Още рецепти » 01 юли

 01 юли

ЗАКУСКА

Макарони на фурна

Прoдукти: 400 г макарони, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 200 г сирене, 100 г кашкавал, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода, отцеждаме, изплакваме ги и ги заливаме с половината от разтопеното масло. В намаслена тавичка разстиламе половината от сварените макарони, а върху тях поръсваме натрошеното сирене. Покриваме с останалите макарони и заливаме със смес от млякото, брашното, останалото масло и малко сол. Печем в силно загрята фурна. Поръсваме готовите макарони с настъргания кашкавал.

ОБЯД

Чорба от зелен фасул

Прoдукти: 500 г пресен зелен фасул, 1 глава лук, 2 домата, 3 с.л. олио, 4-5 зелени джанки, 1 ч.л. брашно, 1-2 скилидки чесън, чубрица, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме фасула на малки парченца. В 1 л вряща вода слагаме ситно нарязания лук, олиото и сол. След 5-6 мин слагаме и зеления фасул и варим на умерен огън, докато поомекне. Прибавяме нарязаните домати, джанките и чубрицата и оставяме да къкри още 20-25 мин на тих огън. Накрая при непрекъснато бъркане сипваме размитото с малко вода брашно, добавяме ситно нарязаните чесън и магданоз и отсраняваме от огъня.

Мусака от риба

Прoдукти: 1 кг филе от риба, 1 кг картофи, 1 ч.ч. настърган кашкавал, 1 ч.ч. прясно мляко, 3 яйца, 1 к.ч. олио, черен пипер и сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме рибата в подсолена вода и я нарязваме на малки парчета. Обелваме картофите и ги нарязваме на филийки. Покриваме дъното на намаслена тавичка с 1 ред картофи, разстиламе част от сварената риба, поръсваме с черен пипер и посоляваме. Отгоре нареждаме отново картофи, а върху тях риба и т.н. Завършваме с ред картофи. Добавяме олиото и печем мусаката в умерена фурна. Десетина минути преди да извадим от фурната заливаме с разбитите в прясното мляко яйца. Щом заливката се запече, поръсваме с настъргания кашкавал и след 3-4 мин изваждаме мусаката от фурната.

Бърз яйчен десерт

Прoдукти: 4 яйца, 2 с.л. пудра захар, 4 с.л. брашно, 1 ванилия, 1 с.л. счукани орехови ядки, 1 к.ч. прясно мляко, 1 щипка настъргана лимонова кора, лимонов сок, пудра захар за поръсване, изцедени плодове от сладко и ром /коняк/ за гарниране.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме с 1 с.л. пудра захар и настърганата лимонова кора. Отделно с останалата захар и 1 капка лимонов сок разбиваме белтъците на сняг. Прибавяме към разбитите жълтъци, като бъркаме внимателно, брашното, което сме пресяли с ванилията, смлените орехови ядки и белтъчния сняг. Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно тавичка и печем 20 мин в предварително загрята силна фурна. След като десертът изстине, го нарязваме на парчета и го поръсваме с пудра захар, ароматизирана с ванилия. Гарнираме го с изцедени плодове от сладко, предварително накиснати в ром или коняк.

ВЕЧЕРЯ

Кашкавал на тиган

Прoдукти: 400 г кашкавал, 3-4 с.л. брашно, половин пакетче краве масло.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме кашкавала на 4 филийки, които потапяме в студена вода и след това овалваме в брашното. Изпържваме ги на умерен огън в сгорещеното масло.

Шоколадова пяна

Прoдукти: 1 1/2 шоколад /около 150 г/, 2 с.л. вода, 5 яйца, 180 г пудра захар, 50 г бренди.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме шоколада на водна баня. Прибавяме захарта, водата и разбъркваме, докато се разтопи захарта. Отделяме жълтъците и постепенно ги прибавяме към сместа, като разбъркваме на водна баня, докато се сгъсти. Прибавяме брендито. Постепенно прибавяме разбитите на твърд сняг белтъци, разделяме шоколадовата пяна в 4-6 чаши и ги държим 2 часа в хладилник.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Мебели за растения

Стайните растения – това са нашите живи украшения, а създаването на композиции от тях е едно от най-увлекателните занимания. Този, който е надарен с талант да отглежда и да поддържа живота на тези “зе...

Фен Шуй в спалнята

На древния език на китайските мандарини Фен Шуй означава буквално „вятър и вода". Изкуството с елементи на философия съществува от 4000 години, а целта му е да ни научи как да подредим дома си така, ч...

Кога не бива да се приема аспирин?

Аспиринът е утвърден отдавна като неизменно лекарство в домашната аптека, надценявано или недооценявано, но необходимо. Той е едно от най-старите лекарствени средства, производно на салициловата кисел...

Тибетски рецепти за изчистване на бъбреците

Древните лекари смятали бъбреците за основата на живота. Те повече от другите органи страдат при екологични проблеми, най-вече от негативното въздействие на лошата питейна вода. Всички вредни вещес...

Начало