ЗАКУСКА
Бърза закуска
Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче краве масло.
Нaчин на приготвяне: Замесваме по-меко тесто от киселото мляко, сиренето, содата и брашното. Разделяме тестото на 16 топки, които нареждаме в намаслена тавичка. С палец оформяме вдлъбнатина във всяка от топките. Слагаме във вдлъбнатините по парченце масло и печем за кратко време в силна фурна само на долен реотан. Сервираме закуските топли.
ОБЯД
Млечна супа с орехи
Прoдукти: 1 глава лук, 3 стръка целина, 1-2 скилидки чесън, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 4 ч.ч. зеленчуков бульон, 3 ч.ч. прясно мляко, 150 г сирене, 2 с.л. ситно нарязани орехови ядки, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и целината на ситно и заедно със счукания чесън ги запържваме в разтопеното масло. След 2-3 мин намаляме огъня, прибавяме брашното и също го позапържваме. Наливаме постепенно бульона и млякото, изчакваме супата да заври и сипваме орехите. Захлупваме и варим 20 мин на умерен огън. Накрая подправяме с черен пипер и сол на вкус. Разсипваме готовата супа по чиниите и поръсваме с натрошеното сирене.
Гола мусака
Прoдукти: 500 г кайма (смес), 1 глава лук, 2-3 чушки, 2 картофа, 2 домата, 1 к.ч. олио, 3 яйца, 1 с.л. брашно, 2 с.л. настърган кашкавал, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, черен и червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио заедно с каймата. Когато лукът стане златист, слагаме ситно нарязаните чушки и нарязаните на кубчета картофи. Прибавяме обелените и настъргани домати, посоляваме и поръсваме с наситнен магданоз, черен и червен пипер. Разбъркваме и прехвърляме сместа в намаслена тавичка. Наливаме топла вода, която да покрие продуктите и печем в умерено загрята фурна. Заливаме готовата мусака със смес от разбитите яйца, брашното и млякото и печем, докато хване златиста коричка. Накрая поръсваме настъргания кашкавал и държим във фурната колкото да се разтопи кашкавалът.
Шоколадови квадратчета
Прoдукти: 2 яйца, 1 ванилия, щипка сол, 175 г изпечени и счукани орехи, 50 г брашно, 50 г захар, 120 мл захарен сироп, 75 г настърган натурален шоколад, 3 с.л. масло, 16 разполовени орехови ядки за украса
Нaчин на приготвяне: Застиламе кръгла форма за печене с диаметър 20 см с намаслена домакинска хартия. Включваме фурната на 160°С. В купа смесваме яйцата, ванилията и солта. В друга купа избъркваме брашното и счуканите орехи. Правим лек захарен сироп от 100 мл вода и захарта. Сваляме от котлона и разбъркваме в него настъргания шоколад и брашното. Оставяме сместа да поизстине. Разбъркваме я с яйчената смес, а после всичко избъркваме с брашното и орехите. Изсипваме в тавичката и печем 35 мин. Изключваме фурната и оставяме печивото да постои 10 мин. Нарязваме го на квадратчета и всяко украсяваме с орехова ядка.
ВЕЧЕРЯ
Пилешки дробчета в гювечета
Прoдукти: 1 кг пилешки дробчета, 4-5 глави лук, 1-2 ч.ч. олио, 500 г картофи, 1 ч.ч. бяло вино, 1 лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Загряваме половината от мазнината и задушаваме в нея под капак ситно нарязания лук и пилешките дробчета, докато омекнат. Посоляваме на вкус, поръсваме с черен пипер, заливаме с виното и задушаваме още десетина минути. Отделно в останалата мазнина изпържваме картофите. Разпределяме дробчетата в 6 гювечета, отгоре слагаме изпържените картофи, я най-отгоре нареждаме резенчета лимон. Печем десетина минути в силна фурна и поднасяме ястието топло.
Крем с плодов сок
Прoдукти: 4 ч.ч. червен плодов сок, 1 ч.ч. захар, 5 с.л. брашно, бадеми, плодове
Нaчин на приготвяне: Кипваме сока със захарта и щипка сол. Разбъркваме на гладка кашичка брашното с малко хладка вода и на умерен котлон сгъстяваме крема. Изливаме го в намокрена форма, оставяме го да изстине, обръщаме в десертна чиния и украсяваме с плодове по избор и бадеми.
Страната на лалетата, мястото, от което се внасят повечето цветя и градински аксесоари у нас, Холандия е мечтана дестинация за всеки любител-градинар и задължителна за професионалиста. Любовта към цве...
Гипсокартонът е композитен материал във вид на листове, чиято дължина бива от 2,5 – 4,8 м, ширината 1,2 – 1,3 м и дебелина 8-24 мм. Основата на такъв лист е гипс, а външните повърхности са облицовани ...
Кифлички със сирене Прoдукти: 500 г брашно, 1 яйце, 1 к.ч. олио, 250 мл прясно мляко, 20 г мая, 1 щипка; зa плънката: 150 г сирене или кашкавал; 1 жълтък за намазване. Нaчин на приготвяне: Р...
Бухти-кравайчета Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, брашно, колкото поеме, кора от лимон, 1 ванилия, пудра захар,...