Още рецепти » 19 октомври

 19 октомври

ЗАКУСКА

Сандвичи с ябълково пюре

Прoдукти: 4 малки хлебчета, 11/2 ч.ч. гъсто ябълково пюре, 1-2 с.л. стафиди, захар, канела.

Нaчин на приготвяне: Изрязваме от хлебчетата капачета и ги издълбаваме. Пълним ги с ябълково пюре и стафиди и ги поръсваме със захар и канела. Подреждаме ги в намаслена тавичка и запичаме в умерена фурна.

ОБЯД

Супа от картофи

Продукти за 4 порции: 1 глава лук, 2 моркова, 1 главичка целина, 5 картофа, 20 г ориз, 1 яйце, лимон, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме в подсолена вода лука, морковите и целината, нарязани на кубчета. Прецеждаме бульона и сипваме в него нарязаните също на кубчета картофи. След като поврят, прибавяме ориза. Готовата супа застройваме с лимона и яйцето.

Мусака от моркови с ориз

Продукти за 4 порции: 6-8 моркова, 1 ч.ч. ориз, 1 глава лук, 3-4 с.л. олио, четвърт пакетче краве масло, 6-8 домата, 2 яйца, листа от целина, магданоз, сол, брашно, прясно мляко.

Нaчин на приготвяне: В тенджера със сгорещено олио задушаваме 10 мин нарязания на ситно лук и морковите, нарязани на кръгчета. Продължаваме да ги задушаваме на слаб огън, докато омекнат, като от време на време прибавяме по малко гореща вода. Запържваме ориза в маслото, посоляваме, заливаме го с 1 ч.ч. гореща вода и го оставяме да ври, докато понабъбне. Нарязваме доматите на филии. Покриваме дъното на намаслена тавичка с част от нарязаните домати и поръсваме със сол и смес от ситно нарязани магданоз и листа от целина. Над тях разстиламе половината от задушените моркови и покриваме с набъбналия ориз. Отново нареждаме филии от доматите, поръсени със сол, магданоз и листа от целина. Върху тях разстиламе останалите моркови и най-отгре покриваме с доматени филийки. Заливаме мусаката с 1 ч.ч. гореща вода или бульон и я печем 25-30 мин в силна фурна. Изваждаме и заливаме мусаката с гъста паста, приготвена от брашно, прясно мляко и масло. Запичаме до зачервяване на пастата.

Грис халва

Прoдукти: 1 ч.ч. олио, 2 ч.ч. грис, 3 ч.ч. захар, 4 ч.ч. вода, ванилия, 1 с.л. ром, сладко от портокалови кори, кора от настърган лимон

Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме олиото и пържим гриса до поруменяване. Изсипваме в плитка тавичка и заливаме с горещия сироп от захарта и водата, който сме ароматизирали с рома, ванилията и лимоновата кора. Сиропът задължително трябва да е врял.Покриваме с чиста кърпа,която притискаме с капак /ако десертът е в тенджера/ или с дъска /ако е в тавичка/. Когато грис-халвата набъбне и изстине, режем я на ромбчета, които украсяваме с кори от портокалово сладко.

ВЕЧЕРЯ

Омлет с лук

Продукти за 1 порция: 3 яйца, 1 домат, 2 червени чушки, 1 глава лук, четвърт пакетче краве масло, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на тънки и дълги ивички и го задушаваме в половината от мазнината. Слагаме нарязаните чушки, а като омекнат прибавяме обеления и настърган домат. Позапържваме и посоляваме. Отделно в останалата мазнина изпържваме омлета, слагаме в средата му горещата плънка, сгъваме го на две и поднасяме.

Желиран крем с кисело мляко

Прoдукти: 2 кофички кисело мляко, 200 г захар, сокът и кората от 1 лимон, 2 с.л. желатин, 100 г орехови ядки, 50 г стафиди.

Нaчин на приготвяне: Сипваме захарта към киселото мляко и разбиваме много добре. Прибавяме лимоновия сок и ситно настърганата лимонова кора, ситно нарязаните орехови ядки и стафидите. Отделно накисваме желатина в студена вода и след това го разтваряме на водна баня. Оставяме го малко да поизстине и го сипваме в млечната смес. Разбъркваме и разсипваме крема в стъклени чаши, които слагаме в хладилника за 2-3 часа. Украсяваме желиралия крем с плодове от сладко или захаросани плодове и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Консервиране на кайсии

Сладко от кайсии Пpoдукти: 1 кг кайсии, 1 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина, 1 ч.ч. вода Нaчин на приготвяне: Отстраняваме костилките и обелваме кайсиите. Оставяме ги да преседят 3-4 часа в ут...

Тунбергията цъфти до късна есен

Тунбергията (Thunbergia alata) е красиво виещо се растение, което не издържа на студ. Произхожда от Югоизточна Африка. В родината си е многогодишно, но у нас расте за един сезон. Не е взискателно към...

Тъмните бенки са опасни

За бенките и опасностите, които крият, разговаряме с д-р Веселин Илиев - Д-р Илиев, опасни ли са бенките? - Опасни са по-големите, които имат неравна повърхност, косми или са силно пигментир...

5 практични идеи за голямата баня

В центъра на всяка баня е изворът на живота – водата. Отмина времето на унифицирането на тези помещения в дома. Следващите няколко идеи могат да ви вдъхновят и следвайки ги, да постигнете красота и...

Начало