ЗАКУСКА
Солени кифли
Прoдукти: 500 г брашно, 1 яйце, 1 к.ч. олио, 250 мл прясно мляко, 20 г мая, 1 щипка; зa пълнежа: 150 г сирене или кашкавал; 1 жълтък за намазване.
Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в малко затоплено мляко и я оставяме да втаса. Смесваме разбитото яйце с останалото мляко. Прибавяме олиото и втасалата мая. Сипваме брашното и замесваме меко тесто. Разделяме тестото на 4 топчета и разточваме 4 кори с диаметър 20 см. Разрязваме всяка кора диагонално на 4 части. Слагаме върху всяка част по малко натрошено сирене или настърган кашкавал и завиваме кифлички. Нареждаме кифличките в намаслена тавичка и ги оставяме да втасат. След това ги намазваме с жълтъка, който сме разбили с малко вода. Слагаме между кифлите парченца от маслото и печем при температура 150°С.
ОБЯД
Таратор
Прoдукти: 500 г краставици, 1 кофичка кисело мляко, 3-4 скилидки чесън, 3-4 ореха, 1 ч.л. оцет, 1 с.л. олио, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме краставиците и ги нарязваме на ситно. Сипваме млякото разбито с малко вода. Прибавяме счуканите орехи и счукания чесън, размит в оцета. Сипваме олиото, посоляваме и поръсваме със ситно нарязан копър.
Пиле с ориз и зеленчуци
Прoдукти: 1 пиле, 30 г краве масло, 1 глава лук, 60 г сланина, 2 домата, 2 малки зелени чушки, 200 г грах, 1 люта чушка, 3 ч.ч. бульон от пилешки дреболии, 2-3 с.л. зехтин, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на порции, посоляваме и го изпържваме от всички страни в 2-3 с.л. разтопено масло. Наливаме 5-6 с.л. бульон и задушаваме, докато поомекне. В останалото масло запържваме нарязания на парченца лук. Прибавяме нарязаната на кубчета сланина и обелените и нарязани на парченца домати. Доизпържваме сместа и я сипваме при пилето. Попарваме ориза и също го слагаме при пилето. Наливаме останалия бульон, подправяме с черен пипер и сол и задушаваме до омекване. Отделно сваряваме граха в подсолена вода. В сгорещения зехтин запържваме нарязаните на ивички чушки, лютото чушле и прецедения грах. Подреждаме пилето и ориза в чинии за сервиране. Отгоре разстиламе изпържените зеленчуци и поръсваме с наситнен магданоз.
Карамелизиран пъпеш
Прoдукти: 1 пъпеш, захар на вкус; зa заливката:1 кофичка кисело мляко, 4-5 с.л. кафява захар, 1 к.ч. смлени орехови ядки, канела.
Нaчин на приготвяне: Обелваме пъпеша, изчистваме го от семките и го нарязваме на резени, които редим в тавичка. Посипваме със захарта и изпичаме на силна фурна. Отделно разбиваме млякото с кафявата захар, орехите, канелата и изсипваме върху запечената смес. Връщаме отново, докато се зачерви леко отгоре. По желание прибавяме и яйца. Сервираме десерта студен, поръсен с ядки.
ВЕЧЕРЯ
Картофи с кайма от шунка
Прoдукти: 800 г картофи, 250 г шунка, 2 яйца, 50мл прясно мляко, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме картофите в подсолена вода. Обелваме ги и ги нарязваме на кръгчета. Отделно прекарваме шунката през месомелачка. В намаслена и поръсена с галета тавичка нареждаме последователно пластове картофи и шунка, като най-отгоре завършваме с картофи. Разбиваме яйцата с млякото и малко сол, заливаме ястието и запичаме в умерено загрята фурна.
Крем с ром
Прoдукти: 1 ч.л. черен чай, 400 г сметана, 100 г захар, 6 жълтъка, 1/2к.ч. ром.
Нaчин на приготвяне: Попарваме чая в емайлиран или порцеланов сос с 1 к.ч. кипяща вода и го държим покрит няколко минути. Прецеждаме отварата през тензух, похлупваме и оставяме да се охлади. Прибавяме разбитата със захарта сметана и разбитите жълтъци. Варим на умерено слаб огън при непрекъснато бъркане. Когато сместа се сгъсти, ароматизираме с рома и разливаме в стъклени чаши. Поднасяме крема добре охладен.
Селска чорба от пиле Прoдукти: 1 пиле, 1 глава лук, 2 пиперки, 2 домата, 1/2ч.ч. натрошено фиде, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол. Нaчин на приготвяне: Сварява...
Грис халва Прoдукти: 200 г грис, 1 пакетче краве масло, 2 1/2ч.ч. кристална захар, 4 с.л. смлени орехови ядки, 4 с.л. стафиди, 1 ванилия, канела, пудра захар. Нaчин на приготвяне: Разтваряме за...
Шенонсо се намира на 30 км източно от град Тур на брега на р. Шер. През петвековното му съществуване в него са живели 6 знаменити френски дами – Катрин Брюсон, Диана Поатие, Катерина Медичи, Луиза Лот...
Много от родителите се заричат, че никога няма да ударят детето си. Но един ден нервите им не издържат и... обещанието отива на вятъра. Трябва ли да се обвиняват за това? В дванайсет европейски стра...