Още рецепти » 18 май

 18 май

ЗАКУСКА

Тутманик на руло

Прoдукти: 1 кг брашно, 20 г мая за хляб, 1 равна с.л. захар, 1 ч.л. сол, 500 мл прясно мляко, 1 к.ч. олио, 2 пакетчета краве масло, 3 яйца, 200 г сирене.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в млякото. Прибавяме захарта, солта и 3 с.л. олио. При непрекъснато бъркане постепенно сипваме брашното. Замесваме тесто, разделяме го на 5 части и го оставяме да втаса. После разделяме всяка част от тестото на 4 топки. Разтегляме топките на питки и ги слепваме две по две с размекнатото масло. Разточваме от слепнатите питки правоъгълна кора. Намазваме кората със смес от маслото и останалото олио и поръсваме отгоре с натрошено сирене, което сме размесили с разбитите яйца. Отгоре слагаме другите две питки, разточени на кора. Намазваме отново с мазнина, поръсваме със сместа от сирене и яйца и навиваме на руло. По този начин обработваме и останалите четири части от тестото. Така получаваме 5 рула, които нареждаме в намаслена тавичка. Оставяме тутманика да втаса и след това го изпичаме в умерено загрята фурна. Изваждаме готовия тутманик от фурната, намазваме го с масло и го покриваме с кърпа.

ОБЯД

Чорба от телешко месо с грах

Продукти за 4 порции: 300 г обезкостено телешко месо, 3 с.л. олио, 1 глава лук, 2-3 моркова, 1 парче целина, 1 ч.ч. отцеден стерилизиран грах, сол.

Нaчин на приготвяне: Слагаме в суха тенджера нарязаното на малки хапки месо. Загряваме го на умерен огън, докато побелее, след което наливаме олиото, прибавяме ситно нарязания лук и нарязаните на кубченца моркови и целина и запържваме. Наливаме 1 л гореща вода, посоляваме и варим на умерен огън, докато се сварят продуктите. Отделно пасираме отцедения грах, прибавяме го към чорбата и варим още 10 мин.

Печено по унгарски

Продукти за 5-6 порции: 1 кг месо (телешко или свинско), 100 г бекон или шунка, 5-6 кисели краставички, сол, черен пипер, подправки за месо по избор, 2-3 глави лук, 4-5 скилидки чесън, олио, 4-5 с.л. кисело мляко.

Нaчин на приготвяне: Измитото месо разделяме на две парчета. Начукваме ги, осоляваме, поръсваме с подправките и шпиковаме с нарязаната на ивички шунка и парченца краставичка. Тук-там слагаме и скилидки чесън. Завързваме парчетата с дебел конец, сгорещяваме олио в тиган с дебело дъно или тефлонов и пържим месото до равномерното му поруменяване. Добавяме 2-3 глави ситно нарязан лук, дафиновия лист, бахара и черния пипер. Наливаме малко топла вода и оставяме да ври. Когато месото омекне, го изваждаме, а соса прецеждаме. Връщаме соса на котлона и му прибавяме разбитото кисело мляко и бучка масло. Нарязваме печеното на филии, разпределяме по чиниите, заливаме със соса и гарнираме с картофено пюре.

Торта “Праскова”

Прoдукти: 1 готов блат за торта, 1 буркан компот от праскови /обелени/, 1 ч.ч. конфитюр, 1 1/2 кофички сметана, 4 с.л. пудра захар, 1 с.л. желатин, 2 с.л. ром, 1 пакетче ванилия, 1 к.ч. счукани запечени орехови ядки.

Нaчин на приготвяне: Изваждаме прасковите от компота и ги отделяме настрана. Разрязваме блата на две части, които напръскваме леко с част от сиропа на компота, ароматизиран с рома. Накисваме желатина с малко вода, заливаме с 1 к.ч. сироп от компота и разтопяваме на водна баня. Загряваме останалата част от компота, прибавяме разтопения желатин, разбъркваме и оставяме леко да се охлади. Разбиваме сметаната с пудрата захар и ванилията в съд със закръглено дъно. Слагаме едната половина от блата във форма за торти и намазваме с част от разбитата сметана. Намазваме и с размития в малко вода конфитюр. Слагаме втората половина от блата, леко притискаме и отново намазваме със сметана. Отгоре нареждаме прасковите и заливаме с охладения до полужелиране сироп. След като желето стегне напълно, отгоре украсяваме с останалата сметана.

ВЕЧЕРЯ

Лазаня болонезе

Прoдукти: 200 г кори за лазаня, 2-3 скилидки чесън, 1 глава лук, 2 моркова, 1 парче целина, 60 г сланина, 2 с.л. зехтин, 150 г кайма, 50 мл червено вино, 250 г настъргани домати, 40 г краве масло, 500 мл прясно мляко, 40 г брашно, 40 г настърган кашкавал, 1 щипка настъргано индийско орехче, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистените моркови и целина нарязваме на ситно. Наситняваме и лука. Загряваме зехтина и пържим няколко минути с бъркане нарязаната на кубчета сланина и счукания чесън. Прибавяме зеленчуците и готвим с бъркане, докато поомекнат. Прибавяме каймата и щом се запържи, наливаме виното. Разбъркваме и задушаваме 2-3 мин. Прибавяме настърганите на ренде домати и подправките и готвим още 20 мин. В намаслена тавичка редим корите и сместа с кайма. Завършваме с кора. Сгорещяваме маслото и пържим до поруменяване брашното. Наливаме топлото мляко и с бъркане сгъстяваме на равномерен гладък сос. Оставяме соса леко да изстине. Заливаме лазанята, наръсваме с настърган кашкавал, покриваме тавичката с фолио и печем 30 мин час на 200°С. Сваляме фолиото и допичаме, докато кашкавалът равномерно поруменее. Поръсваме със ситен магданоз.

Парфе със сметана

Прoдукти: 2 яйца, 2 с.л. кристална захар, 2 с.л. брашно, 4 ч.л. желатин, 1 голяма кофичка сметана, 8 с.л. пудра захар, 1 ванилия, половин кофичка кисело мляко, 2 с.л. настърган шоколад.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците и ги разбиваме с кристалната захар. Разбиваме белтъците заедно с брашното и внимателно ги съединяваме с жълтъците. Изсипваме сместа в тавичка върху намаслена хартия, така че да получим слой с дебелина около 2 см. Изпичаме блата в умерена фурна. Накисваме желатина за няколко минути в 1 к.ч. вода, след което го държим на огъня, докато се разтвори. Смесваме го с киселото мляко. Разбиваме сметаната с пудрата захар и ванилията и внимателно съединяваме с киселото мляко. Изсипваме така приготвения крем върху блата и поръсваме с настърган шоколад. Държим парфето 2 часа в хладилник и след това поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Завъдете си смокиня в стаята

Смокинята е едно от най-старите плодни растения на планетата. За нея, заедно с гроздето и маслината, се говори още в Стария завет. В Палестина и Месопотамия е била отглеждана преди 5000 години пр. н.е...

Зокумът – как да се грижим за него

Всички познаваме зокума - потъналия в цветове ароматен храст, който бабите ни засаждаха в големи делви или тенекии и настаняваха на най-слънчевото място около къщата. В градското ни битие той почти из...

Охрид – бисери от езерото и историята

Може би най-популярната чуждестранна дестинация за българските туристи е тази до Охрид и Охридското езеро. Това не е случайно. Кацнал на живописния бряг на езерото, градът сияе като бисер сред запусна...

Присаждане на калем – основни методи

Ако овошките, които отглеждаме, не ни удовлетворяват, можем да пресадим предпочитания сорт върху друго дърво. Присаждането става с пъпки или резници (калеми). Предимството на присаждането с калем се с...

Начало