Още рецепти » 22 април

 22 април

ЗАКУСКА

Тиганици от сухари

Прoдукти: 300 г сухари от бяло брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 3 с.л. захар, 2 ябълки, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сухарите на ситно и ги накисваме в млякото. След 30 мин прибавяме обелените и настъргани ябълки, захарта и разбитите яйца. Оформяме от сместа тънки питки, които изпържваме в сгорещената мазнина.

ОБЯД

Супа от юфка и зеленчуци

Прoдукти: 150 г юфка, 2 глави лук, 2 моркова, 1 връзка зелен лук, 2 тиквички, 1 глава целина, 150 г зелен фасул, половин пакетче краве масло, 1 скилидка чесън, 2-3 с.л. настърган кашкавал, джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме стария и зеления лук, тиквичките, морковите и целината. Заливаме с 2 л студена подсолена вода и слагаме на огъня. Когато водата заври, прибавяме нарязания зелен фасул. Изчакваме фасула да омекне и заливаме с маслото, в което сме запържили счукания чесън. Прибавяме юфката и доваряваме супата. Накрая поръсваме със ситно нарязан джоджен и отстраняваме от огъня. Непосредствено преди сервиране прибавяме настъргания кашкавал.

Пикантен гулаш

Прoдукти: 2 моркова, 2 зелени чушки, 1 тиквичка, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, 2 с.л. олио, 500 г домати, 1 ч.л. майорана, 6 твърдо сварени яйца, 1 връзка зелен лук, половин връзка магданоз, червен и черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме морковите на ивички, чушките на кръгчета, тиквичките - на кубчета. Ситно нарязания стар лук и чесъна изпържваме в горещото олио, наръсваме с червен пипер и прибавяме зеленчуците. Задушаваме с малко вода. Слагаме нарязаните на парченца домати, сипваме още 1 ч.ч. вода и варим 10-15 минути. Прибавяме черния пипер и майорана, разбъркваме. Нарязваме яйцата на четвъртинки или на дребни парченца и ги разпределяме в чиниите, наливаме гулаша и поръсваме със ситно нарязаните зелен лук и магданоз.

Десерт от стари кифли или козунак

Прoдукти: 6 по-големи кифли, 1 л прясно мляко, 1 к.ч. захар, 1 к.ч. сушени кайсии, смокини и фурми, 3-4 с.л. пудра захар, 3-4 яйца, 1 ванилия, 1 пакетче дребни бонбони

Нaчин на приготвяне: Нарязваме сушените плодове на парченца и ги заливаме с малко коняк или ром. Оставяме ги да киснат няколко часа и ги отцеждаме. Разбиваме хубаво яйцата с миксер, прибавяме ароматизираното с ванилията мляко и накрая- отцедените от алкохола сушени плодове. Нарязваме кифлите на не много дебели филийки. В тавичка карамелизираме на умерен котлон захарта, отгоре подреждаме филийките козунак и заливаме с млечната смес. Печем в умерена фурна, докато козуначените резени поруменеят, обръщаме тавичката в десертна чания и украсяваме с бонбонките. Може да поръсим сладкиша със смлени орехи или кокосови стърготини.

ВЕЧЕРЯ

Копривени кюфтета

Прoдукти: 500 г коприва, 3-4 сварени и размачкани с вилица картофа, 2 яйца, черен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Скълцваме ситно и попарваме копривата с подсолена кипяща вода, докато омекне. Отцеждаме я и прибавяме намачканите картофи, разбитите яйца и черния пипер. Посоляваме и разбъркваме. Със супена лъжица загребваме от сместа и пущаме във сгорещената мазнина.

Макарони със сос от извара

Прoдукти: 400 г къси макарони, 250 г извара, половин пакетче краве масло, 4 с.л. захар, 2 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. канела.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в леко подсолена вода и ги отцеждаме. Отделно разбиваме изварата с разтопеното масло, захарта и канелата. При непрекъснато бъркане сипваме мляко, докато получим средно гъст сос. Заливаме макароните с приготвения сос, разбъркваме и разпределяме в чиниите за сервиране.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Вкусотии с тиква

Грахова супа с тиква Прoдукти: 1 ч. ч. грах, 2 средни картофа, 300 г тиква, 1 глава лук, ситно нарязана мента, смлян черен пипер, 1/4 ч. л. червен пипер, сол Нaчин на приготвяне: В тенджера сва...

Непознатата лахеналия

Едно модерно луковично растение, което се появи у нас от няколко години. Много от любителите са го засадили на открито и са претърпели провал. Тези многогодишни растения не само при нашите условия, а ...

Време е да приберете саксиите

Не е възможно да се каже точна дата, на която трябва саксийните растения да се преместят в помещенията: по отношение на времето годините не са съвсем еднакви, а и климатичните особености на различните...

Евкалиптът – модерното растение за балкон

Евкалиптът - това чудо на природата, през зимния сезон ще бъде едно от модерните екзотични саксийни растения в Европа. Родът обхваща около 660 вида дървета и храсти, произхождащи от Австралия и Танзан...

Начало