Още рецепти » Какви са симптомите при острия гастрит

 Какви са симптомите при острия гастрит

При острия гастрит стомашната лигавица се зачервява, набъбва, разранява се, некротизира, може и да кърви.
Клиничната картина се проявява най-често непосредствено или няколко часа след въздействието на причинителя. Получава се тежест в епигастралната област, чувство на прилошаване, гадене и повръщане на храна с лоша миризма, примесена със слуз, а може и с кръв. Болните имат болки горе в корема, загубват апетит, изпитват силна жажда. Кожата им е бледа, езикът обложен. Може да се появят и сърдечно-съдови смущения, колапс. Клиничната картина е особено тежка при т. нар. корозивен гастрит, както и при флегмонозният. Последният се причинява от силно токсични инфекциозни агенти и протича с висока температура и септично състояние. Наблюдава се сравнително рядко. При корозивния гастрит във възпалителния процес участват хранопроводът и червата. Получават се дълбоки некрози, понякога с пробив на стомашната стена, които предизвикват остра болка зад гръдната кост и в стомаха при постоянни позиви за повръщане.

Как се поставя диагнозата?

Диагнозата на острия гастрит се поставя по клиничните прояви, понякога се налага фиброгастроскопия - за уточняване степента на поражение. Съчетава се със стомашна биопсия за по-пълно морфологично изследване. Гастроскопия при свръхострите форми - корозивен и флегмонозен гастрит не се препоръчва и трябва да се избягва, поради опасност от перфорация и перитонит.

Лечението – комплексно

Протичането на обикновения остър гастрит е благоприятно. Той продължава 2-3 или повече дни и при съответен хранителен и лечебен режим оздравява. Отначало болните се поставят на глад с постепенно захранване с леки, недразнещи храни при приемане обилно на течности (чайове, а при необходимост и парентерално при по-тежки случаи.) При необходимост се провежда и медикаментозно лечение - антибактериално и протектиращо стомашната лигавица.

Автор: д-р Маргарита Етърска

Представяме Ви:

Направете си вино от касис

Виното от касис е много полезно с ценните си съставки и приятния си аромат. Не се приготвя трудно. Касисът се отличава от червеното и бяло френско грозде с по-голямото захарно съдържание и по-силен ар...

Време е да приберете саксиите

Не е възможно да се каже точна дата, на която трябва саксийните растения да се преместят в помещенията: по отношение на времето годините не са съвсем еднакви, а и климатичните особености на различните...

Опасни ли са бенките?

Очарователни, когато са красиво разположени върху лицето или деколтето, напоследък бенките все по-често тревожат дерматолозите, които ги наричат „бомба със закъснител". Кои са причините за преобразува...

Консервиране на чорбаджийски чушки

Студено мариновани чорбаджийки Прoдукти: 2 кг чорбаджийски чушки, 150 г сол, 150 г захар, 300 мл оцет, 1 глава чесън, 2 връзки копър Нaчин на приготвяне: Измиваме чушките и изрязваме дръжките и...

Начало