Още рецепти » 18 октомври

 18 октомври

ЗАКУСКА

Орехови панделки

Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 100 г орехови ядки, 2 с.л. галета, 1 ванилия, 2 белтъка, 1 жълтък, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Разстиламе тестото върху масата и го разрязваме на квадрати със страна 10-11 см. Смесваме белтъците със захарта и леко ги загряваме. Прибавяме смлените орехи, галетата и ванилията. Разпределяме плънката върху квадратите като слагаме по малко в два срещуположни края на всеки от квадратите. После разрязваме квадратите по другия диагонал почти до средата. После загръщаме плънката с тестото, така че да получим по две триъгълничета от всеки квадрат. Усукваме ги на панделка, нареждаме ги в тавичка и ги намазваме с жълтъка, който сме разбили с малко вода. Печем около 20 мин при температура 200°С.

ОБЯД

Млечна супа с ориз

Продукти за 4 порции: 3 с.л. ориз, 2 с.л. краве масло, 100 г сирене (кашкавал), 4 ч.ч. прясно мляко, чубрица, 2 яйца, сол.

Нaчин на приготвяне: Запържваме ориза в маслото и заливаме с 2 ч.ч. вода. Прибавяме млякото и оставяме да ври 15 минути. Малко преди да свалим от котлона слагаме чубрицата и застройваме с разбитите яйца и настръганото сирене (кашкавал).

Вегетарианска плакия с моркови

Продукти за 4-5 порции: 3 средно големи моркова, 1 голяма глава целина, 1 кг лук, 10-12 скилидки чесън, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. доматено пюре, 1-2 дафинови листа, 1 лимон, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме целината и морковите на тънки филийки, целината - напречно, а морковите - по дължина. Посоляваме и оставяме да престоят посолени 30 мин. Изстискваме ги добре от водата, която са отделили и пържим в сгорещеното олио, докато се зачервят и омекнат. Нарязваме на тънки филийки лука и заедно с обелените скилидки чесън го слагаме да се пържи в същата мазнина. Когато лукът омекне и добие златист цвят, прибавяме последователно брашното, червения пипер и доматеното пюре. Наливаме 2 ч.ч. вода, изсипваме запръжката в тавичка, прибавяме черен пипер на зърна и дафинови листа, нареждаме отгоре изпържените филийки моркови и целина, върху тях тук там нареждаме тънки резенчета лимон /без кората/, поръсваме със ситно нарязан магданоз и печем 1 час в умерена фурна.

Реване с мляко

Прoдукти: 5 яйца, 2 ч.ч. захар, 300 г брашно, 1 ванилия, 4 ч.ч. прясно мляко.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с 1 ч.ч захар, докато сместа започне да отделя мехурчета. След това бавно при непрекъснато бъркане прибавяме маслото. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена тавичка и печем 30 мин в предварително загрята силна фурна. Изваждаме реването от фурната, оставяме го да изстине, нарязваме го на квадратчета и го заливаме със свареното мляко, в което сме разтворили останалата захар и ванилията. Сервираме десерта, след като сме го охлаждали поне 4-5 часа.

ВЕЧЕРЯ

Спагети с леща

Прoдукти: 250 г спагети, 3 скилидки чесън, 100 г бекон, 3 домата (може и от консерва), 2 с.л. олио, 200 г леща, 250 мл зеленчуков бульон от кубче, 1 връзка магданоз, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме лещата. Обелваме чесъна и го нарязваме на ситно, а бекона на парчета. Нарязваме доматите на по-едри късове. В тиган сгорещяваме олиото и запържваме в него бекона. Сипваме чесъна и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Добавяме лещата и заливаме с горещия бульон. След като заври, варим 25 минути. Слагаме доматите и варим още 10 минути. Отделно сваряваме спагетите в 1 л подсолена вода според указанието на опаковката. Изсипваме ги в гевгир да се отцедят. Заливаме ги със соса и ги наръсваме със ситно нарязан магданоз и настърган на ренде кашкавал.

Десерт от круши

Прoдукти: 4 круши, 2 с.л. захар, 1 ч.ч. десертно бяло вино, 2 с.л. лимонов сок, 2 с.л. желе от червени плодове /ягоди, череши, вишни или малини/.

Нaчин на приготвяне: Обелваме крушите, нарязваме ги на половинки и ги почистваме от семената. Нареждаме ги в тенджера под налягане и ги поръсваме със захарта. Смесваме желето с виното и лимоновия сок, разбъркваме добре и заливаме крушите. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 4-8 мин в зависимост от големината и твърдостта на крушите. Поднасяме ги гарнирани с разбита сметана или с белтъчен сняг.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Феите, наречени циклами

Разходката в есенната гора е истинско удоволствие. Опадалите листа приятно шумят под стъпките, багрите наоколо са топли, наситени, въздухът е свеж и ароматен. Всички цветя вече са прецъфтели и оронили...

Грижете се за венците си

Човек придобива навика да мие зъбите си от най-ранна детска възраст, но рядко обръща нужното внимание на венците. По данни на Световната здравна организация 30% от населението на земята между 35 и 45 ...

Как да берем и сушим билки?

Билките са лечебни растения, използвани като лекарства още от древността. А днес от тях се произвеждат стотици медикаменти. Ако имате възможност сами да се запасите с билки, лесно ще приготвите у дома...

КОНСЕРВИРАНЕ НА ЯГОДИ

Компот от ягоди Прoдукти: 1 кг ягоди, 1 кг захар, 1 прах ванилия, сок от 1 лимон, 500 мл вода, оцет Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъст сироп от водата и захарта. Добавяме ванилията и лимонови...

Начало