ЗАКУСКА
Тутманик с кайма
Прoдукти: 400 г маслено тесто, 400 г свинска кайма, 1 к.ч. прясно мляко, 1 филия хляб без кората, 1 скилидка чесън, 2 яйца, черен пипер, индийско орехче, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба в млякото и го изстискваме. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещена мазнина заедно с каймата, индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. Отстраняваме от огъня, прибавяме накиснатия и изстискан хляб и едното от яйцата и омесваме добре. Разделяме тестото на две части, от които разточваме кори. Слагаме едната кора на дъното на намаслена тавичка, разстиламе върху нея плънката и покриваме с втората кора. Намазваме отгоре тутманика с второто яйце, надупчваме го с филица и го печем около 30 мин в предварително загрята гореща фурна.
ОБЯД
Борш с месо
Продукти за 4-6 порции: 500 г свинско месо, 1 глава лук, 1 морков, 1 корен магданоз, 1 с.л. брашно, 1 глава цвекло, 1 парче прясно зеле, 3 средно големи домата, 4-5 картофа, 1 глава целина, 2 скилидки чесън, 50 г маргарин, лимонена киселина, сметана, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Подбираме шарено месо и го нарязваме на по-едри, а сланината му на по-дребни кубчета. Нарязваме зеленчуците на дребно. В тенджера под налягане наливаме 2 л вода и слагаме месото /без сланината/ да се възварява като обираме пяната. Отделно в тиган с разтопения маргарин запържваме леко лука, моркова, цвеклото, целината, магданозения корен и брашното, след което ги изсипваме при месото. Прибавяме ситно нарязаните зеле, картофи и домати, кубчетата сланина и лимонена киселина. Затваряме тенжерата и слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 40 мин. Готовия борш подправяме със счукан чесън и ако е нужно, добавяме още киселина и черен пипер. Поднасяме с по 1-2 с.л. сметана на порция.
Филе миньон с мед и сушени плодове
Продукти за 4 порции: 400 г свинско филе миньон, 6 сушени кайсии, 2 сушени смокини, 4 глави лук, 2 с.л. брашно, 2 ч.л. мед, 1 с.л. олио, 1 с.л. ситно нарязан магданоз.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме филето на кръгли парчета, а кайсиите и смокините на три части. Запържваме наситнения лук в олио за около 3 минути, добавяме месото и пържим от двете страни до зачервяване. Прибавяме меда и оставяме 1-2 минути. Добавяме нарязаните смокини и кайсии, брашното и 250 мл вода. Задушаваме 10 минути. Разпределяме ястието в чинии и поръсваме с магданоз.
Торта “Гараш”
Прoдукти: 7 яйца, 300 г захар, 2 пакетчета краве масло, 2 с.л. какао, 3 ч.ч. смлени орехи; зa гарниране: 50 г шоколад или печени бадеми.
Нaчин на приготвяне: Отделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме добре маслото със захарта. Един по един прибавяме отделените жълтъци, като непрекъснато бъркаме. Прибавяме и какаото. Отделяме половината от сместа за крем. В другата половина прибавяме смлените орехи и при леко разбъркване - разбитите на сняг белтъци. Изсипваме в намазана с масло и поръсена с брашно форма и печем в умерена фурна около 30 мин. Изваждаме от формата в тортена чиния, намазваме изпечения блат отгоре и отстрани с предварително отделения крем. Украсяваме с настърган шоколад, с печени и счукани бадеми или с едро смлени орехи.
ВЕЧЕРЯ
Телешки рулади
Продукти за 4-5 порции: 4-5 филета, сол, черен пипер, брашно за овалване, мазнина за пържене; зa плънката: 100 г шунка, 1 тънък резен сланина, 150 г гъби, 2 твърдо сварени яйца, магданоз
Нaчин на приготвяне: С дървено чукче изтъняваме филенцата, натриваме ги със сол и черен пипер и отгоре разстиламе плънката. Навиваме ги на сармички, които завързваме с дебел конец. Овалваме ги в брашно и ги пържим в мазнината. Развързваме ги и ги нарязваме на по-малки парчета надлъж и напреко. Към сгорещеното от пърженето масло прибавяме разбитото с лимоновия сок кисело мляко, подправяме със сол и черен пипер и сгъстяваме с бъркане. Нареждаме руладите в дълга чиния и ги заливаме със соса.
Пиян крем
Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 1 к.ч. захар за млякото, 4 жълтъка, 2 с.л. захар за жълтъците, 1 с.л. желатин, 2 ванилии, 3 с.л. ром, 4 белтъка, 1 к.ч. захар за белтъците, 100 г бишкоти, 1 ч.ч. плодове от конфитюр, сладко или компот, 1 к.ч. плодов сироп.
Нaчин на приготвяне: Загряваме прясното мляко до завиране заедно с 1 к.ч. захар и го отстраняваме от огъня. Разбиваме жълтъците с 2 с.л. захар и при непрекъснато бъркане наливаме към тях горещото мляко. Връщаме съда на огъня и бъркаме непрекъснато, докато сместа започне да се сгъстява. Преди да заври отстраняваме от огъня. Предварително накисваме желатина в 1 ч.ч. студена вода, а след това го разтопяваме на водна баня. Прибавяме го към крема заедно с ванилията и рома. Охлаждаме сместа, колкото да се полужелира, и добавяме белтъците, които сме разбили на сняг с 1 к.ч. захар. Накрая слагаме натрошените бишкоти и веднага разсипваме крема във формички. Нареждаме отгоре плодовете от сладкото и охлаждаме до температура 4-8°С. След това потапяме формичките за няколко секунди в гореща вода и ги обръщаме върху намокрени със студена вода чинийки. Поднасяме крема, полят с плодовия сироп.
Пай с джанки Прoдукти: 5 яйца, 1 1/2 ч.ч. захар, 2 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. гореща вода, 2 пакетчета краве масло, 1 с.л. бакпулвер, 2 ванилии или настъргана кора от 1 лимон, 700 г джанки, изчистен...
Оризов пудинг с ябълки Прoдукти: 1 ч.ч. ориз, 80 г краве масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 яйца, 4-5 ябълки, 1 к.ч. захар, канела, щипка сол. Нaчин на приготвяне: Разтопяваме кравето масло и из...
С тях може да направите красива ограда и да осигурите храна за работните събирачки на мед В много от големите български дворове все още се отглеждат по няколко кошера пчели. Мястото, където са разпо...
За да направим това сладко, са ни необходими 1 кг дребни зелени доматчета, 1 кг захар, 1 1/2 ч.л. лимонтозу и 1 ванилия. Измиваме доматчетата и отрязваме съвсем малко от горната им страна. С помощта...