Още рецепти » 06 ноември

 06 ноември

ЗАКУСКА

Руло от бутер тесто

Прoдукти: 500 г бутер тесто, 4 твърдо сварени яйца, 1 връзка магданоз, 1 връзка пресен джоджен, 200 г кашкавал, 1 ч.ч. сметана, 1 сурово яйце, 250 г шунка, 2 с.л. олио, бял пипер, индийско орехче, сол.

Нaчин на приготвяне: Измиваме и нарязваме на ситно магданоза и джоджена. Смесваме ги с настъргания кашкавал, сметаната, суровия жълтък и подправките. Разстиламе бутер тестото на тънък лист и върху него нареждаме шунката, нарязана на тънки резени. Сипваме сместа с кашкавала и сметаната и я разпределяме равномерно. Отгоре нареждаме обелените яйца. Завиваме тестото на руло и го слагаме в тавичка. Поливаме с олио, намазваме с разбития белтък и печем при висока температура 25-30 минути.

ОБЯД

Чорба с чесън

Прoдукти: 2 моркова, 1 малка глава целина, 2 корена от магданоз, 1 глава лук, 5-6 скилидки чесен, 1 с.л. брашно, 2 с.л. олио, 1 ч.л. доматено пюре, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: В 1 л вряща подсолена вода пускаме нарязаните на кубчета моркови и целина, настърганите на ситно ренде корени от магданоз, нарязания на ситно лук и скълцаните скилидки чесън. Варим на умерен огън. Когато омекнат зеленчуците, посоляваме и слагаме брашното, което сме запържили отделно до златисто в олиото и към което сме прибавили доматеното пюре, размито в 1 к.ч. бульон от зеленчуците. Докато сипваме запръжката, непрекъснато бъркаме с дървена лъжица. Поднасяме чорбата, поръсена с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Стофато

Прoдукти: 1 кг месо от бут, 150 г сланина, мас, 2-3 глави лук, сол, черен пипер, 1 дафинов лист, 3-4 зърна бахар, магданоз, чесън, 1-2 домата, бяло вино (може и оцет).

Нaчин на приготвяне: Нарязваме сланината на парченца, лука на филийки, доматите също на парченца. В тавичка сгорещяваме 2 с.л. мазнина и пържим зеленчуците заедно с подправките. Когато всичко се изпържи добре, прибавяме месото, което сме обезкостили, начукали, посолили и завързали с дебел конец. Заливаме с малко вода и задушаваме до омекване. Преди да го извадим, заливаме с 1 ч.ч. вино. Соса прецеждаме и заливаме с него нарязаното на филии месо.

Млечна ябълкова пита

Прoдукти: 220 г брашно, 160 г захар, 2 ч.л. бакпулвер, 3 яйца, 100 г масло, 4 големи ябълки, 500 мл прясно мляко, канела, 2 пакета ванилов пудинг, 50 г бадемови люспи или орехи, щипка сол.

Нaчин на приготвяне: От брашното, 80 г захар, 1 яйце, бакпулвера, маслото и 1 щипка сол омесваме ронливо тесто, разточваме и разстиламе в тортена форма, като правим бордче с височина 3 см. Обелените и нарязани на резенчета ябълки подреждаме върху блата и посипваме с канела. В 3 с.л. мляко размесваме останалата захар и ваниловия пудинг. Останалото мляко кипваме и прибавяме постепенно пудинговата смес при непрекъснато бъркане. Кипваме отново и оставяме сместа да позастине. Разбиваме двете яйца и ги добавяме към млечния крем. Изсипваме върху ябълките и поръсваме с ядките. Печем 45 минути в загрята на 175 градуса фурна.

ВЕЧЕРЯ

Панирани кюфтета от шкембе

Прoдукти: 600 г телешко шкембе, 1 глава лук, 2-3 е. л. брашно, 3 яйца, 1 бучка маргарин, 1 ч. л. доматено пюре, галета за овалване, сол, черен пипер, 4-5 с. л. мазнина за пържене, 3-4 с. л. настърган кашкавал за поръсване на готовите кюфтета

Нaчин на приготвяне: Почистваме добре шкембето, измиваме го и го сваряваме в 500 мл гореща подсолена вода. Отцеждаме и го накълцваме много на ситно. От маслото, брашното, малко вода и 1 жълтък приготвяме гъст сос, към който прибавяме шкембето, лука - предварително опържен в мазнина до златисто, черен пипер и сол на вкус. От тази смес оформяме големи кюфтета, които топим последователно в брашно, разбитите яйца и галета и пържим до поруменяване в предварително сгорещената мазнина. Щом ги извадим и разпределим по чиниите, поръсваме с настъргания кашкавал. В мазнината от пърженето прибавяме останалото брашно, размитото в малко вода доматено пюре, прибавяме и щипка сол, щипка захар и по 1-2 капки оцет или коняк. Сипваме този сос в основата на кюфтетата. Поднасяме ги гарнирани със задушен ориз, горчица и кисели краставички.

Течен шоколад

Прoдукти: 250 г сухо мляко, 1 пакетче краве масло, 2 ч.ч. захар, 6-7 с.л. какао, 1 щипка лимонена киселина, 2 ванилии.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме сироп от захарта и 250 мл вода. Прибавяме лимонената киселина към сиропа. След това постепенно при непрекъснато бъркане сипваме сухото мляко. Разбиваме много добре сместа и я прецеждаме през цедка. После като продължаваме да бъркаме прибавяме постепенно маслото, което предварително сме разбили. От така приготвената смес отделяме 1 ч.ч. и прибавяме към нея ванилията. В останалата смес сипваме какаото. Накрая разпределяме течния шоколад в чашите за поднасяне, като редуваме светъл и тъмен слой.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как да пречистим бъбреците

В годишния ритъм на органите през есента настъпва времето за активизиране на бъбреците. Ето защо трябва да им се отдели по-голямо внимание, за да се избегнат бъдещи неприятности. Преди всичко трябва ...

Афти в устата

Често по устната ни лигавица излизат афти, която са много досадни и неприятни и понякога изчезват доста трудно. Те започват с везикулозен обрив, последван от разязвяване на лигавицата с белезникави на...

Септемврийски грижи за цветните лехи

През септември грижите, които трябва да положите за многогодишните растения, не са сложни. Поддържайте почвата около тях в рохкаво и чисто от плевели състояние. Прецъфтелите многогодишни цветя трябва ...

Кафето – красиво, но капризно растение

Кафето (Coffea), без което не можем, се получава от едно екзотично растение. То произхожда от Африка, някогашното царство Кофа, сега провинция на Етиопия, на чието царство е взело името. В родината си...

Начало