Още рецепти » 30 май

 30 май

ЗАКУСКА

Кръгли милинки

Прoдукти: 500 г брашно, 1/2 пакетче / малко/ мая, 1 с.л. сол, 1 ч.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 2 с.л. кисело мляко, олио.

Нaчин на приготвяне: От брашното, маята,солта, замесваме средно меко тесто. Точим го на кора с 0,5 см дебелина. Поръсваме със сиренето и навиваме на руло. След това нарязваме 8 парчета. В обилно намаслена тава редим парчетата, на около 2 см разстояние помежду им. Поръсваме с олио. Поставяме тавата в найлонов плик и я оставяме в хладилника за 1 нощ. Разбиваме яйцата с кис. мляко, заливаме милинките и ги печем 15-20 мин.

ОБЯД

Млечна супа с тиквички и картофи

Продукти за 5 порции: 1,5 л прясно мляко, 500 г тиквички, 500 г картофи, 30 г краве масло, 1 с.л. захар, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме картофите на кубчета и ги пущаме в кипящото мляко, което сме разредили с малко вода. Варим 10 мин и прибавяме тиквичките, които сме обелили и нарязали на кръгчета. Добавяме захарта и сол на вкус. Доваряваме супата на тих огън. Преди да отстраним от огъня, слагаме маслото.

Пиле с топено сирене и кисело мляко

Продукти за 4 порции: 1 пиле, 50 г краве масло, 1 кутия топено сирене, 1 кофичка кисело мляко, чубрица, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме пилето на парчета. Намазваме дъното на йенска тенджера с масло и нареждаме в нея 1 ред пилешко месо. Отгоре слагаме парчета топено сирене. Нареждаме втори ред пилешко месо и отново слагаме топено сирене. Отгоре тук там слагаме парченца масло и подправяме със стрита чубрица, черен пипер и сол на вкус. Разбиваме млякото с 1 к.ч. вода и заливаме продуктите с тази смес. Захлупваме и печем 30 мин в умерено загрята фурна.

Саварен

Прoдукти: 1/2 ч.ч. прясно мляко, 10 г мая, 250 г брашно, 200 г захар, 2 с.л. ром, 1 прах ванилия.

Нaчин на приготвяне: Размиваме маята в хладкото мляко, прибавяме 1 шепа брашно, размесваме и оставяме на топло около 20 мин да втаса. Междувременно разбъркваме останалото брашно с ванилията, 2 с.л. захар исолта. Прибавяме едно по едно яйцата, втасалото тесто и маслото, което предварително сме разбили. Месим тестото около половин час и го оставяме да престои, докато удвои обема си. След това месим още около 10 мин и слагаме тестото в предварително набрашнена форма. Печем в силна фурна. След изпичане заливаме със сироп, приготвен от 250 мл вода, останалата захар и рома.

ВЕЧЕРЯ

Скариди със сусам

Продукти за 6 порции: 1 кг скариди, 1 яйце, 50 г сусам, 1 лимон, магданоз, черен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцето и го смесваме със сусама. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Потапяме почистените скариди в тази смес, нанизваме ги на къси дървени шишчета и ги изпържваме в сгорещената мазнина. После ги отцеждаме върху домакинска хартия и ги поднасяме, украсени с резенчета лимон и стръкчета магданоз.

Лек крем

Прoдукти: 1 л прясно мляко, 2 яйца, 1 1/2 ч.ч. захар, 5 с.л. брашно, 5-6 с.л. захар за карамел, счукани орехи или бадеми за украса.

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме със захарта и брашното. Прибавяме към прясното мляко. В подходяща тенджера карамелизираме 5-6 с.л. захар до тъмно кафяво. Изсипваме млечната смес и бъркаме непрекъснато, докато започне да пуща мехури. Отстраняваме от огъня и разсипваме в купички. След като кремът изстине, украсяваме с по 1 с.л. от разбитите на твърд сняг белтъци и със счукани бадеми или орехи.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Капризите на фрезията

Прекрасната ароматна фрезия е слязла от високите плата на Кейптаун в Южна Африка. Отначало са използвали само няколко вида, но поради големия интерес към тази култура е започнала усилена селекционна д...

Ботаническата градина в Балчик

Всеки влязъл в балчишката ботаническа градина, е останал възхитен от багри, форми и хармония. Той винаги носи очарованието в себе си и изпитва желание пак да се върне. Няколко реда за началото ...

Къде да засадим черешата

Едно от съществените предимства на черешите е, че те заедно с вишните, ягодите и малините са едни от най-ранозреещите плодове. У нас най-ранните сортове череши започват да зреят още през втората поло...

Бани укрепват детското здраве

Баня с орехови листа и морска сол При лимфатични и рахитични деца, при малчугани, които се потят особено много или имат отпусната мускулатура, не могат да си вдигат главата, да сядат и т.н., с из...

Начало