ЗАКУСКА
Пърженки
Прoдукти: 500 г брашно, 150 г сирене, 2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 щипка сода бикарбонат, 1 ч.л. кристална захар, 1 к.ч. пудра захар, 1 1/2к.ч. мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме сиренето на ренде и го разбъркваме с яйцата. Разбиваме сместа добре и прибавяме към нея останалите продукти. Омесваме средно твърдо тесто и го разточваме на кора с дебелина около 5 мм. Разрязваме кората на правоъгълници, които изпържваме в сгорещената мазнина. Поднасяме ги топли, поръсени с пудра захар.
ОБЯД
Супа пюре от пресни домати
Продукти за 5 порции: 750 г домати, 1 ч.ч. ориз, 50 г пушени гърди, 1 морков, 1 парче целина, 1-2 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, 1 с.л. захар, 30 г краве масло, дафинов лист, черен пипер, сол, 6-7 ч.ч. костен бульон.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на ситно пушените гърди, морковите, целината и лука. Запържваме ги в мазнината и прибавяме към тях 500 г обелени и настъргани домати, чесъна, захарта и по-голямата част от ориза. Заливаме с част от бульона, кипваме и варим 25-30 мин на тих огън, като към края на варенето посоляваме и прибавяме дафиновия лист. Прекарваме сварените продукти през сито, разреждаме полученото пюре с останалия бульон и прибавяме маслото. Отделно в малко мазнина задушаваме останалите обелени и нарязани домати. Сваряваме ориза в малко бульон. Прибавяме задушените домати и сварения ориз към супата, поръсваме с черен пипер и поднасяме.
Плакия от зелен фасул с прясно мляко
Продукти за 4-5 порции: 1 кг млад зелен фасул, 2 глави лук, 3-4 пиперки, 2 глави чесън, 2-3 домата, 1 непълна ч.ч. олио, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Изчистваме, измиваме и нарязваме фасула. Отделно нарязваме на ситно лука, пиперките и чесъна, посоляваме, поръсваме с червен пипер и разбъркваме. В тенджера нареждаме фасула на 2-3 пласта, като между тях ръсим със сместа от лука и пиперките. Заливаме ястието с олиото и 1 ч.ч. вода и го слагаме да се вари на умерен огън. Щом фасулът започне да омеква, прибавяме млякото и продължаваме да варим. Когато ястието остане с малко сос, прибавяме доматите, нарязани на дребно, и поръсваме със ситно нарязани магданоз и копър. Доваряваме плакията на слаб огън.
Маков кекс
Прoдукти: 2 яйца, 1 к.ч. прясно мляко, половин пакетче краве масло, 200 г пудра захар, 200 г брашно, 1 бакпулвер, 100 г маково семе, 2 ванилии.
Нaчин на приготвяне: Размекваме маслото до стайна температура и го разбиваме заедно със захарта, докато побелее. При непрекъснато бъркане прибавяме един по един жълтъците. След това лъжица по лъжица сипваме последователно прясното мляко и пресятото с бакпулвера брашно. Попарваме маковото семе във вряла вода, отцеждаме го много добре и го слагаме в тестотозаедно с ванилиите. Накрая прибавяме разбитите на сняг белтъци и внимателно разбъркваме. Изсипваме тестото в намазана с масло и поръсена с брашно форма за кекс. Печем сладкиша в умерена фурна.
ВЕЧЕРЯ
Кашкавалени топчета
Продукти за 4 порции: 400 г кашкавал, 2 яйца, 3-4 с.л. брашно, 1 к.ч. олио.
Нaчин на приготвяне: Избираме твърд кашкавал и го настъргваме на ситно ренде. Прибавяме брашното и разбитите яйца и омесваме гъсто тесто /ако е необходимо, добавяме още брашно/. От тестото оформяме топчета, колкото орех, които изпържваме в силно загрятата мазнина.
Сладко макаронено рагу
Прoдукти: 250 г макарони, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ванилия, 120 г захар, 4 яйца, 250 г настъргано сирене, 150 г твърд кашкавал, 5 с.л. масло, 1-2 с.л. галета, 1-2 с.л. пудра захар
Нaчин на приготвяне: Кипваме заедно водата и млякото и сваряваме макароните, внимавайки да не се разварят. Отделно разбиваме яйцата със захарта, докато захарта се стопи. Ароматизираме с ванилията. Прибавяме настърганото сирене, настъргания кашкавал и объркваме внимателно яйчената смес. Изсипваме макароните в намаслена тавичка. Заливаме ги със сладко-солената смес, поливаме отгоре с разтопено масло, наръсваме с галета и печем в умерена фурна, докато десертът приятно поруменее. Преди сервиране поръсваме с пудра захар.
Грахова супа с тиква Прoдукти: 1 ч. ч. грах, 2 средни картофа, 300 г тиква, 1 глава лук, ситно нарязана мента, смлян черен пипер, 1/4 ч. л. червен пипер, сол Нaчин на приготвяне: В тенджера сва...
Психолозите ни съветват на всеки три месеца да сменяме прическата си, веднъж годишно да разместваме мебелите вкъщи, а на всеки три години да ги сменяме и да ремонтираме дома си, ако искаме да запазим ...
Ако ни се иска да си направим игликина поляна както в песните и приказките, трябва да се съобразим с естествените изисквания на тези горски чеда. Въпреки че понасят все още слабото пролетно слънце, на...
Близо дo Солун се простира загадъчен полуостров, на който времето сякаш е спряло. Широк десет и дълъг петдесет километра, Атон е кътче от земния рай, приютило двайсет манастира, кацнали върху надвесен...