ЗАКУСКА
Солен кекс със сусам
Прoдукти: 4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 5 с.л. разтопено краве масло, 1/2ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. брашно, 200 г сирене, 1-2 с.л. сусам.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата на пяна. При непрекъснато бъркане прибавяме разтопеното масло, киселото мляко, в което сме разтворили содата, половината настъргано сирене и накрая – брашното. Забъркваме гладко тесто и го изсипваме в намаслена тавичка. Отгоре поръсваме с останалото настъргано сирене и сусама. Печем кекса в умерено загрята фурна.
ОБЯД
Супа от зрял фасул с шунка
Прoдукти: 400 г сварен бял фасул, 150 г шунка, 1 морков, 2 домата, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, 2 с.л. зехтин, 4 ч.ч. зеленчуков бульон, 2 с.л. лимонов сок, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в зехтина. Щом стане златист, добавяме нарязания на кръгчета морков и счукания чесън. Задушаваме още 5-6 мин, наливаме бульона и прибавяме отцедения фасул и нарязаната на кубчета шунка. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и варим десетина минути. Подкиселяваме готовата супа с лимонов сок, а при поднасяне поръсваме с наситнен магданоз и гарнираме с доматени резенчета.
Телешко със зелени домати
Продукти за 5 порции: 750 г телешко месо, 500 г зелени домати.5-6 с.л. олио, 2 глави лук, 1 ч.л. червен пипер, 2 червени домата, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на приблизително еднакви парчета и пържим в сгорещената мазнина, докато се позачерви. Прибавяме ситно нарязания лук и запържваме. Поръсваме с червения пипер. Прибавяме нарязаните червени домати. Наливаме гореща вода, колкото да облее месото.Варим на умерен огън. След 30 мин прибавяме нарязаните зелени домати. Доваряваме ястието на тих огън. Малко преди да свалим от огъня поръсваме със ситно нарязан магданоз.
Арменско реване
Прoдукти:1 кофичка и половина кисело мляко, 3 яйца, 2 ч.ч. захар, 3 к.ч. мазнина (масло, олио или маргарин по избор), 2 равни ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче канела, 4 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. смлени орехови ядки.
Нaчин на приготвяне: Киселото мляко и захарта разбиваме добре и към тях прибавяме последователно содата, яйцата, мазнината, канелата, орехите и брашното. Печем в намаслена тавичка в умерена фурна (180°С).
ВЕЧЕРЯ
Панирани коремчета от акула
Прoдукти: 500 г коремчета от акула, 2-3 яйца, 2-3 с.л. брашно, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Почистваме коремчетата от кожата, натриваме ги с черен пипер и сол и ги нарязваме на тънки ивички. Разбиваме жълтъците, като постепенно прибавяме брашното и бирата. Накрая съединяваме с разбитите на сняг белтъци. Потапяме коремчетата в така приготвената панировка и ги изпържваме в сгорещената мазнина.
Мляко с ориз и дюли
Прoдукти: 1 л прясно мляко, 750 мл вода, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. захар, 3 дюли и 1 ч.ч. вода, 1 ванилия.
Нaчин на приготвяне: Млякото, водата, ориза и захарта, слагаме да врят. Бъркаме, докато сместа започне да ври, за да не загори ориза. Нарязваме дюлите на кубчета около 1 см. Заливаме ги с 1 ч.ч. вода и варим, докато омекнат. След като се сгъсти ориза, прибавяме сварените и отцедени дюли. Варим до необходимата гъстота. Накрая ароматизираме с ванилията.
Един от най-съществените детайли, определящи външния вид на всяко помещение е таванът. Неговата качествена облицовка на тавана придава на стаята допълнителен уют и елегантност. Сред многото видове тав...
Елховите шишарки се събират през късната есен, през зимата и ранната пролет. Те са чудесно и много ефикасно лечебно средство. Шишарките се сушат на тавани или навеси с добра вентилация, разстлани на с...
И за лозата, подобно на другите овощни видове, най-благоприятното време за засаждане е есента. Обяснението е просто - засадените лозички усвояват, образно казано, веднага първите промени на времето ...
Преди да засадите овошки и ягодоплодни храсти, е необходима предварителна подготовка на почвата. Градините се правят за много години и грешките при засаждането понякога не е възможно да се поправят. ...