Още рецепти » 07 февруари

 07 февруари

ЗАКУСКА

Икономични кифлички

Прoдукти: 20 г мая, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч.захар, 2 яйца, 2-3 ч.ч. брашно, 300 г смлени орехи, канела, сол.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята с малко вода и 1/2 ч.л. сол. Прибавяме хладкото мляко, олиото, захарта, яйцата и брашно, колкото да замесим меко тесто. Разделяме тестото на 20 топчици, които разточваме на питки с размерите на десертна чинийка. Разрязваме всяка питка радиално на 6 или 8 триъгълника. В широката част на всеки триъгълник слагаме по 1 ч.л. орехова плънка, приготвена от смлените орехи, подсладени на вкус, ароматизирани с канела и навлажнени с прясно мляко или вода. Увиваме от триъгълниците кифлички, нареждаме ги в намаслена тавичка и печем в умерено силна фурна. Още горещи овалваме кифлите в пудра захар.

ОБЯД

Млечна супа с картофи и сирене

Продукти за 4 порции: 2 ч.ч. зеленчукова отвара, 2 ч.ч. прясно мляко, 2-3 картофа, половин глава лук, 1 с.л. брашно, 30 г краве масло, 4 с.л. натрошено сирене, ким, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме картофите и ги нарязваме на кубчета. Заливаме ги със зеленчуковата отвара, прибавяме 1 щипка сол и варим 10-15 мин. Приготвяме светла запръжка от половината масло, ситно нарязания лук и млякото. Разреждаме запръжката с млякото и я сипваме при сварените картофи. Посоляваме на вкус, поръсваме с ким и кипваме супата. Отстраняваме от огъня и прибавяме останалото масло. Разпределяме натрошеното сирене по чиниите за сервиране и го заливаме с готовата супа.

Бъбреци с гъби

Продукти за 4 порции: 4 телешки бъбрека, 300 г гъби, 1 к.ч. олио, 1 к.ч. бяло вино, 2 с.л. брашно, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме бъбреците, разрязваме ги по дължина на две половини, слагаме ги в съд със студена вода и възваряваме. После изхвърляме водата, в която са врели, наливаме чиста топла подсолена вода и доваряваме бъбреците в нея /така премахваме неприятната им миризма/. Нарязваме ги напречно на ивици и ги запържваме в мазнината заедно с отделно сварените гъби, нарязани на дребни парченца. Прибавяме брашното и леко го запържваме. След това заливаме бъбреците с виното и варим, докато виното се поизпари. След това разреждаме соса с част от водата, в която са врели бъбреците. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и доваряваме около 10 мин на тих огън.

Грис със стафиди

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 125 г грис, 125 г пудра захар, 3 яйца, 60 г масло, 100 г стафиди, 1 ванилия, 1 щипка сол, 1 с. л. карамелизирана захар.

Нaчин на приготвяне: Кипваме подсладеното мляко на огъняи го оставяме да ври 5 минути. Внимателно изсипваме в него гриса, прибавяме стафидите и варим на тих огън, като непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Когато сместа се сгъсти, сваляме от котлона. Прибавяме маслото, като отделяме малко за намазване на тавата, и бъркаме, докато се разтопи. Пускаме един по един жълтъците, след това внимателно съединяваме с белтъците, разбити на сняг с 1 щипка сол. Изсипваме сместа в намаслена тавичка и печем на водна баня до зачервяване. Изваждаме изстиналия десерт от тавичката и го заливаме с карамелизираната захар.

ВЕЧЕРЯ

Пържена риба с лучен сос

Продукти за 4 порции: 1 кг едра риба, 30 г краве масло, 1 глава лук, 1 к.ч. брашно, 1 връзка магданоз, сол, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на големи парчета, посоляваме, овалваме ги в брашното и изпържваме в сгорещеното олио от всички страни до жълтокафяво. Оставяме ги да изстинат и заливаме със сос, приготвен по следния начин: Заливаме едро нарязания магданоз с 1-2 ч.ч вода и го варим 10 мин, след което прецеждаме отварата. Нарязваме лука на дребно и го запържваме в маслото заедно с част от брашното. След това при непрекъснато бъркане разреждаме с магданозената отвара. Варим соса няколко минути, за да се посгъсти.

Тестени топки, пълнени с шоколад

Прoдукти: 1 ч. ч. вода, 50 г маргарин, 1 1/2 ч. ч. брашно, 4 яйца, 150 г натурален шоколад на кубчета, олио за пържене; зa сиропа: 2 1/2 ч. ч. вода, 3 ч. ч. захар, сока от 1/2 лимон, 2 пакетчета ванилия, 1 л. канела.

Нaчин на приготвяне: В широка тенджера загряваме водата с маргарина. Когато заврат, добавяме брашното и бъркаме, докато тестото започне да се отделя от стените на тенджерата. Сваляме от огъня и прибавяме едно по едно яйцата. Разбъркваме добре, може и с миксер. Късаме по малко от тестото, поставяме във всяка част по кубче шоколад и оформяме топчета. Пържим ги в много олио до златисто. Отделно сваряваме за 20 минути сироп от посочените продукти. Добавяме топките и ги варим 3 минути в сиропа. Изваждаме ги, редим в подходящ съд и ги сервираме изстинали.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Тропическата феерия на Нонг Нуч в Сиам

Някога Тайланд се е наричал Сиам, така някои го назовават и днес. Това е единствената страна в Югоизточна Азия, която е запазила своята независимост по времето, когато всичките й съседи са били европе...

МИЛАНО – любов от пръв поглед

Италианците обичат да казват, че Милано не е туристически град. Според тях в Милано или се учи, или се работи. Всъщност това е един красив и изискан град, в който човек се влюбва от пръв поглед. ...

Оформяне на малка градинка

В малките дворчета - миниатюрни лехи Миниатюрни лехи, които почти не заемат място, можете да направите във всеки един ъгъл на градината си. Обикновено такива лехички се правят от 2-3 храста мног...

Направете си версайска леха

Версайската леха се отличава по това, че през нея цветята цъфтят през цялото лято и при това не се нуждаят от отглеждането на разсад. Като правило, версайската леха има кръгла форма и в средата й има ...

Начало