Още рецепти » 12 октомври

 12 октомври

ЗАКУСКА

Тутманик с кайма

Прoдукти: 400 г маслено тесто, 400 г свинска кайма, 1 к.ч. прясно мляко, 1 филия хляб без кората, 1 скилидка чесън, 2 яйца, черен пипер, индийско орехче, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба в млякото и го изстискваме. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещена мазнина заедно с каймата, индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. Отстраняваме от огъня, прибавяме накиснатия и изстискан хляб и едното от яйцата и омесваме добре. Разделяме тестото на две части, от които разточваме кори. Слагаме едната кора на дъното на намаслена тавичка, разстиламе върху нея плънката и покриваме с втората кора. Намазваме отгоре тутманика с второто яйце, надупчваме го с филица и го печем около 30 мин в предварително загрята гореща фурна.

ОБЯД

Борш с месо

Продукти за 4-6 порции: 500 г свинско месо, 1 глава лук, 1 морков, 1 корен магданоз, 1 с.л. брашно, 1 глава цвекло, 1 парче прясно зеле, 3 средно големи домата, 4-5 картофа, 1 глава целина, 2 скилидки чесън, 50 г маргарин, лимонена киселина, сметана, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Подбираме шарено месо и го нарязваме на по-едри, а сланината му на по-дребни кубчета. Нарязваме зеленчуците на дребно. В тенджера под налягане наливаме 2 л вода и слагаме месото /без сланината/ да се възварява като обираме пяната. Отделно в тиган с разтопения маргарин запържваме леко лука, моркова, цвеклото, целината, магданозения корен и брашното, след което ги изсипваме при месото. Прибавяме ситно нарязаните зеле, картофи и домати, кубчетата сланина и лимонена киселина. Затваряме тенжерата и слагаме на силен огън. Щом започне да съска, намаляме огъня и варим 40 мин. Готовия борш подправяме със счукан чесън и ако е нужно, добавяме още киселина и черен пипер. Поднасяме с по 1-2 с.л. сметана на порция.

Филе миньон с мед и сушени плодове

Продукти за 4 порции: 400 г свинско филе миньон, 6 сушени кайсии, 2 сушени смокини, 4 глави лук, 2 с.л. брашно, 2 ч.л. мед, 1 с.л. олио, 1 с.л. ситно нарязан магданоз.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме филето на кръгли парчета, а кайсиите и смокините на три части. Запържваме наситнения лук в олио за около 3 минути, добавяме месото и пържим от двете страни до зачервяване. Прибавяме меда и оставяме 1-2 минути. Добавяме нарязаните смокини и кайсии, брашното и 250 мл вода. Задушаваме 10 минути. Разпределяме ястието в чинии и поръсваме с магданоз.

Торта “Гараш”

Прoдукти: 7 яйца, 300 г захар, 2 пакетчета краве масло, 2 с.л. какао, 3 ч.ч. смлени орехи; зa гарниране: 50 г шоколад или печени бадеми.

Нaчин на приготвяне: Отделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме добре маслото със захарта. Един по един прибавяме отделените жълтъци, като непрекъснато бъркаме. Прибавяме и какаото. Отделяме половината от сместа за крем. В другата половина прибавяме смлените орехи и при леко разбъркване - разбитите на сняг белтъци. Изсипваме в намазана с масло и поръсена с брашно форма и печем в умерена фурна около 30 мин. Изваждаме от формата в тортена чиния, намазваме изпечения блат отгоре и отстрани с предварително отделения крем. Украсяваме с настърган шоколад, с печени и счукани бадеми или с едро смлени орехи.

ВЕЧЕРЯ

Телешки рулади

Продукти за 4-5 порции: 4-5 филета, сол, черен пипер, брашно за овалване, мазнина за пържене; зa плънката: 100 г шунка, 1 тънък резен сланина, 150 г гъби, 2 твърдо сварени яйца, магданоз

Нaчин на приготвяне: С дървено чукче изтъняваме филенцата, натриваме ги със сол и черен пипер и отгоре разстиламе плънката. Навиваме ги на сармички, които завързваме с дебел конец. Овалваме ги в брашно и ги пържим в мазнината. Развързваме ги и ги нарязваме на по-малки парчета надлъж и напреко. Към сгорещеното от пърженето масло прибавяме разбитото с лимоновия сок кисело мляко, подправяме със сол и черен пипер и сгъстяваме с бъркане. Нареждаме руладите в дълга чиния и ги заливаме със соса.

Пиян крем

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 1 к.ч. захар за млякото, 4 жълтъка, 2 с.л. захар за жълтъците, 1 с.л. желатин, 2 ванилии, 3 с.л. ром, 4 белтъка, 1 к.ч. захар за белтъците, 100 г бишкоти, 1 ч.ч. плодове от конфитюр, сладко или компот, 1 к.ч. плодов сироп.

Нaчин на приготвяне: Загряваме прясното мляко до завиране заедно с 1 к.ч. захар и го отстраняваме от огъня. Разбиваме жълтъците с 2 с.л. захар и при непрекъснато бъркане наливаме към тях горещото мляко. Връщаме съда на огъня и бъркаме непрекъснато, докато сместа започне да се сгъстява. Преди да заври отстраняваме от огъня. Предварително накисваме желатина в 1 ч.ч. студена вода, а след това го разтопяваме на водна баня. Прибавяме го към крема заедно с ванилията и рома. Охлаждаме сместа, колкото да се полужелира, и добавяме белтъците, които сме разбили на сняг с 1 к.ч. захар. Накрая слагаме натрошените бишкоти и веднага разсипваме крема във формички. Нареждаме отгоре плодовете от сладкото и охлаждаме до температура 4-8°С. След това потапяме формичките за няколко секунди в гореща вода и ги обръщаме върху намокрени със студена вода чинийки. Поднасяме крема, полят с плодовия сироп.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кога да откажем бебето от биберона?

Този навик трябва да бъде отказан колкото може по-рано. Най-добре е това да стане между третия и шестия месец. Понякога обаче бебетата са много упорити и не искат да се разделят със своята залъгалка. ...

Превръщаме тавана в мансарда

Идеята за рационалното използване на тавана е на френския архитект Франсоа Мансар (1598-1666). Неговото име се свързва със създаването на мансардата – другото име на таванска стая със скосен покрив. ...

Главоболието при децата

Преди време се смяташе, че главоболие при малки деца не може и не бива да има. А сега все по-често са оплакванията от болки в главата дори от 2- и 3-годишните. Ако главоболието не е свързано с остър ...

Има цветя и за четирите балкона

Цъфтящата градина пред прозореца е отдушник за градските жители. Ако сте добре запознати с това какви видове и сортове са подходящи именно за вашия дом, то тогава ще бъдете много улеснени. През цяло...

Начало