Още рецепти » 01 юни

 01 юни

ЗАКУСКА

Кифлички със сирене

Прoдукти: 1 кг тесто за пица, 250 г сирене, 1 яйце.

Нaчин на приготвяне: Натрошаваме сиренето и го смесваме с яйцето. Разделяме тестото на 16 части и разточваме кори с диаметър 10 см. Слагаме в края на всяка кора по малко от сместа и ги навиваме на кифлички. Нареждаме кифличките в намаслена тавичка и печем в умерена фурна.

ОБЯД

Рибена чорба

Продукти за 4 порции: 750 г риба, 1 глава лук, 3 с.л. олио, 1 корен от магданоз, 2 с.л. брашно, 1 жълтък, лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Задушаваме в олиото нарязания на ситно лук, прибавяме част от брашното, разбъркваме, наливаме 6 ч.ч. вода и щом бульонът кипне, пускаме магданозените корени, нарязани на парчета. След като поври, пускаме осолената, нарязана на парчета и оваляна в брашно риба. Посоляваме на вкус, а когато чорбата уври добре, подкиселяваме с лимонов сок и застройваме с жълтъка. Поднасяме чорбата, поръсена с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Риба в млечен сос

Продукти за 4 порции: 1 кг филе от бяла риба, 100 г пушени гърди, 2 глави лук, 600-700 г картофи, 2 ч.ч. прясно мляко, 1 к.ч. сметана, 1 глава целина, 1 дафинов лист, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пушените гърди на кубчета и ги запържваме в тиган. Изливаме разтопената мазнина в тенджера под налягане, а пръжките оставяме в тигана. Сипваме в тенджерата ситно нарязаните лук и целина и леко ги запържваме. Прибавяме нарязаното на порции рибно филе и едро нарязаните картофи. Наливаме 1 к.ч. вода, слагаме дафиновия лист, посоляваме и поръсваме с черен пипер. Затваряме тенджерата и я слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и задушаваме 15 мин. След това отваряме тенджерата, сипваме млякото и сметаната и кипваме ястието в отворена тенджера. Преди да поднесем прибавяме пръжките от тигана.

Заскрежени върхове

Прoдукти: 2 ч.ч. натрошени счукани бисквити, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 пакетче краве масло, 1 с.л. суха смес за капучино, шоколад, кокосови стърготини.

Нaчин на приготвяне: Объркваме млякото с разтворената суха смес от капучино, мекото масло, орехите и бисквитите. От получената смес оформяме скалички, които поливаме с разтопения шоколад, а когато изстинат достатъчно, топваме връхчетата им в бял шоколад. Наръсваме с кокосови стърготини, имитирайки сняг.

ВЕЧЕРЯ

Спагети с миди и червен сос

Продукти за 4 порции: 500 г спагети, 250 г почистени миди, 4 големи домата, 3-4 скилидки чесън, 1 к.ч. зехтин, 1-2 люти чушлета, босилек, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. В зехтина запържваме ситно нарязаните чесън и люти чушлета. Прибавяме обелените и настъргани домати, а след малко – босилека. Задушаваме 30 мин. Прибавяме мидите и засилваме огъня. Варим, докато се изпари водата от мидите. Накрая изключваме котлона, но оставяме сместа да къкри още 5-6 мин. Разбъркваме мидите със сварените спагети.

Инджир-баклава

Прoдукти: 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сол, 200 г разтопено краве масло, 1 1/2ч.ч. счукани орехови ядки, 500 г захар.

Нaчин на приготвяне: Замесваме средно твърдо тесто от брашното, солта и необходимото количество вода. Разточваме 35-40 тънки кори. Когато корите поизсъхнат, ги поръсваме с разтопеното масло и счуканите орехови ядки.Сгъваме всяка кора на четириъгълник и я навиваме на тънка точилка. След това внимателно я измъкваме и я слагаме в средата на намаслена тавичка, като я навиваме като охлюв. По същия начин приготвяме втората кора и я навиваме около първата. Когато тавичката се напълни, поръсваме отгоре с разтопено краве масло и пъхаме тавата в предварително загрята умерена фурна. Когато баклавата се зачерви, изваждаме от фурната и оставяме да изстине. Заливаме студената баклава с горещ сироп, приготвен от захарта и 2 ч.ч. вода.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Верандата – прозрачното бижу

Верандите идват у нас преди малко повече от сто години. Остъклени максимално, долепени до къщата, тези пространства често не се използват пълноценно. Дълги години те поддържат славата си на сауна през...

Кисел трън прикрива грозната фасада

Стига да имаме достатъчно място в градината си, можем да си отгледаме представители на киселия трън (Berberis). Те са вечнозелени храсти с опадливи листа. Всички са медоносни. Ако искате да закриете г...

ТЕРАСАТА И ВЕРАНДАТА са уютни места

През лятото значителна част от свободното си време прекарваме на откритата тераса или на верандата. Това е мястото където пием кафето си, четем, приемаме гости или просто почиваме. Такова допълнително...

Венецианската мазилка

Историята разкрива, че корените на венецианската мазилка съвсем не са във Венеция, както би следвало от нейното наименование. Нейният състав и техника идват от древния Рим, където мраморът е бил един ...

Начало