ЗАКУСКА
Печени филии с пушено сирене
Прoдукти: 1 франзела, 200 г пушено сирене, 50 г краве масло.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хлебчето на филии, които намазваме с тънък пласт масло. Отгоре нареждаме парченца пушено сирене с дебелината на филията. Слагаме ги в тавичка и запичаме в предварително загрята фурна.
ОБЯД
Супа „Асорти”
Прoдукти: 1 глава карфиол, 1 глава целина, 1 по-голяма гулия, 2 моркова, 1 корен от магданоз, 2 зелени чушки, 3 домата, 1 шепа сушени гъби, 1 скилидка чесън, 1 глава лук, 1 парченце кашкавал, 6 ч.ч. вода, 3 с.л. олио, 2 дафинови листа, сол, майоран, джинджифил, щипка мляна чубрица.
Нaчин на приготвяне: Накъсваме карфиола на розички, а доматите, чушките и лука нарязваме на ситно. Почистваме зеленчуковите корени, нарязваме ги на малки кубчета и задушаваме около 15 минути в олиото. Накисваме гъбите, отцеждаме ги и ги нарязваме. Прибавяме чушките и лука и сваряваме в подсолена вода. Прехвърляме тази смес при задушените корени, добавяме карфиола, доматите и подправките, наливаме още топла вода, посоляваме и варим 20 минути. Сервираме супата топла.
Мусака от зеле с картофи
Прoдукти: 1 средно голяма зелка, 500 г картофи, 250 мл олио, черен пипер, сол; зa заливката: 3 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зелето на тънки ивици, посоляваме го, намачкваме го с ръце и го оставяме да престои 1 час. В 1 к.ч. олио изпържваме нарязаните на филийки и посолени картофи. В останалата мазнина и 1 к.ч. вода задушаваме зелето на слаб огън, докато омекне. В намаслена тавичка нареждаме последователно пласт задушено зеле, пласт картофи, отново зеле и отново картофи. Отгоре заливаме с разбитите в прясното мляко яйца, посоляваме леко и запичаме в умерена фурна.
Ромски кекс
Прoдукти: 100 г брашно, 100 г захар, 4 яйца, 100 г смлени орехи или лешници, 1 ч. л. какао на прах, пудра захар за посипване.
Нaчин на приготвяне: Омесваме добре всички продукти, слагаме тестото в намазана с масло и посипана с брашно форма и печем при ниска температура. Топлия кекс посипваме с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Гювечета по украински
Продукти за 2 гювечета: 1 ч.ч. настърган кашкавал, 1 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. накълцан лук, 2 яйца, 2 домата, сол, черен пипер, многолистно тесто.
Нaчин на приготвяне: Облицоваме дъното и стените на гювечетата с многолистно тесто. Смесваме всички продукти за плънката и я разпределяме в гювечетата. Захлупваме и печем в гореща фурна 15 минути. После махаме капачето, намаляваме температурата и печем още 10-15 минути.
Варени круши
Прoдукти: 4 едри и твърди круши, 320 г захар, 375 мл вода,1/2 лимон, нарязан на резенчета, пръчка канела
Нaчин на приготвяне: Обелваме тънко крушите, разрязваме ги на две по дължина и изчистваме семките. В плитка тенджера с дебело дъно кипваме водата, захарта и лимоновите резенчета. Подреждаме крушите с плоската страна надолу и ги оставяме в сиропа да се варят 10 мин., докато омекнат. По време на варенето добавяме пръчката канела или 4 зърна карамфил и ½ ч.л. джинджифил към сиропа. Ако искаме десертът да е по-ефектен, може да го оцветим със сладкарска боя или да налеем в сиропа 100 мл десертно червено вино. Изваждаме крушите, нареждаме ги в голяма десертна чиния, вадим лимоновите резени, канелата и карамфила от сиропа и заливаме крушите. Сервираме ги топли или студени.
Ориентировачни срокове за сеитба на разсади и засаждане на открито на ранни зеленчуци, както и за сеитба на разсади за отглеждане на зеленчуци в оранжерии с пластмасово покритие РАННИ ЗЕЛЕНЧУЦИ, ...
Церопегията (Ceropegia) е от семейство Асклепиеви. Този род включва около 180 вида, които растат из всички тропически райони. Най-разпространен е Ceropegia Woodii – светлолюбиво сукулентно растение...
Хиперактивното поведение у децата обикновено не е самостоятелно явление. Почти винаги то се съчетава с дефицит на вниманието и с обучителни затруднения. Касае се за лека, предимно дисфункционална мозъ...
Есента е време за увеличена активност на бъбреците. За да си представим какво е тяхното натоварване, ще подчертаем само един факт - за 24 часа бъбреците средно 60 пъти пропускат през себе си кръвта, к...