ЗАКУСКА
Питки с кашкавал
Прoдукти: 250 г брашно, 1 бакпулвер, сол, 50 г маргарин или краве масло, 50 г настърган кашкавал, 175 мл прясно мляко, 1 голямо яйце, 2 с.л. вода
Нaчин на приготвяне: Затопляме фурната на 200°С. Пресяваме брашното с бакпулвера и солта. Стопяваме мазнината и я прибавяме постепенно в брашното, докато започне да става на трохи. Прибавяме кашкавала и измесваме. Правим в средата “кладенче”, в което сипваме прясното мляко. Измесваме тестото. Слагаме го върху набрашнена повърхност и премесваме. Разточваме го на кръг с дебелина около 1 см. От кората изрязваме 12 питки и ги слагаме върху пергамента, с който сме застлали тавата за печене. Разбиваме яйцето с малко вода и намазваме отгоре питките. Печем 10-12 мин, докато поруменеят.
ОБЯД
Супа от пилешки черен дроб
Продукти за 4 порции: 1 л пилешки бульон, 300 г пилешки черен дроб, 30 г краве масло, 1 яйце, 1 с.л. галета, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме маслото на пяна и прибавяме ситно накълцания черен дроб, жълтъка и галетата. Слагаме сол, черен пипер и 1 с.л. ситно нарязан магданоз. Разбиваме белтъка на сняг и също го прибавяме към сместа. Оформяме от нея малки топчета и с лъжица ги пущаме в бульона, който сме сложили на огъня да заври. Оставяме супата да ври с топчетата 10 мин, поръсваме със ситно нарязан магданоз и отстраняваме от огъня. Поднасяме с препечени хлебни кубчета.
Задушена мерлуза с макарони
Продукти за 4 порции: 1 кг мерлуза, 1 1/2к.ч. олио, 3 глави лук, 2 с.л. брашно, 150 г макарони, 3-4 скилидки чесън, 1 ч.л. червен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме рибата на порции, които посоляваме и овалваме в половината от брашното. Нарязваме лука на филийки и го запържваме в сгорещеното олио. Нареждаме отгоре рибните порции и ги поръсваме с червения пипер и счукания с малко сол чесън. Наливаме 1-2 ч.ч. вряща вода и задушаваме в умерена фурна. Малко преди да извадим от фурната, сгъстяваме соса с останалото брашно. Отделно сваряваме макароните в подсолена вода и ги отцеждаме. Разпределяме ги в чиниите за сервиране, отгоре слагаме по 1 парче риба и заливаме със соса.
Бюрек от тиква
Прoдукти: 800 г обелена тиква, 1 к.ч. захар, 2-3 ч.ч. брашно, половин пакетче канела, 1 ч.ч. разтопено краве масло, 2-3 с.л. пудра захар.
Нaчин на приготвяне: Настъргваме обелената тиква и я настъргваме на едро ренде и я смесваме със захарта и канелата. Постепенно прибавяме брашно, колкото е необходимо, за да омесим гъсто тесто. Разстиламе го на равномерен пласт в тавичка, която сме намазали с половината от маслото. Нарязваме на квадрати и печем в умерено загрята фурна, докато се зачерви. След това намазваме с останалото масло и продължаваме да печем, докато тестото поеме мазнината. Поръсваме готовия бюрек с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Гъби в гювечета
Продукти за 4 порции: 1 кг печурки, 1 лимон, 4 жълтъка, 1 кофичка сметана, 100 г настърган кашкавал, половин пакетче масло, сол, черен пипер, индийско орехче
Нaчин на приготвяне: Поръсваме гъбите с лимонов сок, за да не почерняват. Нарязваме ги на малки парченца и ги запържваме в маслото, колкото да си пуснат водата. Смесваме жълтъците и сметаната, поръсваме със сол и малко настъргано индийско орехче. Разпределяме гъбите в глинени гювечета и заливаме всяко гювече със соса, а отгоре поръсваме с настърган кашкавал. Запичаме в умерена фурна.
Зерде
Прoдукти: 1 ч. ч. ориз, 12 ч. ч. вода, 1 ч. ч. захар, канела на прах, розова вода
Нaчин на приготвяне: Варим ориза дълго време до пълното му омекване. След като се свари, го прецеждаме и добавяме захарта. Разбъркваме добре, докато захарта се разтопи и разпределяме ориза в купички. След като изстине, поръсваме с канела на прах и розова вода.
Парфе с крокан Прoдукти: 12 бишкоти, 1-2 с.л. ром, 5 яйца, 150 г захар, 2 с.л. нишесте, 500 мл прясно мляко, 35 г желатин, 2-3 с.л. крокан с ядки. Нaчин на приготвяне: Разбиваме жълтъците, смес...
Покриването на плоскостите на тавана и стените чрез еднаква декорация е необичайно решение. Може да го използвате не само за да създадете оригинален декор, но и с чисто практична цел. При покриването ...
Зимният букет трябва да е добре аранжиран и нагизден от добре изсушени цветя, но багрите да са ясни и свежи. За тази цел много подходящ е лимониумът, който е едногодишно растение. Цветовете са обагрен...
Тутманик на бурми Прoдукти: 500 г брашно, 150 г свинска мас, 50 г краве масло, 200 г сирене, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 1/2ч.л. захар, 20 г мая, 1 яйце за намазване. Нaчин на приготвяне: Стри...