Още рецепти » Лимон можем да си прихванем и сами

 Лимон можем да си прихванем и сами

Българинът обича да отгледа сам лимоново дръвче вкъщи, на двора, на балкона. Да си посее сам семката, след това да я ашладиса от лимона на съседа, защото е много хубав. Това е така от край време. Обаче дори и сега пазарът ни не предлага в изобилие цитрусови дръвчета. Да видим как можем да си "прихванем" и отгледаме сами лимоново дръвче.

Лимонът се размножава чрез резници, чрез въздушни отводи и чрез присаждане

Размножаването чрез резници се прави през цялата година, но най-добре е от юли до август. Вземат се полувдървесинени клонки от млади растения с дължина 8-10 см (4-5 листа), като долният отрез се прави на 2-3 см под коляното, а горният на 1 см от последния лист. Резниците се вкореняват за 25 - 30 дни в пясък, под стъкло, при t°18-20. Ако използвате коренообразуващи стимулатори, става по-бързо и по-сигурно.
Размножаването чрез въздушни, отводи е много сигурен начин и лично аз го предпочитам и препоръчвам. На полувдървесинена (2-годишна) клонка се обелва кората във форма на пръстен с дебелина 1 см. Нахлузвате отворена от двете страни найлонова торбичка и я привързвайте плътно на 10-15 см под обелената кора. Напълвате я с торф, така че пръстенчето да попадне в средата и отгоре я прикрепяте по-свободно,за да поливате. След около 25-30 дни на обеленото място се образува калус, а по-късно и корени. Сваляте торбичката, отрязвате клонката под мястото на образувалите се корени и засаждате вкоренения резник в лека почвена смеска в неголяма саксия (№ 8-10).
Размножаването чрез присаждане се състои в облагородяване на 2-3-годишни семеначета от лимон или портокал. Семената им се засяват непосредствено след изваждането им от плода, в противен случай губят кълняемост. Присаждането се прави на пъпка от юни до август. Предимството на този метод е, че дивите подложки индуцират по-силен растеж и растенията стават по-студоустойчиви.

Автор: Гергана Владимирова

Представяме Ви:

Бодливите пазачи

Ако откриете, че някой бодливко е харесал градината ви, няма причина да се притеснявате. Той не само не би навредил на растенията, но ще свърши и добра работа. Грижливи градинари са направили едно с...

Как да сготвим калмари

Панирани калмари Прoдукти: 8 калмара, 4 с.л. галета, 2 яйца, 1/2 ч.ч. олио. Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме калмарите. Нарязваме ги на парчета, които потапяме последователно в галет...

Слънцето на Корфу

Остров Корфу (Керкира) има славата на едно от най-романтичните места в света. Дължи го вероятно на факта, че съчетава в себе си екзотичен привкус, топлотата и непренудеността на южните народи, но най-...

Вашите рецепти за плодови сладкиши

ЖУЛИЕТА ЯХДЖИЯН, гр. СОФИЯ Кейк с ябълки Прoдукти: 3 ч.ч. обелени и настъргани ябълки, 3 ч.ч. брашно, 1 1/2 ч.ч. захар, 3/4 ч.ч. олио, 1 ч.ч. едросмлени орехи, 1 бакпулвер, малко настърг...

Начало