Още рецепти » 06 юли

 06 юли

ЗАКУСКА

Тутманик с кисело мляко

Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 5 яйца, 150 мл олио, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 200 г сирене.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме 4 яйца и прибавяме мазнината, киселото мляко, в което сме разтворили содата, и натрошеното сирене. Постепенно при непрекъснато бъркане сипваме брашното. Трябва да получим тесто, гъсто като за кекс. Изсипваме тестото в намаслена и набрашнена тавичка и поръсваме отгоре с последното разбито яйце. Печем тутманика в умерено загрята фурна.

ОБЯД

Супа от калмари

Прoдукти: 500 г калмари, 7-8 ч.ч. рибен бульон, 5 картофа, 1 корен магданоз, 1 глава лук, 40 г краве масло, 1 дафинов лист, 2 с.л. доматено пюре, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме калмарите и ги бланшираме 2-3 мин в кипяща вода. След това ги отцеждаме и нарязваме на ивички. Нарязваме лука на кубчета и го запържваме в сгорещената мазнина заедно с доматеното пюре. Възвираме бульона на огъня, слагаме картофите, нарязани на кубчета и варим на умерен котлон. След 10 мин сипваме запръжката и прибавяме ситно нарязания магданозен корен. Към края на варенето слагаме калмарите и дафиновия лист. Подправяме с черен пипер и сол и варим още 5-6 мин. Поръсваме готовата супа с наситнен магданоз.

Пиле капама

Прoдукти:1 пиле, 1 глава лук, 2 глави чесън, 5 домата, 1 к.ч. олио,1 1/2ч.ч. вода, 1 дафинов лист, магданоз, червен и черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции и го слагаме в тенджера заедно с другите продукти – лука, нарязан на филийки, чесъна - разделен на скилидки, доматите - обелени и нарязани на ситно и червения пипер. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Наливаме водата, захлупваме плътно тенджерата и варим на тих огън, докато сосът остане на мазнина. Преди поднасяне поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Торта с вишни

Прoдукти: 125 г краве масло, 1 ч. ч. пудра захар, 2 яйца, настърганата кора от 1 лимон, 1 ч. ч. сметана (или прясно мляко), 2 ч. ч. брашно, 1 ч. л. бакпулвер, 500 г вишни (почистени от костилките), пудра захар за наръсване.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото на крем заедно със захарта, настърганата кора от лимон и жълтъците от яйцата, прибавени един по един. Добавяме лъжица по лъжица сметаната (прясното мляко) и брашното, пресято с бакпулвера. Разбъркваме много добре сместа. Накрая прибавяме белтъците, разбити на твърд сняг с останалата захар, която прибавяме на 3 пъти чрез ръсене, при постоянно разбиване. Разбъркваме внимателно тестото, докато стане на еднородна смес. Изсипваме го в намазана с масло и поръсена с брашно тортена форма, изравняваме го и отгоре нареждаме вишните (нагъсто). Печем тортата в силно загрята фурна до зачервяване. Докато е топла я наръсваме с пудра захар. Нарязваме я, когато изстине.

ВЕЧЕРЯ

Свинско филе в омлет

Прoдукти: 500 г крехко свинско месо от филето, 5 глави лук, 5 домата, 1 ч.ч. олио, 5 скилидки чесън, 1 ч.л. червен пипер, 5 люти чушки, магданоз, черен пипер, сол; зa омлета: 5 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, четвърт пакетче краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции, посоляваме, изпържваме го в олиото и го изваждаме. Добавяме към същата мазнина мъничко вода и задушаваме нарязания на филийки лук. След като лука омекне, прибавяме обелените и едро нарязани домати и лютите чушки /по желание/. Щом течността се изпари, поръсваме с червения пипер, счукания чесън, ситно нарязан магданоз, черен пипер и сол. Разбъркваме сместа заедно с изпърженото месо и я разпределяме върху приготвените в малко тиганче омлети.

Плодов букет с бисквити

Прoдукти: 750 г плодове (праскови, кайсии, сливи, круши), 250 г сметана, 125 г бисквити, 125 г захар, 50 г коняк (ром), 50 г ядки (лешникови, орехови, бадемови), 10 г желатин.

Нaчин на приготвяне: Плодовете обелваме и изчистваме от костилките, след което се подреждаме в тавичка. Поръсваме с част от захарта и запичаме във фурна на умерена температура. Сметаната разбиваме с останалата захар на твърд сняг. Счукваме ядките в хаванче и смесваме с изпечените плодове. Към сметаната прибавяме ситно натрошените бисквити и смесваме с плодовете. Слагаме разтворения във вода желатин и ароматизираме десерта с коняка (рома). Готовата смес разпределяме на равни части в подходящи стъклени чаши или купички и оставяме в хладилника, за да се стегне желатинът.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Незаменимата фритилария

Фритиларията (Fritilaria) е чест обитател на нашите градини. Срещат се два вида – F. imperialis и F. meleagris. По-разпространена е Fritilaria imperialis, позната като ведрица или ходжово лале. В по...

Посланието на детската рисунка

Докато рисува, детето разкрива своя мъничък свят, изтъкан от скрити радости и несподелени тревоги. Невръстните му творби съвсем не са лишени от смисъл и символика. Напротив, ако се опитате да разтълку...

Как да обзаведем трапезарията?

Трапезарията се завръща в нашия дом, възстановявайки загубените си позиции заради по-малка жилищна площ. Тя ни подарява възможността да се порадваме на уютните домашни празници, пищните обеди и романт...

Светлинно лечение в стоматологията

В стоматологията се използват инфрачервени и ултравиолетови лъчи. Инфрачервени лъчи Естествен източник на инфрачервени лъчи е слънцето, а изкуствени източници са солукс – лампата и лампа инф...

Начало