ЗАКУСКА
Бухти с яйца
Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 16 с.л. брашно, 1 бакпулвер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с миксер или тел. Прибавяме киселото мляко и малко сол. После лъжица по лъжица прибавяме пресятото с бакпулвера брашно. Продължаваме да разбиваме, докато получим гладко тесто. После с лъжица гребваме от сместа и пържим в голямо количество силно сгорещена мазнина, докато бухтите поруменеят и от двете страни. По желание поръсваме готовите бухти с пудра захар.
ОБЯД
Кремсупа с орехи
Прoдукти: 3 картофа, 2 моркова, 1 малък домат, 1 ябълка, 1 резен целина, 1 к.ч. нарязани на едро орехови ядки, 3-4 с.л. краве масло, 1/2 ч.ч. сметана, 1 яйце, 10 стръка магданоз, 1-2 стръка целина, подправки
Нaчин на приготвяне: В мазнината с малко вода задушаваме нарязаните зеленчуци. Когато омекнат, пускаме домата, нарязан на ситно. Постепенно доливаме бульон, прибавяме наситнената целина и овкусяваме супата. Пасираме и застройваме с яйцето и сметаната, без да спираме бъркането. Накрая наръсваме с магданоза и орехите.
Зрял фасул по тракийски
Продукти за 4-5 порции: 500 г зрял фасул, 3-4 глави лук, 1 1/2 к.ч. олио, 1 с.л. доматено пюре, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме фасула със студена вода и оставяме да кисне 1 нощ. След това изливаме водата, наливаме нова и варим фасула на умерен огън, докато омекне. Посоляваме, прехвърляме го в чинии и поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз. Отделно нарязваме лука на филийки и леко го запържваме в сгорещеното олио. Прибавяме доматеното пюре, малко ситно нарязан магданоз и 1-2 с.л. гореща вода. Когато запръжката заври, заливаме с нея изсипания по чиниите боб.
Грис халва
Прoдукти: 200 г грис, 1 пакетче краве масло, 2 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. смлени орехови ядки, 4 с.л. стафиди, 1 ванилия, канела, пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Разтваряме захарта в 4 ч.ч. гореща вода, прибавяме ванилията и кипваме сместа. Пържим гриса в маслото, докато стане златистожълт. След това го заливаме с горещия сироп, разбъркваме, захлупваме и отстраняваме от огъня. Когато грисът поеме всичкия сироп, го разсипваме в чашите за сервиране. Отгоре разстиламе смлените орехови ядки и стафидите, ароматизирани с канела. Преди поднасяне поръсваме обилно десерта с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Макарони със зеле и сирене
Продукти за 4 порции: 400 г къси макарони, 700-800 г червено зеле, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 30 г краве масло, 3-4 капки мастика, 1 ч.ч. сладка сметана, 150 г настърган кашкавал, 2 домата, босилек, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме макароните в подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в разтопеното масло. Подправяме с мастиката и прибавяме сметаната. Сипваме сиренето и бъркаме, докато се разтопи. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Обелваме доматите, отстраняваме семената и ги нарязваме на ситно. Нарязваме зелето на ивички, варим го 2-3 мин в подсолена вода, отцеждаме и изчакваме да изстине. Смесваме го с макароните и доматите, подправяме с приготвения сос и украсяваме с пресен босилек.
Кисел от ябълки с карамфил и канела
Прoдукти: 1 кг ябълки, 1 пръчица канела, 3-4 зърна карамфил, 4 с.л.нишесте, 200-300 г захар.
Нaчин на приготвяне: Измиваме ябълките и ги нарязваме на резенчета, без да ги белим. Почистваме ги от семенната част и ги заливаме с 6-7 ч.ч. вода. Прибавяме канелата и карамфила и варим докато съвсем се размекнат. Прецеждаме ги и отмерваме получения сок с чаши. На всяка чаша сок прибавяме по 1 равна с.л. нишесте, като размиваме предварително нишестето в 1 ч.ч. от сока и след това го сипваме в останалия сок. Прибавяме захарта и бъркаме сместа на умерен огън, докато заври и се сгъсти. Разсипваме още горещия кисел в широки стъклени чаши, изплакнати със студена вода. Поднасяме го след като се охлади добре.
Всеки изминал ден все повече ни приближава към най-вълнуващите и очаквани празници -Коледа и Нова година. Следващите седмици са изпълнени с радостта на очакването и надеждата. И с подготовката на дома...
Още края на 50-те - началото на 60-те години се заражда интересът към мебелите с проста геометрична конструкция, към стъклото и пластмасата в интериора. Появяват се и веднага добиват популярност малки...
То е истински „шампион" сред всевъзможните болки, които изпитваме. Оказва се, че 85% от американците и 79% от европейците са негови жертви - само от време на време или пък доста често. Според лек...
Винен кебап с гъби Продукти за 5 порции: 750 г свинско филе, 1 к.ч. олио, 3 глави лук, 200 г гъби, 3-4 домата, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. бяло вино, половин лимон, 10-12 зърна черен пипер, суха чубри...