Още рецепти » 27 февруари

 27 февруари

ЗАКУСКА

Тестени рулца

Прoдукти: 1 пакет готово бутер тесто, 250 г сирене, 4 с.л. сметана, 3 с.л. кисело мляко, 1 скилидка чесън, сол, смлян черен пипер, счукан ким, 100 г кашкавал, 1 лимон за украса

Нaчин на приготвяне: Оставяме тестото леко да се отпусне, нарязваме го на парчета, които разточваме тънко, а после нарязваме на лентички с широчина около 5 см. Натрошаваме сиренето, смесваме го с млякото, сметаната и настъргания кашкавал. Подправяме с ким, черен пипер и счукан с малко сол чесън. Избъркваме плънката добре. Гребем с лъжичка и слагаме в долния край на всяка лента. Навиваме на рулце, напръскваме с малко вода и приплескваме всяко. Подреждаме рулцата в изплакната със студена вода тавичка на разстояние едно от друго. Печем в силна фурна.

ОБЯД

Чорба от сушени гъби

Прoдукти: 100 г сушени гъби, 1 глава лук, 1 морков, 1 магданозен корен, 1 к.ч. ориз, 2 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 2 домата, 1 ч.л. червен пипер, листа от целина, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме гъбите за 2-3 часа в 1,5 л гореща вода. Отцеждаме ги и ги нарязваме на ивички. Посоляваме водата и я слагаме на огъня. Щом заври, прибавяме гъбите, ситно нарязания лук, настъргания морков и ситно нарязаните целина и магданозен корен. Щом зеленчуците омекнат, сипваме ориза. Отделно запържваме брашното в сгорещеното олио. Сипваме го в чорбата и прибавяме обелените и настъргани домати. Малко преди да отстраним от огъня поръсваме с червения пипер. Накрая подправяме с черен пипер и ситно настъргани листа от целина.

Селски сарми с кисело зеле

Прoдукти: 1 по-голяма кисела, зелка, 500 г телешко месо, 250 г свинско месо, 200 г сланина, 200 г наденица, 2 с.л. свинска мас, 2 глави лук, 1 морков, 1 к.ч. ориз, 2 яйца, 1ч.ч. зелев сок, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер.

Нaчин на приготвяне: Отделяме 25-30 листа от зелката, а останалото зеле нарязваме на ситно. Прекарваме през месомелачка месото, наденицата, половината от сланината, моркова и 1 глава лук. Задушаваме ги няколко минути в собствената им мазнина. Отделно задушаваме в маста останалия ситно нарязан лу и ориза, докато станат прозрачни. Смесваме каймата с ориза, а като поизстинат прибавяме яйцата, червения и черния пипер и съвсем малко сол. Омесваме и свиваме в зелевите листа сарми. Покриваме дъното на широка тенджера с отделената сланина, която сме нарязали на ситно. Нареждаме отгоре сармите, заливаме ги със зелевия сок и 1-2 ч.ч. гореща вода, притискаме с плоска чиния и варим около 1 час на тих огън, като от време на време прибавяме по малко гореща вода. Изпържваме нарязаното зеле в малко мазнина, поръсваме го с черен пипер и го прибавяме към сварените сарми. Оставяме готовото ястие да престои захлупено 1-2 часа и едва тогава поднасяме.

Сладкиш с бисквити и яйчен крем

Прoдукти: 10 меки бисквити, половин пакетче краве масло, 2 ябълки, 1 1/2к.ч. сладко от плодове, 1 1/2к.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.л. канела, 3 яйца, 150 г кристална захар, 150 г брашно, 1 бакпулвер, 2-3 с.л. пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото в тавичка и нареждаме в нея бисквитите. Върху тях нареждаме ябълките, които сме обелили, почистили от дръжките и семената и нарязали на тънки филийки. Върху ябълките разстиламе сладкото и поръсваме със смлените орехови ядки и канелата. Заливаме сладкиша с яйцата, които сме разбили заедно със захарта, брашното и бакпулвера. Изпичаме го в предварително загрята умерена фурна. Нарязваме готовия сладкиш на квадратни формички и го поръсваме с пудра захар.


ВЕЧЕРЯ

Овчарска кавърма

Прoдукти: 500 г агнешки дреболии, 1 к.ч. олио, 50 г краве масло, 3 връзки пресен лук, 3 домата, 150 г сирене, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме дреболиите в малко подсолена вода. Бялата част от лука нарязваме на дребно и задушаваме в олиото и 1 с.л. вода. Прибавяме доматите, перата на лука и магданоза, нарязани на дребно, дреболиите заедно с бульона, в който са сварени, черен пипер и сол на вкус. Задушаваме ястието около 10 мин, после разпределяме в гювечета, посипваме с настъргано сирене, поръсваме с разтопено масло и запичаме в силно загрята фурна.

Плодова салата с ананас и киви

Прoдукти: 1 пресен ананас /или 200 г консервиран/, 4 плода киви, 2 банана, 2-3 с.л. счукани орехови ядки, 2 с.л. пудра захар, 2 ванилии, 3 с.л. лимонов сок, плодов сироп по избор.

Нaчин на приготвяне: Обелваме ананаса и го нарязваме на по-дребни парчета. Обелваме бананите и кивито и ги нарязваме на кръгчета. Смесваме плодовете в дълбока купа. Добавяме счуканите орехи, захарта, ванилията, лимоновия сок и плодовия сироп. Разбъркваме и оставяме салатата да престои 30 мин в хладилник преди да поднесем.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Поясът на Нептун лекува ревматизъм

Интересно е предложението на руски учени, които за лечение на ревматизъм използват пояс, наречен “Поясът на Нептун”. За изпълнение на процедурата е нужно памучно платно с ширина около метър и половина...

Плодови желета

Желе от ябълки и лимони Прoдукти: 2 кг кисели ябълки, 3 лимона, 1 кг захар Нaчин на приготвяне: Нарязваме плодове на парченца заедно с корите и семенната част. Покриваме ги с вода и варим на ...

Вашите рецепти за ястия с гъби

АНТОНИЯ КОЕВА, гр. ВЕЛИКО ТЪРНОВО Гъби със сметана Прoдукти: 500 г гъби, 1 глава лук, 3-4 с.л. олио, 3-4 скилидки чесън, 1 ч.ч. бяло вино, 2 ч.ч пилешки бульон, 1 ч.ч. сметана, 200 г кашкав...

Домашните алергени

Зад четирите стени на жилището ни виреят много източници на дихателни алергии, които буквално се развихрят през по-студените сезони на годината. Акари, плесени, прах, животински косми... все повече хо...

Начало