ЗАКУСКА
Пърженки с кашкавал
Прoдукти: 80 г краве масло, 80 г брашно, 400 мл прясно мляко, 150 г кашкавал, 4 жълтъка, индийско орехче, черен пипер, сол, 1 яйце, 1-2 с.л. галета, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Приготвяме светла запръжка от маслото и брашното. Разреждаме с млякото и варим до получаването на гъст сос. Прибавяме настъргания кашкавал, разбитите жълтъци и подправките. Посоляваме на вкус и омесваме гладко тесто, което оформяме като правоъгълник върху намаслена тавичка. Оставяме тестото да престои една нощ на хладно. На другия ден изрязваме от него правоъгълничета, които потапяме в разбитото яйце, овалваме в галетата и пържим от двете страни в сгорещеното олио. Поднасяме пърженките топли.
ОБЯД
Супа от хляб
Прoдукти: 1 с.л. вегета, 3 филии сух бял хляб, 5-6 с.л. настъргано сирене, 3 яйца, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и прибавяме към тях натрошените хляб и сирене. Разбъркваме добре сместа. Отделно слагаме вегетата да ври в 1 л кипяща вода. След 5 мин към получения бульон прибавяме постепенно при непрекъснато бъркане хлебната смес и яйцата. Оставяме супата да къкри 10 мин на слаб огън, като внимаваме да не заври. Подправяме с лимонов сок.
Пикантна яхния с гъби
Прoдукти: 4-5 домата, 500 г гъби, 3 глави лук, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, 1 ч.л. ситно нарязан джоджен, 1-2 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 1 к.ч. олио, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука много ситно и го задушаваме в олиото. Прибавяме брашното и го запържваме до златисто, поръсваме черния и червения пипер. Сипваме гъбите, които предварително сме нарязали на парченца и сме попарили във вряла вода. Прибавяме обелените и настъргани домати и ситно нарязаните магданоз и джоджен. Варим яхнията на умерен огън.
Портокалов десерт
Прoдукти: 3 портокала, 40 г лешници, 2 с.л. мед, 1 щипка канела, 1 щипка счукан карамфил.
Нaчин на приготвяне: Обелваме портокалите, почистваме белите влакна и ги нарязваме на кръгли филийки. Подреждаме филийките в тавичка и ги поръсваме с едро нарязаните лешници, счукания карамфил и канелата. Отгоре поливаме с разтопения мед и печем 20 мин в предварително загрята гореща фурна.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от картофи и ориз
Прoдукти: 6 картофа, 2 к.ч. ориз, 2 яйца, 50 г сирене, 1 глава лук, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол, брашно за овалване, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите, обелваме ги и ги пасираме. Отделно в подсолена вода сваряваме ориза. Размесваме го с картофеното пюре, яйцата, натрошеното сирене, нарязаните на ситно лук и магданоз. Подправяме със сол и черен пипер. Разбъркваме сместа добре и оформяме кюфтетата, които овалваме в брашно и пържим в силно сгорещено олио.
Кисел от бадемово мляко
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 150 г захар, 120 г пшенично или картофено нишесте, 100 г бадемови ядки.
Нaчин на приготвяне: Отделяме 1 ч.ч. от прясното мляко, а в останалото сипваме бадемите, които сме обелили и счукали много добре в хаванче. Кипваме и прибавяме захарта. Размиваме нишестето в отделеното мляко, след което постепенно при непрекъснато бъркане го изсипваме в бадемовата смес. Продължаваме леко да разбъркваме, докато киселът кипне. Тогава го отстраняваме от огъня, оставяме го да поизстине и го разливаме в чиниите за сервиране. Поднасяме кисела студен.
Лицето издава,че не ни достигат витамини, прекаляваме с кафето и пренебрегваме зеленчуците. А също, че сме изнервени, недоспали, препушили, занемарили сме спорта и все отлагаме покупката на качествена...
През лятото значителна част от свободното си време прекарваме на откритата тераса или на верандата. Това е мястото където пием кафето си, четем, приемаме гости или просто почиваме. Такова допълнително...
Умора, болки в стомаха, мускулите, ставите или главата, световъртеж, безсъние, сърцебиене, хипертония, екзема... В повечето случаи тези здравословни проблеми са знак, че нещо не е наред с нашата вегет...
Незабележим, но жизненоважен рефлекс, правилното дишане е тайната на добрата форма, на физическото и психическото равновесие. Ценен капитал, от който зависи здравето ни, то може да се развие и поддърж...