ЗАКУСКА
Солен пай
Прoдукти: 1 пакетче краве масло, 125 г маргарин, 250 г кисело мляко, 1/2 ч.ч. сода бикарбонат, 1/2 ч.л. оцет, 500 г брашно, 1 бакпулвер, 4 яйца, 250 г сирене, 1ч.л. ким.
Нaчин на приготвяне: Смесваме киселото мляко със содата и оцета. Разбиваме размекнатите маргарин и масло. Прибавяме киселото мляко и постепенно при непрекъснато бъркане сипваме пресятото с бакпулвера брашно. Замесваме средно твърдо тесто. Разделяме го на две топка. Разточваме едната топка на кора, която има по-големи размери от тавата. Слагаме я в намаслена тавичка, така че да се подават краищата. Натрошаваме сиренето и го смесваме с 3 разбити яйца. Разстиламе сместа върху кората. Разточваме останалото тесто на кора с дебелина 5-6 мм. Нарязваме я на ленти с широчина 2 см. Нареждаме лентите върху сиренето, така че да се кръстосат и да образуват ромбове. Прищипваме краищата с долната кора. Намазваме отгоре с останалото яйце, поръсваме с ким и печем в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Оризова супа
Продукти за 4 порции: 500 г телешки или говежди джолан, 1 корен пащърнак, 1 парче целина, срязано на две, 1 глава лук, 1 морков, 7-8 зърна черен пипер, 1 дафинов лист, 2 картофа, 1 с.л. свинска мас, 1 глава лук за запръжката, 1 с.л. доматено пюре, 1 к.ч. ориз, червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме джолана на едри парчета, наливаме студена вода, колкото да го покрие и слагаме на огъня да възври. Обираме пяната, прибавяме солта и подправките, намаляваме огъня и варим 2 часа. След това прибавяме едро нарязаните пащърнак, целина, морков, лук и картофи. Варим до пълното увиране на продуктите. Прецеждаме бульона и го оставяме на топло. Сгорещяваме маста и запържваме ситно нарязания лук. Поръсваме с червения пипер. Разбъркваме внимателно и заливаме с бульона. Добавяме доматеното пюре, размито с малко бульон. Оставяме да заври и изсипваме ориза. Варим до омекването на ориза.
Гювеч с телешко и зеленчуци
Продукти за 4 порции: 600г телешко месо, 100г олио, 2 глави лук, 4 домата, 250г картофи, 5 чушки, 2 патладжана, 1 ч.ч. бамя, 1 връзка магданоз, черен пипер, сол, 2 яйца, 200мл прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на порции и го запържваме леко в сгорещеното олио. Прибавяме лука нарязан на ситно и го задушаваме до омекване. Подправяме със солта и черния пипер. Наливаме вода и оставяме да ври до омекване на месото, след което прибавяме: патладжаните, картофите и чушките - нарязани на едри кубчета; бамята - почистена от дръжките. Изсипваме гювеча в тава. Покриваме го с обелените и нарязани на филийки домати. Поръсваме го със ситно нарязаният магданоз. Печем ястието до пълното омекване на месото и зеленчуците. Готовия гювеч заливаме с паста от разбитите яйца и мляко и го запичаме за още 15 мин.
Сладоледена торта
Прoдукти: 1 кг сладолед, 2 изпечени платки за торта, 150 г шоколад, 1 ч.ч. сметана, 2 с.л. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: На дъното на тортена форма слагаме едната платка и държим на студено около 30 минути. Върху охладената платка разстиламе равномерно сладоледа и покриваме с втората платка. Оставяме тортата в хладилника за 3 часа Непосредствено преди сервирането махаме от формата и заливаме с разтопения шоколад. Оставяме в хладилника за 15 минути, след което нарязваме на парчета и поднасяме. Към всяка порция слагаме по 1 с.л. от разбитата с пудра захар сметана.
ВЕЧЕРЯ
Ориенталски гулаш
Продукти за 6 порции: 1 кг крехко телешко месо, 1 кг картофи, 2 с.л. краве масло, 500 г тиква, 2-3 глави лук, 2 големи ябълки, 1 ч.л. брашно, 1 ч. л. захар, 1 к.ч. течна сметана, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме месото. Нарязваме го на малки хапки, които посоляваме и поръсваме с черен пипер. Запържваме ги в сгорещената мазнина заедно със ситно нарязания лук. Когато лукът се зачерви, прибавяме леко препеченото брашно, а след 3-4 мин – горещата сметана, малко вода и 1 обелена и настъргана ябълка. Посоляваме на вкус и задушаваме много добре продуктите. Отделно обелваме тиквата и я почистваме от семената. Нарязваме половината от тиквата на големи парчета, които поръсваме със захарта и изпичаме във фурната. Останалата тиква, втората обелена ябълка и обелените картофи нарязваме на кубченца, които изпържваме в голямо количества мазнина. Отцеждаме ги от мазнината и посоляваме. На дъното на широка чиния за сервиране нареждаме печената тиква. Отгоре разстиламе задушените месни хапки, а отстрани обграждаме с изпържените тиква, ябълка и картофи. Заливаме със соса от задушеното месо, поръсваме с черен пипер и ситно нарязан магданоз и поднасяме.
Плодова салата с диня
Прoдукти: 1 диня, половин пъпеш, 1 круша, 3 праскови, 1 ванилия, 1 к.ч. пудра захар, 1 к.ч. смлени орехови ядки, 1 рак.ч. плодов ликьор.
Нaчин на приготвяне: Измиваме динята, отрязваме капаче от горната страна и я издълбаваме. Нарязваме издълбаната вътрешност, като отстраняваме семената. Прибавяме нарязаните пъпеш, праскова и круша и поръсваме с ванилията, захарта, смлените орехи и ликьора. Разбъркваме много внимателно и пълним динята с тази смес. Захлупваме с капачето, слагаме я в хладилника за 1 денонощие и след това поднасяме.
Компот от ягоди Прoдукти: 1 кг ягоди, 1 кг захар, 1 прах ванилия, сок от 1 лимон, 500 мл вода, оцет Нaчин на приготвяне: Сваряваме гъст сироп от водата и захарта. Добавяме ванилията и лимонови...
Помните ли как в детството си се събирахме на двора и играехме на “ластик”, на “дама”, на “разбойници”, организирахме си театрални представления? Подобен дух на колективизъм е чужд на нашите деца днес...
За кухнята понякога се говори като за душата на къщата. Тя е място не само за приготвяне и съхраняване на храната, но и уютното пространство, което обединява всички обитатели, подхранвайки обичта, раз...
Всеки изминал ден все повече ни приближава към най-вълнуващите и очаквани празници -Коледа и Нова година. Следващите седмици са изпълнени с радостта на очакването и надеждата. И с подготовката на дома...