Още рецепти » 01 юни

 01 юни

ЗАКУСКА

Баница с изцедено кисело мляко

Прoдукти: 500 г готови кори, 1 пакетче краве масло, 1 к.ч. олио, 250 г сирене, 1 кофичка кисело мляко, 4 яйца, 1 малка бутилка газирана вода, 1 к.ч. прясно мляко.

Нaчин на приготвяне: Изцеждаме киселото мляко през тензух в продължение на 4-5 часа. След това го смесваме с натрошеното сирене. Разтопяваме маслото и го смесваме с олиото. Нареждаме корите в намаслена тавичка, като ръсим всяка кора със сгорещената мазнина, а през 2-3 кори слагаме по-малко от сиренената смес. С остър нож нарязваме баницата на квадрати или триъгълници, поръсваме с останалата мазнина и заливаме с разбитите с прясното мляко яйца и с 3/4 бутилка газирана вода. Печем в силна фурна. Поръсваме готовата баница с останалата газирана вода и я покриваме с кърпа, за да омекне.

ОБЯД

Чорба от киселец с картофи

Продукти за 4 порции: 200-300 г киселец, 3-4 картофа, 2 моркова, 1 връзка зелен лук, 3-4 с.л. олио, 2 твърдо сварени яйца, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука и киселеца на ситно, добавяме настърганите моркови и задушаваме в олиото. След 5-6 мин сипваме 4-5 ч.ч. топла вода, прибавяме нарязаните картофи, посоляваме и доваряваме чорбата. Накрая изваждаме картофите, намачкваме ги и ги връщаме в тенджерата. Поръсваме готовата чорба с наситнен магданоз и прибавяме нарязаните на кубчета яйца.

Бакла с месо

Продукти за 4-5 порции: 700-800 г агнешко или шилешко месо, 600-700 г бакла /прясно набрана, без влакна и с едва образували се семенца/, 5-6 с.л. мазнина, 3 стръка пресен лук, 2-3 скилидки чесън, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. препечено брашно, магданоз, копър, сол.

Нaчин на приготвяне: Натриваме баклата със сол, след което я попарваме. Задушаваме в мазнината нарязаното на порции месо заедно с ситно нарязания лук и попарената бакла. Когато баклата омекне, прибавяме червения пипер и 1 ч.ч. топла вода. Оставяме ястието да ври на тих огън. Когато баклата е напълно сварена, прибавяме препеченото брашно и посоляваме. Поръсваме със ситно нарязани копър и магданоз. Подправяме със счукания чесън. Поднасяме ястието с кисело мляко.

Ябълкова торта с бисквити

Прoдукти: 1 кг ябълки, 2 опаковки ронливи бисквити, 1 пакетче краве масло, 1 ч. ч. пудра захар, 1 к. ч. счукани и запечени орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото заедно със захарта до побеляване и към него прибавяме при непрекъснато бъркане настърганите ябълки и натрошените на дребно бисквити. Изсипваме в тава. Оставяме тортата да престои 2 часа в хладилник, след което гарнираме по желание с разбита и подсладена сметана или изцедено кисело мляко.

ВЕЧЕРЯ

Големи кюфтета

Прoдукти: 2 пакетчета кайма, 2 глави лук, 100 г кашкавал, 100 г пушени гърди, 2 кисели краставички, сол, черен пипер, къри.

Нaчин на приготвяне: Прибавяме към каймата сол, черен пипер, къри и настъргания лук, омесваме добре и оставяме в хладилника да престои. Пушените гърди и краставичките нарязваме на ситно и омесваме с настъргания кашкавал. От каймата оформяме големи кюфтета като правим в средата дупка, за да сложим по малко от плънката. Печем на скара и поднасяме с пържени картофи и салата.

Леден крем

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 4 яйца, 3 с. л. захар, 3 с. л. бяло нишесте, 70 г пудра захар, 6 бишкоти, 500 г сладолед, сладко от вишни, 1 пакетче ванилена захар.

Нaчин на приготвяне: В тенджерка стопяваме 3 с. л. захар на светъл карамел. Заливаме с прясното мляко и варим, докато карамела се разтвори. Прибавяме размитото в малко вода нишесте и жълтъците. Варим крема на слаб огън, до сгъстяване. Ароматизираме с ванилията и го изсипваме във високи чаши. Оставяме крема да изстине напълно, а през това време разбиваме белтъците с пудрата захар на гъст сняг. Шприцоваме обилно бяла глазура и украсяваме с половин бишкота, сладко от вишни и 2-3 лъжици сладолед.


Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да преодолеем намаления слух

Намаленият слух създава сериозни проблеми на страдащите в ежедневните им социални контакти и на трудоспособността им независимо от професията. Причините за намаляването на слуха са многобройни. Пред...

Фрезията - аристократка от Кейптаун

Изящна и нежна, чаровна и изтънчена – тези качества на фрезията са дали повод на флористите да я наричат аристократка. И са абсолютно прави. Прелестта на съцветията й е ненадмината. Тънкото, слабо раз...

Бебешкото легло

Асортиментът от мебели за най-малките потребители е богат и позволява без усилия да се снабдите с нужните ви предмети, които са комфортни, безопасни, екологични. На родния пазар има десетки производит...

Погрижете се за прецъфтелите лалетата

Щом прецъфтят лалетата, веднага цветовете им трябва да се отрежат, за да не се даде възможност за образуване на семена, което силно затормозява развитието на нови луковици, а също така и възстановяван...

Начало