Още рецепти » 23 май

 23 май

ЗАКУСКА

Бухти-кравайчета

Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. кисело мляко, 2 с.л. прясно мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 щипка сол, брашно, колкото поеме, кора от лимон, 1 ванилия, пудра захар, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с пудрата захар, прибавяме киселото и прясното мляко, настърганата лимонена кора, ванилията и брашното. Замесваме меко тесто и го оставяме да престои 25-30 минути. Разточваме тестото на дебела кора и с водна чаша режем кръгчета. В средата на големите кръгчета режем малки (с капачка от безалкохолно питие). Така получените кравайчета пържим в сгорещено олио. Поръсваме ги с ванилова пудра захар. От това тесто излизат около 50-60 кравайчета.

ОБЯД

Супа от раци с домати

Прoдукти: 1 консерва месо от раци, 1 кг домати, 2-3 глави лук, 1 скилидка чесън, 30 г краве масло, 1-2 с.л. сметана, 1 ч.ч. бяло вино, 6 ч.ч. вода, 1 парченце лимонова кора, 1 щипка индийско орехче, 1 щипка шафран, босилек, мащерка, резене, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на филийки и го запържваме в половината от маслото. Прибавяме ситно нарязаните домати, посоляваме, поръсваме подправките, захлупваме и задушаваме 20 мин на тих огън. После сипваме виното и задушаваме още 2-3 мин. Слагаме половината от нарязаното месо на раците, наливаме водата и варим 15-20 мин. Пасираме супата, прибавяме останалите раци, отстраняваме от огъня и подправяме с маслото и сметаната.

Пиле, задушено в тенджера под налягане

Прoдукти: 1 пиле, 2 връзки корени за супа, 4-5 картофа, 1 с.л. брашно, 1 с.л. чубрица, 2 дафинови листа, магданоз, 60 г краве масло, 1 ч.ч. бяло вино, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме много ситно лука, корените за супа, картофите и магданоза. Сгорящяваме маслото в отворена тенджера под налягане и запържваме в него нарязаното на порции пиле. Прибавяме нарязаните зеленчуци, виното и препеченото и размито с малко вода брашно. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и наливаме 1 ч.ч. вода. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 40 мин.

Грисови топки

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 60-70 г грис, половин ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. захар.

Нaчин на приготвяне: Варим гриса с млякото, докато получим много гъста каша. Когато кашата изстине, прибавяме към нея едно по едно яйцата и содата. Разбъркваме и от получената смес правим топчета, които пържим в сгорещено олио. След като изстинат, заливаме със захарен сироп, който сме получили, като сме варили в продължение на 5 мин разтворената в 300 мл вода захар.

ВЕЧЕРЯ

Кюфтета от гъби и спанак

Прoдукти: 400 г пресни гъби, 200 г спанак, 4 големи картофа, 4 яйца, 3 с.л. брашно, сушена мащерка, сол, брашно за овалване, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Почистените гъби сваряваме в малко вода до омекване, отцеждаме и ги нарязваме на ситно. Задушаваме спанака в подсолена вода, отцеждаме го и нарязваме на ситно. Сварените и намачкани картофи смесваме с гъбите и спанака. Прибавяме 2 яйца, 1 щипка сушена мащерка, брашно и сол на вкус. Разбиваме добре сместа и от нея оформяме кюфтета. Панираме ги последователно в брашно и останалите яйца и пържим до златисто.

Банани с ром

Прoдукти: 4 големи банана, 2 с.л. захар, сок от 1 лимон, 2 с.л. вода, 30 г масло, 3 с.л. ром, 1 к.ч. сметана.

Нaчин на приготвяне: Намазваме малка тавичка за печене с масло. Разрязваме обелените банани по дължина на половинки, подреждаме в тавичката така, че частично да се покриват, поръсваме със захар, лимонов сок и вода и печем 15 мин в слаба фурна. Поливаме с по-голямата част от рома и печем 5 мин. Поднасяме бананите със сметана, която сме разбили с останалия ром.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Отглеждане и размножаване на пеперомията

Едно от предпочитаните растения за украса на интериора е пеперомията. Това тя дължи преди всичко на интересния рисунък и впечатляващите багри на листата. Цветовете, макар и забележими, нямат особено з...

Японската градина – природата в шепи

Япония притежава изключително своеобразна култура, която за повечето европейци остава загадъчна и парадоксална. За да бъде разбрана, трябва да се познават историческите и географските особености на о...

Честото уриниране при децата

Обезпокоена съм, защото дъщеря ми ходи буквално през 15-30 мин по малка нужда. Дали се е простудила или започва цистит? Хр. Я. от Сл. Това е чест проблем при децата. Най-лесното е да се поста...

Как да разширим коридора и кухнята

КОРИДОРЪТ Коридорът е първото място в дома, което посреща нас и гостите ни. Неприятно е, когато помещението е малко, затова търсим възможности да го разширим. Как да стане това? Подът ...

Начало