ЗАКУСКА
Кифлички със сирене
Прoдукти: 1 кг тесто за пица, 250 г сирене, 1 яйце.
Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето и го смесваме с яйцето. Разделяме тестото на 16 части и разточваме кори с диаметър 10 см. Слагаме в края на всяка кора по малко от сместа и ги навиваме на кифлички. Нареждаме кифличките в намаслена тавичка и печем в умерена фурна.
ОБЯД
Кралска супа
Продукти за 4 порции: 30 г шунка, сварените гърди от 1 пиле, 2 твърдо сварени яйца, 1,5 л бульон, черен пипер, 200 г кисело мляко, сол, хляб, краве масло.
Нaчин на приготвяне: Нарязаното на кубчета пилешко месо слагаме в супник, прибавяме нарязаните на кубчета шунка и яйца. Слагаме в топлия бульон разбитото кисело мляко, поръсваме с черен пипер и заливаме приготвените продукти в супника. При сервиране поднасяме отделно изпържени в масло кубчета хляб.
Пълнени пъстърви
Продукти за 4 порции: 4 пъстърви, 2-3 с.л. олио, 1 морков, 1 парче целина, магданоз, черен пипер, лимонов сок, сок.
Нaчин на приготвяне: Посоляваме пъстървите, поръсваме ги с лимонов сок и ги оставяме да престоят 15 мин. След това ги пълним със смес от ситно нарязаните морков, целина и магданоз. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Затваряме рибите с клечки за зъби, нареждаме ги в тавичка, заливаме с олиото и печем 30 мин в умерена фурна, като от време на обливаме със соса от печеното.
Пастички с кокосово брашно
Прoдукти: 150 г краве масло, 180 г пудра захар, 5 яйца, 300 г брашно, 200 мл прясно мляко, 1 бакпулвер, 300 г кокосово брашно; зa глазурата: 300 г кристална захар, 1 пакетче краве масло, 100 г какао, 200 мл вода.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото със захарта до побеляване и прибавяме едно по едно яйцата, по малко от прясното мляко и брашното с бакпулвера. Внимаваме сместа да не се пресече. Разбъркваме всичко и изсипваме в правоъгълна тавичка, намазана с масло и поръсена с брашно. Печем блата в умерена фурна, без да го препичаме. Изчакваме да изстине и го нарязваме на малки квадратчета. Разтваряме захарта за глазурата във водата, прибавяме маслото и какаото и сваряваме гъста каша. Потапяме всяка пастичка в глазурата, след което ги отцеждаме върху метална мрежа и ги овалваме в кокосово брашно.
ВЕЧЕРЯ
Кюфтета от смесени зеленчуци
Продукти за 4 порции: 4-5 картофа, 100 г гъби, 150 г грах, 150 г олио, 50 г ориз, 1 моркови, 1 глава лук, 1 парче целина, 50 г галета, 50 г брашно, 3 яйца, 1 ч.ч. гъст бешамел, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците на дребно и ги задушаваме последователно според твърдостта им. След като омекнат, прибавяме сварения ориз, 1 яйце, подправките и бешамеловия сос. Оформяме кюфтета от добре разбърканата смес, потапяме ги в брашно, галета и яйца и ги пържим в гореща мазнина.
Крем “Ванилия”
Прoдукти: 2 чаени чаши прясно мляко, 3 жълтъка и 3 белтъка, 2 равни супени лъжици брашно, 12-15 бучки захар, 2 чаени лъжички захар на пясък, 2 праха ванилия.
Нaчин на приготвяне: Размиваме брашното в една част от студеното мляко и го прибавяме към останалото мляко, в което сме разтопили бучките захар и сме разбили жълтъците. Изсипваме сместа в подходящ съд и непрекъснато бъркаме върху слаб огън, докато се посгъсти. Сваляме от огъня, прибавяме ванилията, разсипваме на порции и оставяме да изстине. Разбиваме белтъците със захарта на твърд сняг и украсяваме изстиналия крем със снежни купчинки.
При заекване и пелтечене е разстроена речта, т.е. говорът и е нарушена нейната плавност. Възникват непроизволни задръжки при произнасянето на отделни звуци и думи или тяхното повторение. Заекването ил...
В древен Китай лекували пърхота със смес от мед и оризово брашно. В средата на 19 век англичанките изплаквали косите си с подсолена дъждовна вода. Вече преполовихме първото десетилетие на новия век, н...
Те цял живот носят тялото ни и сигурно затова ни създават толкова неприятности, особено когато годините напреднат. Така или наче, повечето хора се раждат с нормални ходила, но няколко десетилетия по-к...
Кьопоолу от тиквички Прoдукти: 5 кг тиквички, 2 кг домати, 1 глава чесън, 250 мл олио, магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Настъргваме тиквичките и слагаме да врят, докато се изпари отделената ...