнина и малко вода месото, а след това добавяме гъбите и лука. Когато поизври водата, добавяме размитото във виното доматено пюре и дробчетата. Подправяме с черен пипер и чубрица, посоляваме и оставяме на тих огън за 10 минути. Поднасяме ястието топло със сухо бяло вино.

ГИНКА ДИМИТРОВА, гр. КАРНОБАТ

Задушено сърце с пушена сланина

Прoдукти: 2 телешки или свински сърца, 150 г пушена сланина, 1-2 глави лук, 1/2 ч.ч. сухо бяло вино, 1-2 ч.л. брашно, лимонов сок, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Почистваме сърцата, измиваме и ги сваряваме в подсолена вода. Изваждаме ги, набождаме на няколко места с нож и в резките шпиковаме с парченца пушена сланина. Останалата сланина нарязваме на дребно и изпържваме заедно с лука. Прехвърляме в дълбока тавичка и отгоре слагаме шпикованите сърца. Заливаме с виното и малко бульон, поръсваме с черен пипер и печем в умерена фурна. Готовите сърца изваждаме и нарязваме на филийки, а сосът сгъстяваме с брашно и подправяме с лимонов сок на вкус. Поливаме резените сърца с сос и сервираме.

Попска яхния от шкембе

Прoдукти: 1,500 телешко шкембе и дамар, 1/2 ч.ч. олио, 3-4 глави лук, 1 с.л. доматено пюре, 500 г домати, 1 кг дребни лукчета, 1ч.л. червен пипер, 2 глави чесън, 1 ч.ч. вино, половин лимон, 1 с.л. брашно, дафинов лист, магданоз и сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме шкембето. Сваряваме го и го нарязваме на парчета. В част от мазнината и малко вода задушаваме лука, нарязан на дребно. Постепенно добавяме доматеното пюре, брашното, червения пипер, дребните лукчета, предварително обелените и запържени скилидки чесън. Посоляваме ястието, подправяме с дафинов лист и заливаме с виното и част от бульона. Захлупваме плътно съда и оставяме да ври на тих огън. Когато лукът поомекне, прибавяме нарязаните на ситно домати на лимона на филийки. Оставяме да поври още малко и поръсваме с магданоз.

ИРИНА ЕКСАРОВА, гр. СЛИВЕН

Рулца от черен дроб

Прoдукти: 500 г телешки черен дроб, 6 яйца, 200 г шунка, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, сокът от половин лимон, сол, черен пипер, магданоз, масло, зехтин за пържене.

Нaчин на приготвяне: Обелваме дроба от ципата и го нарязваме на дебели филии. Сваряваме твърдо 3 яйца, нарязваме ги на ситно и ги размесваме с нарязаната шунка, счукания чесън и подправките. Разпределяме тази смес върху филийките черен дроб, завиваме на рулца и закрепваме с клечка за зъби. Запържваме ситно нарязания лук в зехтина, слагаме рулцата и пържим, като внимаваме да не прегори лукът. Ако е необходимо добавяме малко вода. От останалите 3 яйца, заедно със сока от лимон и малко магданоз правим бъркани яйца с масло. Разпределяме яйцата в чинии, отгоре слагаме рулца и сервираме.

ДОНКА МОНЕВА, гр. СТАРА ЗАГОРА

Пълнена кокошка (пиле) на фурна

Прoдукти: 1 кокошка или пиле с вътрешностите, 50 г краве масло, 1 к.ч. разтворена свинска мас (олио, маргарин), 1 ч.ч. ориз, 1 морков, 2 сухи червени пиперки, 2 с.л. стафиди, 2 глави кромид лук, 1/2 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. червен пипер, половин връзка джоджен, 1 к.ч. вино, 1 с.л. брашно, сол на вкус.

Нaчин на приготвяне: Почистваме кокошката, измиваме я и натриваме със сол. Вътрешностите (дроб, сърце, воденичка) сваряваме с предварително запечените моркови и 1 глава лук. В половината от мазнината задушаваме останалия ситно нарязан лук, след което прибавяме ориза и нарязаните на ситно вътрешности. Разреждаме с бульон, прибавяме червен пипер, джоджен, сухите пиперки, начупени на ситно, стафиди и сол. С тази смес пълним кокошката, зашиваме я и поставяме в тавичка. Поливаме с останалата мазнина и печем във фурна при умерена температура. Във всяка порция слагаме от пълнежа, върху него месото и отгоре поливаме със сос от запържено в мазнина брашно, разредено с вино (бульон) и подправено с черен пипер.

ТОНЧО ДИМИТРОВ, гр. СТАРА ЗАГОРА

Пилешки дробчета с доматен сос

Прoдукти: 1 опаковка пилешки дробчета, 2 глави лук, 1 буркан домати, олио, сол, черен пипер, 2 с.л. брашно.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме дробчетата до полуготовност. Сгорещяваме олиото и изпържваме нарязания лук. Слагаме отцедените дробчета и продължаваме да пържим. Поръсваме с брашно, объркваме добре и прибавяме доматите. Ако е необходимо сипваме 1 чаша топла вода. Поръсваме с подправките и оставяме да поври 10-15 минути.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

СУРОВИ ТУРШИИ

Селска мешана туршия Прoдукти: 2 кг зелени доматчета, 2 кг пиперки от сорта Сиврия, 700 г малки морковчета, 700 г чорбаджийски чушки, 700 г краставици, 1 кг карфиол, 200 г целина листа, 1 кг...

Как да се грижим за кактусите

При отглеждането на бодливите растения често се допускат грешки, които водят до тяхната гибел. Любителите на кактуси, които тепърва започват да създават колекцията си, се радват на бързия растеж ...

Мамо, тъмното ме плаши!

Страхът е една от най-силните емоции, които децата ни изпитват още от раждането си. Внезапен шум, рязък жест, прекалено ярка светлина - и най-малката промяна в обичайната среда може да накара бебето д...

Проветрявайте, за да сте здрави

С основание се страхуваме от замърсения градски въздух вън от дома ни, но уви, много често забравяме, че между стените на нашето жилище също се крият опасни за здравето вещества. Най-лошото е, че пора...

Начало